Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Пак тез филтри...
Автор: Depeche_Fantasy   
Дата:   09-01-05 19:34

Офтопик:
За пореден път бях възпрепястван сериозно да дойда да се запозная с вас, дмем, сорка обаче обстоятелствата бяха такива...

Онтопик:
Я дайте малко светлина по въпроса за филтрите и експозицията, т.е. как да разбера колко трябва да компенсирам ако нямам ТТЛ мерене? В "как се правят хубавите снимки" има някакви адски мъгляви обяснения, обаче не ми вършат работа в крайна сметка. Пък и всичко е дадено по формулката: при слънчево време без вятър ако снимаш как чичо Гошо кара ски по хълма натискаш тук и цапваш там. Ама аз нямам мераци да снимам чичо Гошо как кара ски, затова дайте някакво четиво, може и в нета, за филтрите, независимо какви, обяснено като за начинаещи обаче не като в нешънъл джиографик, все пак).

Отговори на това съобщение
 Re: Пак тез филтри...
Автор: koceto   
Дата:   09-01-05 19:38

ха като стана въпрос за филтри....я кажете неутралния филтър(поне като гледам през него така ми изглежда) каква работа върши? да предпазва предната леща на обектива ли?

Автор: komrad   
Дата:   09-01-05 19:44

neutralnia siv filtar dokolkoto znam se polzva kogato e prekaleno silna svetlinata, a ti iskash da snimash na po otvorena blenda. za zashtita na leshtata nai chesto se polzva uv filtar, a puk za pitaneto na Depeche_Fantasy niamam predstava ;

Дата:   09-01-05 19:53

аха, добре. ще го имам в предвид. ще пробвам , пък ще видим резултата.

Автор: Георги   
Дата:   09-01-05 19:56

Allows you to seamlessly "hold back" bright sky 1,2, or 3 f-stops to balance foreground exposure

най-използваемо практически - слагаш 1-2 такива филтъра и снимаш течаща вода (да кажем някоя рекичка в гората) на свита бленда (8, 11 или колкото имаш) и ниска скорост (в зависимост от светочувствителността). и водата става бяла като памук :)))) интересно и ефектно.

Дата:   09-01-05 20:00

Това беше полезно[smile] А нещо по моя въпрос?
Мхм, а диаметъра на филтрите... Как да го разбирам? Апаратчето ми е зенит ЕТ, м42 резба демек, обекткива - китовия хелиос (не за дълго надявам се), какви филтри мога да слагам?

Автор: komrad   
Дата:   09-01-05 20:02

52 mm

Дата:   09-01-05 20:03

ако имаш капачка на обектива...от вътршната страна пише на каква резба е. и аз имах зенит ама като непомня....

Дата:   09-01-05 20:05

по твоя въпрос...

с риск да кажа някоя глупост, понеже съм любител - зависи от филтъра. мисля, че при multi coated филтрите (uv, pol) светлосилата не пада. а при да кажем поляризационен, който не е multi coated пада половин или един стоп (нека някой който знае конкретно да ти каже).

при инфрачервения - зависи отново. виждал съм тъмно червен на хама, при него сигурно пада различно от почти черния на хоя.

пасувам да ти кажа. някой който разбирва повече от тая материя ще се обади по някое време.

Дата:   09-01-05 20:09

koceto, за тая снимка се сещам като най-скорошна илюстрация за ND филтъра

https://photo-forum.net/i/52965&USER_ID=106

ако затъмниш повече и увеличиш времето за експонация ще стане още по бяла водата.

Дата:   09-01-05 20:12

ааа знам я тази снимка бе!!! с теб ли дискутирахме темата за скенерите? тази снимка беше дадена за пример тогава. а м/у другото винаги съм се чудел как се постига този ефект с водата.

тенкс Георги за инфото[smilie24]

Дата:   09-01-05 20:14

за нищо :)))))

Автор: Kuncho   
Дата:   09-01-05 20:30

хм [smilie10]

Автор: nevie   
Дата:   09-01-05 20:31

червен Но. 25 - дневна светлина 25х, изкуствена светлина 10х

жълт Но. 8 - дн. св. 2х, изк. св. 1,5х

оранжев Но. 21 - дн. св. 4х, из. св. 2х

Дата:   09-01-05 20:38

Ъъъ, това можеш ли да го преведеш сега? 2х, 1.5х, 25х!?

