Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

форум: Фото базар - Аксесоари
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Моля всички тук за съвет!!!
Автор: playan   
Дата:   27-04-07 01:07

Правя си DOF обектив-адаптер към видеокамерата, в който вграждам (според инструкции от много западни форуми по тази тема) матирано стъкълце върху което да се проектира образът (обърнат наопаки), след което обективът на самата видеокамера го приема и заснема.
ЗНачи проблемът ми е: какво най-рационално мога да направя, за да бъде образът отново изправен, преди да влезе във обектива на видеокамерата? И как???
Благодаря предварително на всички отзовали се!!!

Отговори на това съобщение
 Re: Моля всички тук за съвет!!!
Автор: Dani_Koev_BG   
Дата:   27-04-07 01:12

Не е ли по-добре да го оставиш така и да обръщаш готовия файл? Не разбирам от оптика, но мисля, че реализирането на идеята ти, което струва ми се освен, че е доста трудно начинание, и ще влошава качеството на образа тъй като ще трябва да сложиш още поне няколко лещи, ако въобще е възможно. [smilie11]

Дата:   27-04-07 01:32

Всичко това съм го направил вече и качеството си струва бая, за разлика от онова което казва теорията по въпроса. Но образът с главата надолу си е жив проблем. Дори да снимам с обърната камера, онова което виждам в реално време си е пак обърнато - логично е. А това не е правене на снимки, а реално видео, което прави леко кошмарно снимането особено при движене на камерата когато всичко ти е наопаки.
Е, давайте съвети за решение на проблема - с призми ли (какви и откъде), с лещи ли (вдлъбнати, полувдлъбнати, как и откъде)...

Автор: Dani_Koev_BG   
Дата:   27-04-07 01:42

Ами... Сега се замислям, че ще е доста по-добре, ако системата за обръщане на образа (дано някой я сподели) я приложиш не пред обектива на камерата, а зад визьора и/или дисплея.

Автор: неориентиран   
Дата:   27-04-07 04:25

Подозирам че пентапризмата би могла да бъде заменена с просто огледало под 45 градуса. Но тогава тялото трябва да се ползва само за тази цел.

Дата:   27-04-07 13:03

Е да, ама как ще се постави това огледало, че да не променя посоката на отражение?!? Имам предвид че не виждам как да се постави, така че да отразява все така по посока към мен (т.е. към камерата), а не настрани и др.

Автор: 5kan   
Дата:   27-04-07 13:39

2 х 45 градуса - имитираш огледален апарат с призмен визьор

Дата:   27-04-07 14:06

Е що за идея?!? Та нали всеки четен брой огледала по този начин води до НИКАКВА промяна на образа, т.е. веднъж го изправяш, сетне наново го обръщаш. Напомням че образът трябва да влезе през предния обектив (обърнат разбира се) и да продължи в права линия към мен (а не в друга посока!), само че вече изправен - това е целта!!!

Автор: 5kan   
Дата:   27-04-07 14:15

имах предвид пентапризма от фотоапарат потърси в нета, че нямам под ръка схемата на пречупване

Дата:   27-04-07 14:33

Еми както и да погледна, такава пентапризма ВИНАГИ пречупва под ъгъл, тоест образът който влиза в нея, никога не излиза по същата въображаема (права) линия, все под 90 градуса или нещо такова. То и на схемите си е показано точно така.

Автор: miton   
Дата:   27-04-07 22:36

ако камерата е с микро кинескопче, просто размени краищата на бобинката му за вертикално отклонение.[beer] [shtrak]

Дата:   28-04-07 00:59

Ако можеш да поясниш, цена няма да имаш. Камерата е с нормален визьор за окото и LCD, както всички други.

Автор: hery   
Дата:   29-04-07 09:22

Не зная дали точно съм разбрал въпроса, но тук http://geocities.com/astronomyforamateurs/Astro_p2.htm#v_viz има идея за визьорен увеличител.Ако го направиш само с две положителни лещи, той ще обърне образа.Разбира се при такова изпълнение си остават всички видове аберации и.т.н. Но като за визьор, няма голямо значение.

