Автор: hose
Дата: 04-03-09 11:36
тук вече бъркаш - тези които продавам са по-скоро в категорията която ти наричаш "влияещи" на цветната температура а не напълно "обръщащи"
ако забелязваш те са KR12 и KB12 - което при спецификациите на ХАМА отговаря на 80В и 85 при кодак, те са си го написали в скоби, (никога не ги запомних тези на кодак) и това е средна.... "категория" или както там да го наречем
по-високата степен при ХАМА е KB15 и KR15 - това което ти наричаш "тотално обръщане"
а тези минимални корекции за които ти говориш са общо взето трудно постижими, най-малкото защото ти трябва келвинометър, иначе как ще разбереш колко точно ти е осветлението което ползваш? стандартно те се произвеждат 56000 и 3200, запалени свещи се смятат за по-ниски, май бяха около 1600
но с времето осветителните тела обикновенно се променят, май като че ли "падат", от 5600 на 5200 са ми казвали фотографи, предполагам другите също слизат надолу
но толкова точни корекции и измервания съм виждал само в игралното кино да се правят - включително и със заснемане на еталон, по който впоследствие се работи донагласяване на цветовете
разбира се това има смисъл само за снимки на лента, при другите просто се взима баланс и това решава всички проблеми
аз лично тези филтри съм ги ползвал повече за ефект - особено "жълтия" - създава усещане за "вехтос", за епоха сякаш, затопля цялата картина
но ФШ вече има доста повече възможности за създаване и най-вече контрол на тези ефекти
|
|