Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Кой обектив наричате китов?
Автор: hose   
Дата:   15-12-04 18:30

да навляза и аз малко в терминологията
и какво общо има горкото животно?!
[smile] [smile] [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Кой обектив наричате китов?
Автор: explorer   
Дата:   15-12-04 18:33

"кит" в смисъл на комплект, т.е. обектива, който обикновено продават в комплект с апарата.

Автор: Gafa   
Дата:   15-12-04 18:45

Бе направо обектив с който много лесно се снима цял или надробен кит
:)))[shtrak]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   15-12-04 18:45

Моите си обективи всички са "китови":)) няма цаци и особено медузи...https://photo-forum.net/static/forum/2007-04/hmjf4215.JPG
http://communication.utsa.edu/salinas/h-text1/h-text02/Anthony/Whale_in_sea_2.gif

Автор: elrisha   
Дата:   15-12-04 18:51

shto se podigravate na choveka sa?! eh,maa mu, vie ste se rodili s fotgrafski rechnik na usta,a!?[cool] undefined

Дата:   15-12-04 19:08

ми тази чуждица неотдавна и аз я смлях какво значи. Отговориха му на човека ясно още в първия постинг...и темата си стана за забавление - както си му е реда. Кво да дискутираме "китовите" повече!?
ОК - стандартни, заводски, щатни /щатник -руски, не американски/...има и още към 100 езика на света и 1000 диалекта.

Дата:   15-12-04 19:09

което означава че може да е всеки един?!
това направо си е безмислица за мене?!?!?
на старо особено с колко различни "комлекти" можеш да ги видиш............
[smile]

Дата:   15-12-04 19:10

аз преди така се чудех що пише "кит" по опаковките проявител готови комплекти, пък на други "тейбъл", а акула никъде не пише.

Автор: Brummaker   
Дата:   15-12-04 19:13

КИТов обектив е този, който е захванат към апарата с болКИТ https://photo-forum.net/joro/emoticons/A49.gif

еуементауно, Уотсън [smilie3]

Дата:   15-12-04 19:15

hose - номера е в опаковката какво ще видиш....иначе аз вчера видях цифрова сапунерка вързана на Глобика...и какви ли не дивотии още.

Дата:   15-12-04 19:19

китовия обектив е евтин /което не означава задължително лош - по скоро обратно в повечето случай/. Причината е, че има пуснати в продажба поне толко такива обективи, колкото апарати са пуснати и дори в повече - китов често е за няколко модела./според фотоапарата ще ги познаете/
Като се има в предвид творчеството на фотографа и миграцията към зоом - та стават още по-евтини. Напоследък направо зоом-овете си станаха китови, та объркаха тотално понятието за "кит" у народа /все едно цаца да снимаш макро, и да я представяш за това/.https://photo-forum.net/static/forum/2007-04/siyw1401.JPG
http://communication.utsa.edu/salinas/h-text1/h-text02/Anthony/Whale_in_sea_2.gif

Автор: Kuncho   
Дата:   15-12-04 19:51

EF 18-55/f3.5-5.6 USM
klasi4eska maznq
malko po dobra ot stukloto na sapunerkite
i malko pove4e po zle ot edin dobur
17-40/f4 L USM naprimer

Дата:   15-12-04 20:16

вече съм убеден че всеки сам си го разбира това понятие :))))))))))))))))))))))))))

което не е лошо само по себе си - като ти кажат - с китовия обектив - и всеки си разбира най-добрия според него
:))))))))))))))
само логиката че има много производство има някакъв смисъл - въпреки че повечето ги продават само тяло?!

моби дик - какво е Глобика?!? :))

Автор: PolarBear   
Дата:   15-12-04 20:30

hose, имам чувството, че малко поднасяш народа тук. Нейсе, предпочитам да обясня точно още веднъж, ако все пак питаш сериозно.
Думата идва от kit, в смисъл на "комплект", "набор". Практически всеки СЛР се продава в два варианта - или само тяло, или в комплект се един, определен от производителя, а не накойто както му дойде на умобектив. За Канон 300Д това е EFs 18-55/f3.5-5.6 (в спецификацията на Kuncho има две неточности). Мазачка. Не всеки "китов" е лош, има и много други случаи. Но за всеки модел апарати китовия е един конкретен. По-старото поколение фотографи използва руския синоним "щатен обектив". Среща се често в по-старата литература.

Та така.

Дата:   15-12-04 20:34

Глобика е новата мобилна телефонна улична система на Глобул - нещо като Мобика на Мобилтел.

