Автор: icikonti
Дата: 07-10-07 11:13
caro-anton - снимам с такъв от модификацията Super 23 .Мога да ти предложа за продан само 100/3,5 обектив .Затвора е "Сейкоша" , гривната на скоростите и блендите - никелирана /от по-старите модели/.Естествено , ако си купил само тялото на Универсала.Не ми трябва , защото с "нормален " обектив не снимам никога.
Иначе за фотоапарата , мога да ти кажа , че има доста неща в ebay.Скъпи са касетите , 250 мм обектив, мн.скъп е и визьора с приставката за обръщане на изображението /фотоапарата става "като огледално-рефлексен"-условно казано /.Другото е сравнително евтино.
Касетите са много различни видове.Поне 3-4 модификации , даже последния модел е със спусък-жило отдясно на самата касета.Камерата може да снима /със съответната касета/ от 6/4,5 през 6/6 ,6,/7 с доработка и 6/8 до 6/9.В ибей някакъв американски идиот продава негова брошурка , "как да направим камерата и 6/12".На мен лично ми се струва , че е преиграл доста.
Обективите за камерата са абсолютни резачки.Не съм пробвал 127 ,90 и тоя 250 мм.Останалите 50 ,65 ,100 ,150 - са трепач откъм рязкост.Изумява ме качеството на широките обективи.Коригирани са и не кривят.Има само лека разлика почти незабележима в края на изображението и това в центъра откъм експонация.Нещо напълно естествено за всички широкоъгълни обективи.Лошото на широкоъгълите е ,че ти трябват допълнително визьори за тях , което оскъпява !Камерата е с комбиниран визьор за 100 ,150 и 250 мм обективи.Скоростите са изключително точни на затворите.И на бавните и бързите скорости.Ако обаче имаш проблеми - Наско на "Дондуков" им разбира.
Има специални полароидни гърбове за тая мамия.Аз лично нямам, но скоро някъде мина търг за около 35 Е. , което е мн. ниска цена/без доставката/.
Нещо специфично-след покупката центрирай телеметъра към показанията на обектива/за метри/ , по матовото стъкло ....Виж дали във визьора на телеметъра , се движи и паралакса.При близки планове картинката трябва да се измести надолу и надясно , а при далечните -обратно.Ако това не работи , по-добре не вземай камерата.Пробвай в магазина , като въртиш гривната на обектива за фокуса.При този фотоапарат , те са свързани с лостчета.
Това е.
|
|