Дата:   29-04-07 11:53

Би ли ми разяснил кои лещи са положителни, как изглеждат и къде могат да се намерят?

Дата:   29-04-07 12:19

Двойно-изпъкнали или плоско-изпъкнали.Събирателни още се наричат.Линка, който съм ти дал, е речник по оптични термини.Там има доста инфо по този въпрос.

Дата:   29-04-07 12:34

Еми аз имам такива лещи (нали са като онези лупи за четене да речем?) - изпъкнали от двете страни, ама що за разстояние трябва да има между тях, та да обърнат образа?!?
Май най-добрият вариант е да се наподоби схемата от призмено-огледалните фотоапарати - хем малко разстояние, хем малко елементи. Е, де да можеше да се избегне чупката, ама а де...
А ИМА ЛИ ОТКЪДЕ ДА СЕ СДОБИЯ С ПРИЗМИ ТИП "ABBE-KOENIG" ИЛИ "PORRO-ABBE"???

Дата:   29-04-07 12:41

Разстоянието между лещите е равно на сбора от фокусните им разстояния.Ако са еднакви няма да имаш увеличение но поне ще ти обърнат образа, което е и целта ти.

Дата:   29-04-07 12:45

Ох, не съм се занимавал с фотография никога и тези неща не са ми ясни. Някак на практика може ли да ми го обясниш? Както и да променям разстоянието между две такива лещи, обръщане няма, или се получава ако обектът е доста далеч.

Автор: halva   
Дата:   29-04-07 15:07

Това ли искаш да направиш?
https://photo-forum.net/static/forum/2007-04/odkj1734.JPG
http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE_BIG&IMAGE_ID=91705

Публикацията е редактирана (29-04-07 15:09)

Дата:   29-04-07 15:32

Да, точно това! Доста снимки, форуми и инструкции изпрочетох по въпроса, но самата изработка не е много лесна що се касае до изнамиране на подходящи тела, които да напаснат с пропорциите и ъглите под които да се поставят огледалото, призмата и т.н.
Ако и ти си по тази част, дай съвет.

Публикацията е редактирана (29-04-07 15:33)

Автор: halva   
Дата:   29-04-07 16:21

Съжалявам, че не мога да ти помогна.
Това ме впечатли преди 2години в Ню Йорк, на 5-то авеню - имаше гей парад.
Успех!

Автор: dreamer_xs   
Дата:   29-04-07 21:12

Напиши си заглавието като хората!!!

Автор: b0bb0   
Дата:   30-04-07 22:42

Ако правилно съм разбрал:

Имаш обектив, който проектира образ върху матово стъкло. Този образ е "с краката нагоре". Снимаш образа с камера и резултатът, е че заснетото е пак с кракато нагоре. Така ли е?

Искаш заснетия краен образ да е "прав"?

За целта някъде в системата можеш да сложиш положителна леща, която ще обърне междинния образ. Като си мисля, тази леща може да се сложи най-лесно след обектива на устройството. Може и след матовото стъкло, преди видеообектива.

Погледни тази страница.

Най-добре е да се използва качествена леща с подходящи размери и фокусно разстояние, например слепена ахроматна двойка. Обикновена леща за лупа няма да свърши добра работа.

Дата:   01-05-07 00:46

Хубаво, ама при твоето предложение няма ли да стане много дълга системата заради това фокусно разстояние? А и коя леща се нарича "положителна", и откъде може да се намери?

Публикацията е редактирана (01-05-07 01:13)

Автор: b0bb0   
Дата:   01-05-07 22:51

Положителни лещи, най-общо казано, са изпъкналите, а отрицателни - вдлъбнатите.

Системата, използвайки такава обръщаща леща, ще стане по-дълга - четири пъти фокусното разстояние на лещата (в случай, че не се променя мащаба при "преноса" на изображението. Такава леща може да се вземе от някоя оптика - обектив на малък бинокъл, от окуляр и т.н.

Друг вариант за обръщането е да използваш призми от бинокъл - купуваш си един за 20 лева и използваш частта с призмите.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР