Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Още една глобичка - за неправилен български
Автор: Amigo   
Дата:   10-12-08 16:47

До 1000 лв. глоба за неправилен български
10 декември 2008 / News.dir.bg

От 500 до 1000 лв. ще е глобата, предвидена в проектозакона за транслитерация, приет днес от правителството. Санкцията за длъжностно лице варира между 100 и 400 лв., а за физически лица - от 100 и 300 лева.
Това обяви министърът на държавната администрация Николай Василев след днешното заседание на правителството, предаде БГНЕС.
В тълковния речник е записано следното значение за думата транслитерация: в езикознанието – предаване на букви от една азбука чрез букви от друга азбука, без оглед на оригиналния им изговор, установи Дир.бг.
Според Василев законът има няколко цели. Той дава определение на термина „транслитерация“, очертава кръга от субекти, които са задължени да го спазват – всички национални институции, както и всички физически и юридически лица, които използват в името си или в търговската си марка географски наименования или имена на исторически личности. Законът определя основните правила за транслитерация чрез въвеждане на таблична система за транслитерация.
Според Василев, ако законът бъде приет до пролетта, той и неговата администрация ще направят всичко възможно за няколко месеца да наложат правилата.
„Никога в живота си не съм виждал карта на България, изписана правилно, освен тези, които са направени в нашето министерство“, заяви Николай Василев.
Преди няколко месеца той обяви, че 50% от табелите на латиница по пътищата в страната са грешни. Проблемът идвал от все още неподменените стари табели, но подмяната им вече започнала.
Според него много грешки има и в изписаните на латиница географски наименования в пътните карти и в голяма част от уеб-сайтовете на различни институции.
"Още едно "n" няма ли да сложите?", това попита изумен той служителки в чейнджбюро на ГКПП-Калотина миналата година заради грешното изписване на табелата No comissionn (на английски commission - б.р.).

[smilie8] [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Още една глобичка - за неправилен български
Автор: tnt   
Дата:   10-12-08 16:48

амамамамааааааааааааааалееееееееееее
Да дадат таблицата да се посмеем... Щото като гледам някои лични документи и ми иде да плача [smilie23]

Автор: canonio   
Дата:   10-12-08 16:48

От 2 до 4 години за използване на "Й" в множественото число.[smilie24]

Дата:   10-12-08 16:50

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Re:
Автор: slivenski   
Дата:   10-12-08 16:51

И аз като съм Йордан - Iordan, Yordan или Jordan да пиша... [smilie21] [smilie21] [smilie18]

Автор: access   
Дата:   10-12-08 16:52

tnt написа:

> амамамамааааааааааааааалееееееееееее
> Да дадат таблицата да се посмеем... Щото като гледам някои
> лични документи и ми иде да плача [smilie23]

аз така рева като си гледам моите....

Дата:   10-12-08 16:53

Канонио, ако наложат глоби на всички физически лица за неправилен български в твоя смисъл, ще станем най-богатата държава с най-неплатежоспособни поданици [cool]

Re:
Дата:   10-12-08 16:55

slivenski, аз така заради великата "таблична система за транслитерация" при издаване на личните документи сега съм си без родители, роднини... бе вОбще никого си нямам вече [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Re:
Автор: IvcheTo   
Дата:   10-12-08 16:57

тинту поданици са там където има монархия - а ние си нямаме - въпреки че има един лисунгер дет се мисли за такъв[ezik] [ezik] [ezik]

Дата:   10-12-08 16:58

canonio написа:

> От 2 до 4 години за използване на "Й" в множественото
> число.[smilie24]

[smilie24] [smilie18] [smilie18] да се въведе зонална глоба [smilie18] [smilie18] а събраните пари да се използват за яденье и пиенье [smilie25] [smilie25] [smilie5] [smilie5]

Дата:   10-12-08 16:58

ти па ноу знайш [ezik] [ezik] Уплаших се от евентуалната транслитерация на "граждани, бре Ивчо" [ezik] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   10-12-08 16:59

Тинке, теби първа шта глобиме [cool] [ezik] [ezik] една запетайка ни мойш сложи правилно [smilie18] [smilie18] [ezik] [ezik]

Публикацията е редактирана (10-12-08 17:00)

Re:
Дата:   10-12-08 17:01

Я чети по-нагоре! Заради такива драки като теб съм сложила поичко правилни запетаи, да се учат, че иначе глоби, па може и затвор да ги сполети [ezik] [ezik] [ezik] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19]

Дата:   10-12-08 17:01

иначе кавичките малко съм ги пообъркала [smilie8] [smilie8] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Re:
Автор: access   
Дата:   10-12-08 17:03

отиде ми абсурди.ком :(

Автор: nrk   
Дата:   10-12-08 17:05

Ми уж и сега има някакви правила. Спомням си, че когато ми издаваха личната карта гледаха в някаква таблица... в резултат на което, нито един чуждестранен чиновник не ми е изписва името както е "по паспорт". Демек прословутата таблица само ми създава проблеми.

