Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Гардже
Автор: georgi969   
Дата:   23-06-09 22:18

Намерих едно паднало гардже(Чавката (Corvus monedula), наричана още обикновена гарга )Още не може да лети като хората. Та,въпроса ми е-някой гледал ли е таквоз животно?Как да го храня и с какво?

Отговори на това съобщение
 Re: Гардже
Автор: nikita_9   
Дата:   23-06-09 22:23

С червейчета и мухи [smilie25]

Автор: nbg   
Дата:   23-06-09 22:29

Предполагам си го направил от добри чувства, но може би е трябвало да го оставиш там, особенно ако е било по-далече от хората. Родителите му вероятно са били наоколо, дори извън гнездото те продължават да ги харанят и да се грижат за тях. Сега не знам, в кашонче по автобуса и в центъра в Ст Загора, ако ли не - нека по-вещите да кажат :)

Публикацията е редактирана (23-06-09 22:32)

Дата:   23-06-09 22:32

Щяха да го изядът котките и кучетата.Старите гарги само грачеха, и кръжаха отгоре.Освен това беше паднало и в един канал с вода.

Re:
Автор: toNyF   
Дата:   23-06-09 22:54

Хм, те са доста интелигентни и много лесно се привързват към хора и лесно се опитомяват, но е по-добре да си останат диви и сред природата. След като му мине стреса, му давай червейчета с пинсета или с друго, наподобяващо клюн и след някой и друг ден, щом задобрее в хвърченето, може и да го върнеш пак там , откъдето си го взел.

[smile]

Автор: Славов   
Дата:   23-06-09 23:31

Преди 10-тина години в службата намерихме едно такова гардже, почти напълно оперено, но още неможещо да лети.
С един колега се заехме и му направихме клетка, след като не искаше да се храни и да пие вода, взехме нещата в свои ръце, а именно: правим предварително от мек хляб 5-6 топчета, доста плътни с размер на грахово зърно и няколко парченца салам с подобен размер, после единия му държи отворена човката, а другия набутва топчетата и салама с помощта на химикалка, и малко вода естествено, след 1 седмица започна да се храни само, и след още 10 дни си излетя.
По същото време изхранихме така и един гълъб, който после кацаше на колегата на рамото и идваше да го храним, след 10 дни и той предпочете свободата....
Успех!

Публикацията е редактирана (23-06-09 23:33)

Автор: riddick   
Дата:   23-06-09 23:51

[smilie24]

Автор: Safira   
Дата:   24-06-09 00:46

Браво [smile] [smilie24] Не разбирам от птици, но стискам палци [beer]

Може ли някоя снимка? [smile]

Автор: Grandpa   
Дата:   24-06-09 01:21

Славов написа:

> Преди 10-тина години в службата намерихме едно такова гардже,
> почти напълно оперено, но още неможещо да лети.
> С един колега се заехме и му направихме клетка, след като не
> искаше да се храни и да пие вода, взехме нещата в свои ръце, а
> именно: правим предварително от мек хляб 5-6 топчета, доста
> плътни с размер на грахово зърно и няколко парченца салам с
> подобен размер, после единия му държи отворена човката, а
> другия набутва топчетата и салама с помощта на химикалка, и
> малко вода естествено, след 1 седмица започна да се храни само,
> и след още 10 дни си излетя.
> По същото време изхранихме така и един гълъб, който после
> кацаше на колегата на рамото и идваше да го храним, след 10 дни
> и той предпочете свободата....
> Успех!
>

>
> Публикацията е редактирана (23-06-09 23:33)

По тоя "няма 'не искам'" начин преди 15-ина години едно лято отгледах (май бяха) 4 лястовичета (имаше още едно, но умря) от много малки. До последно обаче си бягаха от мен (ма аз съм си страшен). И трябваше да им набутвам храната да мине зад езика. Иначе го изплюваха. Не нарочно, искаха да ядат, но "не знаеха" как [smilie5] . Виж за водата от малки си знаеха. Един капкомер го нагълтваха самички до сливиците. Беше ме страх, че ще си пробият гърлото, така яростно му се хвърляха [smilie5].

Така до деня, в който реших, че е по-безопасно за тях да се пробват с естествения отбор с/у махленските котки, отколкото да се прибият, докато се блъскат в прозорците на остъкления балкон.

Всичките излетяха и повече не ги видях (пък може и да съм).

Автор: Pulsar   
Дата:   24-06-09 01:34

georgi969 /

Подарявам ти този откъс в най-любимия ми филм за всички времена... Там ще научиш много за любовта към птиците, а може и вече да си го научил...

The shawshank redemption 6/13

Публикацията е редактирана (24-06-09 02:49)

Автор: plamenp   
Дата:   24-06-09 07:19

Аз имам опит в гледането на такова гардже.
Два пъти сме гледали вкъщи и двата пъти успешно. Хранили сме го с варен зелен боб, кашкавал, салам, хляб, варено яйце, орехи и пилешко месо дори. Ядяха всичко, което не е твърдо. Расте бързо, свиква с хората, така че след като се научаваше да лети ги пускахме през прозереца и повече не сме ги виждали.
Надявам се, че са оцелели.
Успех!

Автор: plamenp   
Дата:   24-06-09 07:22

По повод на мненията, че е по-добре да се остави и да не се пипа:
В града, ако го оставиш, котките или кучетата ще го намерят много бързо и от него ще остане само спомен.
Виждал съм много пъти как котки ловуват малки, паднали от гнездата си, гълъби.
Нелетящата птица в града е обречена.

Автор: totosea   
Дата:   24-06-09 11:51

наша гордост си ти жоро гарджев татко

Дата:   24-06-09 21:05

Гаргарони яде:салам,хляб и домати.Май ще стане човек от него.

Автор: b-w_devil   
Дата:   24-06-09 21:41

Разказвали са ми, че ако остане да живее в човешка среда, гардже може да се научи да приказва не по-лошо от който и да било дърдорещ папагал. Както и да имитира сполучливо всякакви други фъркати...
Така че - ако го задържиш може да си направиш експеримент...[smilie24] [smilie24]
========================
Има такива, дет дори търгуват с подобни пернати:
"...продавам млада гарга 150 лв.
Направи Тази Обява VIP
продавам гардже.
цена 150лева
бартер за мъжки питбул или папагал същата стойност..."

взето от: http://www.bezplatno.net/listing-255938-prodavam_mlada_garga.html

[smilie19] [smilie19] [smilie19]

Автор: NO_CARRIER   
Дата:   24-06-09 21:51

В руски сайт бях чел, че понякога родителите нарочно избутват малките на земята - при опасност от нападение на въздушни хищници. Така дребосъците се крият из храстите, а дъртите ги хранят докато пораснат. И имат много по-голям шанс да оцелеят. Преместването им може да обърка работата.

Ако вземем нещата в свои ръце, с триста зора може да отгледаме птичето докато порасне. И после какво? По някое време ни омръзва или преценяваме, че е достатъчно голямо и решаваме, че ще се отървем от него. Добре, ама гадинката не е научена да се грижи сама, и оставена на улицата, я обричаме на гладна смърт или да стане сама храна на някой хищник.

Успех!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.