Дата:   09-01-05 20:48

Филтърен фактор или фактор за удължаване (свободен превод) - указва с колко да се удължи времето на експонация при използването на съответния филтър. Номерацията е по номеклатурата на Кодак.Цветните филтри са филтри за управление на контраста при черно-бялата фотография, като пропускат своя цвят и близките до него, а спират комплементарните цветове. Например, ако снимаш нещо червено с червен филтър то ще стане "по-бяло" на снимката (образно казаноа), а небето да речем ще стане тъмно. Основно правило обаче при филтрите е да правиш тестове, като снимаш едни и същи обект с различни настройки и после видиш, кое най-много ти допада

Дата:   09-01-05 20:53

nevie [smilie24]
браво!!!

Дата:   09-01-05 21:31

Мерси за инфото:) За "посветляването" на цветовете и сам се бях досетил, обаче за другото - ...[smilie24] [beer]
Мхм, а филтрите за цветна фотография?

Дата:   09-01-05 22:43

Основните филтри за цветна фотография за УВ, поляризационен филтър и ефектни филтри (от типа на Cokin). Както Георги казва при УВ филтрите няма намаляване в светлосилата, тоест не се налага корекция. Затова и много фотографи използват УВ филтъра за предпазване на обектива от надраскване, като просто никога не го свалят. Ефектът от УВ филтъра е да неутрализира УВ лъчите (синкавост), което обаче се постига от всяко стъкло. Не е особено правилно и да се държи постоянно на обектива, защото намалява качеството на изображението (по-точно резкостта).

Поляризанионните филтри пропускат светлина само в една равнина на трептене (свободен превод) и се използват особено когато наличната светлина вече е поляризирана, като при разпръсната светлина то небето или отражение от неметални обекти като стъкло или вода. При тях ефектът от поляризацията се променя чрез въртене на филтъра, затова и е най-добре да се използват с ТТL мерене, тъй-като и факторът на удължаване се променя съответно.

Относно ефектните филтри (от типа на Cokin) там нещата зависят силно от вида на филтъра и най-доброто е да експериментираш.

Автор: garry   
Дата:   09-01-05 22:52

tursi "foto" vuv free.evro.net predpolagam znaesh kak se tursi tam, tam na edno miasto ima PDF-ove i ima niakolko na ruski za filtrite - koi za kvo i kak se polzva i s kva kompensacia

Автор: sp   
Дата:   09-01-05 23:11

nevie написа:

> Ефектът от УВ филтъра е да неутрализира УВ лъчите (синкавост), което обаче се постига от всяко стъкло.

какво имаш в предвид с това че се постига от всяко стъкло?
неутрализира УВ лъчите(синкавост).. т.е.? [smilie5]

Дата:   09-01-05 23:27

поправка:
неутрализира = абсорбира
синкавост = син отенък

Публикацията е редактирана (09-01-05 23:30)

Автор: lava   
Дата:   09-01-05 23:34

На филтъра би следжало да има посочена "кратността" му - т.е. колко пъти намалява светлината => толкова пъти триабжа да се увеличи експонацията.
Диаметъра на филтъра зависи от обектива и е посочен на предния пръстен на обектива.
Останалото вече е казано.

Автор: explorer   
Дата:   09-01-05 23:41

Всеки филтър има т.н. филтър-фактор, но за съжаление не се задава в бленди, а в някакво дробно число. Трябва да търсиш спецификацията на съответния филтър, например за поляризационните филтри на B+W е фактор 2.3 до 2.8 - което според тях отговаря на 1.3 бленда. Абе грубо казано, за пол. филтър отваряш една бленда. В тази моя снимка синьото небе е постигнато точно с пол. филтър, но с TTL мерене (не ми се е налагало да мисля колко да е компенсацията):

https://photo-forum.net/i/71764&USER_ID=4752

Автор: Kuncho   
Дата:   10-01-05 00:20

Червени скали и синьо небе... но я виж моя поляризационен как действа?
Н есъм сатурирал повече от +10, скалите са червеникаво-кафяви там [smilie10]
http://photo-cult.com/showpic.php?id=23619

първа  назад  1  2     всички  напред  последна