Автор: livinginchaos
Дата: 05-04-09 12:22
Мен пък ми стана интересно какво има зад това съкращение: Ей го на!
E252
Potassium nitrate, Saltpetre
May be derived from waste animal or vegetable matter. Used in the preservation of meat products, such as, cured meats, bacon, ham, tongue, sausages, smoked frankfurters, pressed and tinned meats such as corned beef and some Dutch cheeses.
Potassium nitrate is probably better known for its use in gun powder and fireworks or as a fertiliser for intensive crops such as tomatoes and potatoes. As a food preservative it is one of the most effective (and oldest) ways of preserving meat, in particular inhibiting the growth of the bacterium responsible for botulism.
Whilst in general it is rapidly excreted, under some specific conditions it may be converted in the stomach and saliva to potassium nitrite, which can prevent haemoglobin in the red blood corpuscles performing as an oxygen carrier. This can lead to cyanosis, sometimes called 'blue baby syndrome' in infants. May provoke hyperactivity and other adverse reactions. Potentially carcinogenic. Restricted in many countries. Also see E249.
In addition, prolonged exposure to even small quantities may cause anaemia or kidney inflammation, with ingestion of large amounts possibly causing severe abdominal pain and vomiting, muscular weakness, vertigo and irregular pulse.
Not recommended for consumption by children.
(гугъл превод)
E252
Калиев нитрат, селитра
Може да се изведе от отпадъци, животински или растителен въпроса. Използваните в опазването на месни продукти, като например, сушен меса, бекон, шунка, езика, колбаси, пушени кренвирши, пресовани и консерви от месо, като например солен говеждо месо и някои холандски сирена.
Калиев нитрат е може би по-добре познати за нейното използване в пистолета прах и фойерверки или като тор за интензивни култури като домати и картофи. Като хранителен консервант, че е един от най-ефективен (и най-старите) начини за запазване на месо, по-специално инхибиране растежа на бактерия, отговорни за отравяне с колбаси.
Макар и като цяло то бързо се екскретират, при някои специфични условия, тя може да бъде преобразувана в стомаха и слюнката на калиев нитрит, който може да попречи на хемоглобин в червените кръвни телца изпълнение като кислород превозвач. Това може да доведе до цианоза, понякога наричани "сини детски синдром" при кърмачета. Май провокират hyperactivity и други нежелани реакции. Потенциално канцерогенен. Ограничено в много страни. Също така виж E249.
В допълнение, продължително излагане на дори малки количества може да предизвика анемия или бъбречно възпаление, с поглъщане на големи количества вероятно причиняват тежки коремни болки и повръщане, мускулна слабост, световъртеж и нередовни пулс.
Не се препоръчва за консумация от деца.
Откакто прочетох какво ям, отказах четенето!
|
|