Автор: thor   
Дата:   15-12-04 21:05

китовия обектив е коректен дотолкова доколкото може да бъде коректен ,най евтиния възможно , произвеждан OEM ( а понякога може да бъде заменен и с обектив произведен от независим производител ) обектив за ползуване от не дотолкова претенциозен масов купувач и естествено ,тенденцията е да бъде добре рекламиран ( тоест добре да рекламира марката - фотоапарат с който върви ) ,а колкото за качеството сигурно някои от екземплярите ще отговарят на спецификациите си ,други ще бъдат под всяка критика и естествено ще са в повечето случаи по добри от същите обективи произведени няколко години преди тях ,но може би само в диапазона ( mm ) който обхващат и съвместимостта с телата ,иначе надали физически ще са по добре направени ,та който е улучил от лотарията коректен китов обектив ,може само да се радва .. иначе мое мнение .. изобщо сравнение не може да става между тези така наречени китови обективи и подобните на тях ,пак масови обективи ,сред които също има хазарт ,но процента на непечелившите вече е лотария ,нещо обратно на лотарията с китовите и всичко това го съдя по китовите такива които имам и другите ,пример серията Nikon E и Nikkor от края на 70-те години още от тогава си личи разликата в качеството между "китовите" а те даже не са биле и китови просто са биле по ниска гама на Nikon за да конкурират независимите производители ,те се явяват нещо като родителите на китовите ,преди тях пък китовия обектив е бил нормалния 50mm обектив просто защото той е бил най евтиния обектив ..абе накратко казано ..маркетинг.. китовите обективи сега са най евтиния начин за привличане на купувачи ... зарибяване към марката ...[smilie6]

Автор: tchani   
Дата:   15-12-04 22:31

Thor: За 20Д кой се предлага като Китов?
Гледам, че правят комплекти на 20Д с 18-55 и 20Д с 17-85. ТИя дни подържах малко едно 20Д с17-85 и страшно ми хареса. Аз съм с 300Д и го взех 2 седмици преди да излезне 20д-то:(((
но сега май-ще мигрирам.

Автор: Grandpa   
Дата:   15-12-04 22:50

kit = komplekt

Дата:   15-12-04 22:57

нямам идея ,но предполагам новите и евтини EF-S обективи ,като им погледнеш цената и я сравниш с тази на най скъпите подобни ,можеш да си зададеш въпроса защо тязи разлика в цената [smilie11] а иначе за качеството и колко можеш да вярваш на разни тестове тук-там из нет-а ,можеш да прочетеш какво пише боб аткинс ...[smilie6]

http://www.bobatkins.com/photography/technical/lenstest.html

има мноо лоиииика в неговите писания ..[smilie6]

Автор: tchani   
Дата:   15-12-04 23:22

ТHOR:Съгласен съм с теб относно Боб Аткинс. Аз си избрах моите обективi по негова препоръка.
Глеадах тия дни гамата на Canon i не мога да открия нищо с такъв голям дияпазон 17-85.
Притеснява ме факта, че това е ЕФ-С обектив и той става само за 300Д и 20Д.
Казаха ми, че СИГМА има добри в този диапазон.
Ти можеш ли да препоръчаш някой, който си заслужава?

Дата:   16-12-04 00:13

аз от личен опит ,не мога да препоръчам ,друг EF обектив освен ,EF 85mm 1.8 USM ,EF 50mm 1.4 ,EF 100mm Mаcro .от тях имам само 85mm-вия с другите съм снимал известно време ,85mm го взех преди години за да имам един бърз , остър , хубав и евтин обектив за EOS ,най - вече заради бързината ,остротата и светлосилата ,даже няколко години ми беше единствения аутофокусен твърд обектив за EOS заедно с китовия зум EF 28-105mm 3.5-4.5 USM - който е OK но сравнен с 85mm твърдия е пълна боза ,сега незнам, лично аз предпочитам ,по малко обективи но според възможностите ми възможно най качествените ,които мога да си позволя ,от това което съм разбрал и прочел , широкоъгълен-телезум + качество не се връзва ,затова ако се взима най добре да се вземе ,широкоъгълен-широкоъгълензумм и теле-телезум ,за максимално качество и ако аз трябва да избирам винаги бих избрал Canon за Canon и Nikon за Nikon ,затова и откакто съм си взел цифров фотоапарат съм се насочил към твърди механични обективи с преходници ( излизат жълти стотинки а в качество на картинката са мнооого по добри от евтините зумове ) ,които си имах преди това ,но сега пък си купувам само специфични такива ,като например си поръчах един Peleng 8mm fisheye ,какъвто най евтиния е сигма и струва около 700US$ някъде е все пак е 3 пъти по евтин и няма кой знае каква разлика в качеството ,та така като гледам чета хубави отзиви за 17-40L ,като за широкоъгълен не много скъп ,може би бих си взел него ,ако нямам никакъв широкоъгълен ,за по нагоре бих си взел само твърди обективи ,според зависи за какво най много ми трябват ,какво търся от тях ,светлосила ,бързина ,рязкост ,макро и т.н. ..[smilie6]

Автор: Tchani   
Дата:   16-12-04 09:40

Thor: Благодаря ти за изчерпателния отговор.
Моля те за няколко уточнения.
Като гледаш характеристиките на един обектив, как можеш да разбереш кколко е бърз и остър? Кои са параметрите, които дават тази информация и има ли база за сравнение?
Какво да разбирам под преходници, тези който ги маркират 1.4 и 2 или говориш за нещо друго?