Re:
Дата:   10-12-08 17:07

по онази таблица, джудже, ще изглежда :
dzhudzhe [smilie7]

Дата:   10-12-08 17:07

абе това с изписването на латиница на българские имена си е направо ужасТ [cool] ако навремето не им бях написал как да ме транслитерират, кой знае кво щях да имам в пашапортя сега [smilie8] един приятел му написаха често срещаното име да се чете като на румънец [smilie18] [smilie18]

Автор: NeDDRaG   
Дата:   10-12-08 17:29

Amigo написа:

> canonio написа:
>
> > От 2 до 4 години за използване на "Й" в множественото
> > число.[smilie24]
>
>
>
> [smilie24] [smilie18] [smilie18] да се въведе зонална глоба
> [smilie18] [smilie18] а събраните пари да се използват за
> яденье и пиенье [smilie25] [smilie25] [smilie5] [smilie5]

Ама яденето ще е вратни свински пържоли! [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik]

Дата:   10-12-08 17:32

NeDDRaG написа:

> Amigo написа:
>
> > canonio написа:
> >
> > > От 2 до 4 години за използване на "Й" в множественото
> > > число.[smilie24]
> >
> >
> >
> > [smilie24] [smilie18] [smilie18] да се въведе зонална глоба
> > [smilie18] [smilie18] а събраните пари да се използват за
> > яденье и пиенье [smilie25] [smilie25] [smilie5] [smilie5]
>
> Ама яденето ще е вратни свински пържоли! [ezik] [ezik] [ezik]
> [ezik] [ezik]

да бе [smilie18] [smilie18] само салатки и фрешове [ezik] [ezik] [smilie18] [smilie18]

Автор: sunnyshot   
Дата:   10-12-08 17:35

нищо не разбрах от текста на news.dir.bg... и някой трябва да ми преведе кво значи "транслитерация" [smilie11]

ако някой започне да глобява политиците дето вкараха думи като "опции" вместо "възможности" (от options), например, аз съм за [smilie24]

Автор: niagara   
Дата:   10-12-08 18:22

Съни,
туй е въвеждане на чуждиций [smilie25]

Re:
Автор: IvcheTo   
Дата:   10-12-08 19:04

хахахахахах
нимоа поичи

канон май е заразно положението

Canon Bulgaria EOOD
121 Tzarigradsko Chaussee Bd., 4 floor

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
отива да си погали никончето [smilie18]

Автор: niagara   
Дата:   10-12-08 19:07

[smilie18]

...дано кризата и инфлацията изядат двойните буквий [ezik] [smilie18]

Автор: Lalinda   
Дата:   10-12-08 21:34

sunnyshot написа:

> нищо не разбрах от текста на news.dir.bg... и някой трябва да
> ми преведе кво значи "транслитерация" [smilie11]
>
> ако някой започне да глобява политиците дето вкараха думи като
> "опции" вместо "възможности" (от options), например, аз съм за
> [smilie24]
>

В тълковния речник е записано следното значение за думата транслитерация: в езикознанието – предаване на букви от една азбука чрез букви от друга азбука.

Това е от текста, копиран в началото на темата. Не го ли видя?
[smilie10]

Или пишем просто ей така? Не е зле и да се чете от време на време.

Едно време имаше такива таблици във всяка поща, за телеграмите до чужбина.
В първите чуждестранни паспорти се използваше френска транслитерация, а от началото на този век се използва английска. Прочее, в документите за издаване на паспорт ИЗРИЧНО пише, че ако молителят не запише сам как иска да му се изписва името на латиница, ще му бъде изписано с английска транслитерация.
Аз затова си пиша фамилията с френската, повече ми харесва. Пък и съм известна в чужбина с името си на латиница, не на кирилица, какво да се правии...
[smilie24]

А какво предлагате самите вие? Названията и имената да се изписват на шльокавица ли? Или на който както му дойде наум?

Между другото, мнозина българи с проблеми в полицията в чужбина си вадят нови паспорти с друга произволна транслитерация, при това съвсем умишлено, едва ли ви изненадвам с нещо.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.