Автор: volokin
Дата: 16-12-04 13:59
Хосе, значи това което ти каза Полярна Мечка е така, обаче и ти имаш в случая право, това което ти е донесла сестра ти е решение на местната фирма (магазин) да продава този комплект, а може и на местния клон на Фото-марката. Но китов обектив е този който върви в сет с определен апарат (обикновено ниска или средна класа) Това се определя от Фирмата - Марка и може и от страна (континент) до страна (континент) да се различават.
Пример: аз навремето като си взех Ф80, той беше с два обектива, 28-80 и 75-240, като на последния му се виждаха недостатъците даже с просто око.
Днес като притежател на Сигма 70-200/2,8 отново разбрах колко сакат съм бил с Никон-ския обектив При Канон нещата стоят също така. Минолта като че ли правят по-добри неща за аматьорите
Пример: Минолта Вектис С-1 със закачен 56-150 мисля беше, толкова остър, не криви, гумиран и устойчив на влага и пръски от вода, супер остър. С него снимах слънчевото затъмнение 1999 година.
В защита на Минолта също ще спомена тяхната Динакс 7 камера, която в средния клас няма равна, макар и на 1/8000 времената да са около 1/6000 все пак браво на минолта!!!! Жалко че тази фирма си отиде от белия свят.
Но да не се отклоняваме: Лайка в момента продават кит с 50/2 Сумикрон обектив който ще бие всеки един такъв от профи класата на коя да е Японска фирма, нищо че е китов Не знам дали това важи в случая за всяка страна по света, но поне за немско говорящото пространство е така!!!
Никон: Ф100 някога вървеше с 50/1,8 АФ, който също е обектив от профи сегмента, макар и евтин . Дано не се лъжа, щото тук вече не съм сигурен, но мисля, че и Ф5 някога вървеше с този обектив, останал съм с такова впечатление от списанията, може и да греша.
И отново Лайка, тяхната R-System също в момента се предлага с китов обектив м
исля беше 90 мм-ов, но за това има и-нет и може да се провери, във всеки случай който и да е от обективите н Лайка бил той ''китов'' или не, може да се нарече профи, щото при тях няма ала-бала. Е съответно на съответната цена....
Накрая да обобщя: значи, Никон, Канон, Сигма, Минолта и Ко., когато предлагат сетове с разни обективи особено в средния и по-ниския клас апарати, съответните обективи, са евтини, светлослаби, с повече дисторзии, пластмасови и предназначени най-вече за любителския сектор, след което следва тяхната бърза разпродажба за хора не обичащи компромиса. Лайка просто нямат такива обективи, затова в техните сет-ове (които така или иначе се появяват рядко на белия свят) са извадени от това множество!! От китов обектив на една марка до такъв на друга има разлика, която е продиктувана от политиката на фирмата, едни са по-добри от други, това всъщност се отнася и до про-обективите, така че последното няма много смисъл да се изтъква...
|
|