Автор: neuromancer   
Дата:   16-12-04 10:19

Чани, само от спецификациите е трудно да разбереш колко е остър обектива, трябват си тестове и примерни снимки. (Грубо може да гледаш макс. бленда, в общия случай по-голяма означава по-добър, но не винаги) Ако под бърз имаш предвид светлосилен, в спецификацията е дадена мах бленда, напр. EF 85mm 1.8 USM е много светлосилен.
Ако под бърз имаш предвид бързина на автофокуса, не може да се каже, но USM обективите са по-бързи от другите

Това което имаш предвид накрая не са преходници, казват се телеконвертори и увеличават фокусното разстояние на обектива, напр х2 го удвоява (за сметка на качеството, светлосилата и автофокуса понякога)

Дата:   16-12-04 13:19

PolarBear - suvsem ne podnasiam naroda ne znaeh kakvo etova neshto :)
razbrah ot 1 put no za mene tova e besmisleno - zashtoto kato kaja snimah s kitovi hodi razbirai kakuv e toi?!?! i kakvi s[pezifikazii ima it.n.
za tova che obiknoveno gi okomplektovali - mislia che vaji samo za niskata klasa aparati deto sa za masata hora - v tova chislo i mene :)
inache kato pomolih sestra mi dami kupi nikona ot germania tia go donese s sigma obektiv vmesto s nikkor ot koeto az niakak ne biah vizhiten :( che posle goprodavah i t.n. - no togava tova e bil iavno kita - namalenie s komplekt sigma :)
a sega - daje i markata iavno ne znaesh
:)
prekaleno otnositelno poniatie za da ima smisul - ako ne sum prav oborete me ;)

Автор: volokin   
Дата:   16-12-04 13:59

Хосе, значи това което ти каза Полярна Мечка е така, обаче и ти имаш в случая право, това което ти е донесла сестра ти е решение на местната фирма (магазин) да продава този комплект, а може и на местния клон на Фото-марката. Но китов обектив е този който върви в сет с определен апарат (обикновено ниска или средна класа) Това се определя от Фирмата - Марка и може и от страна (континент) до страна (континент) да се различават.
Пример: аз навремето като си взех Ф80, той беше с два обектива, 28-80 и 75-240, като на последния му се виждаха недостатъците даже с просто око.
Днес като притежател на Сигма 70-200/2,8 отново разбрах колко сакат съм бил с Никон-ския обектив[smilie23] [smilie23] [smilie23] При Канон нещата стоят също така. Минолта като че ли правят по-добри неща за аматьорите [smilie24] [smilie24]
Пример: Минолта Вектис С-1 със закачен 56-150 мисля беше, толкова остър, не криви, гумиран и устойчив на влага и пръски от вода, супер остър. С него снимах слънчевото затъмнение 1999 година.

В защита на Минолта също ще спомена тяхната Динакс 7 камера, която в средния клас няма равна, макар и на 1/8000 времената да са около 1/6000 все пак браво на минолта!!!! Жалко че тази фирма си отиде от белия свят.

Но да не се отклоняваме: Лайка в момента продават кит с 50/2 Сумикрон обектив който ще бие всеки един такъв от профи класата на коя да е Японска фирма, нищо че е китов [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] Не знам дали това важи в случая за всяка страна по света, но поне за немско говорящото пространство е така!!!

Никон: Ф100 някога вървеше с 50/1,8 АФ, който също е обектив от профи сегмента, макар и евтин . Дано не се лъжа, щото тук вече не съм сигурен, но мисля, че и Ф5 някога вървеше с този обектив, останал съм с такова впечатление от списанията, може и да греша.
И отново Лайка, тяхната R-System също в момента се предлага с китов обектив м
исля беше 90 мм-ов, но за това има и-нет и може да се провери, във всеки случай който и да е от обективите н Лайка бил той ''китов'' или не, може да се нарече профи, щото при тях няма ала-бала. Е съответно на съответната цена....[smilie3]

Накрая да обобщя: значи, Никон, Канон, Сигма, Минолта и Ко., когато предлагат сетове с разни обективи особено в средния и по-ниския клас апарати, съответните обективи, са евтини, светлослаби, с повече дисторзии, пластмасови и предназначени най-вече за любителския сектор, след което следва тяхната бърза разпродажба за хора не обичащи компромиса. Лайка просто нямат такива обективи, затова в техните сет-ове (които така или иначе се появяват рядко на белия свят) са извадени от това множество!! От китов обектив на една марка до такъв на друга има разлика, която е продиктувана от политиката на фирмата, едни са по-добри от други, това всъщност се отнася и до про-обективите, така че последното няма много смисъл да се изтъква...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна