Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Проявяване на Е6
Автор: explorer   
Дата:   30-11-04 16:30

От известно време ми се иска да пробвам сам да си проявявам диапозитивни филми. Литература по въпроса има достатъчно, но къде в София може да се намерят химикалите, танк за филм (за 120), термометър, таймер и т.н.? От това, което чета май най-сложния момент е поддържането на постоянна температура на водната баня (с точност до половин градус), някой от вас проявява ли Е6 в домашни условия да сподели малко опит?

Отговори на това съобщение
 Re: Проявяване на Е6
Автор: borovinka   
Дата:   30-11-04 18:16

Аз проявявам, но си имам процесор.

Автор: jumbo   
Дата:   30-11-04 18:18

на ръка е кошмар темпа е 37 градуса и я мръдне с 1 и стават драми [smilie2]
аз се пробвах веднъж имайки опита от проявки на орво (25 гадуса) и се провалих със страшна сила
но иначе с процесор е ок

Автор: matasel   
Дата:   30-11-04 18:53

А колко струва комплекта химикали?[smile]

Дата:   30-11-04 19:26

А колко струва такъв процесор, то ясно че ги има всякакви де, и някой продава ли в Бг? Гледам тук на сайта на JOBO разни такива, но те са за негативи и снимки както изглежда, и примерно за CPE-2 има някакъв допълнителен кит... абе сложна работа. Иначе гледам че има само за нагряване едно чудо:

http://www.jobo-usa.com/products/tbe.htm

Дата:   30-11-04 19:58

А по какво точно изглежда, че са за негативи и снимки ? [smilie18]

Дата:   30-11-04 20:00

Ами аз не разбирам ама така си помислих, иначе такова чудо не съм ползвал. А ти какво ще препоръчаш? [smile]

Автор: volokin   
Дата:   30-11-04 20:05

на ръка може и да може, ама няма да имаш никога два еднакви резултата, никога, и цялото качество на диапозитива се губи, малка грешка и сори за парите[smilie23] [smilie23]

Дата:   30-11-04 20:06

Та колко струват химикалите, все пак, МОЛЯ?

Дата:   30-11-04 20:44

Ей, никой не казва колко струват тия проклети химикали - такава тайна ли е това?[smilie19]

За Explorer
Дата:   01-12-04 09:30

Потърси ме на ICQ 339986030.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   01-12-04 10:27

120 лв. я има химията Е6 в Халите - фотоъгъл етаж 2. Инфо от снощи:).
RCP2 Jobo не е машинката на картинката, но и тя става, имам и такава или подобна ТВЕ2. Тя е по-ограничена откъм точност на градусите, термодатчик, реотан, няма автоматично раздвижване на дозата и т.н. Работя с RCP2 Jobo- тя има всичко необходимо.
Може и без процесор да се проявява, ако човек знае какво прави, той е само едно удобсво. Нищо не ти пречи да си купиш херметични Йобо дози /има ги по фотоизложенията, и тази година в София продаваха/ и да ги тръскаш в 20 литров леген с темперирана точно преди старта на процеса вода до 1/10 от градуса, в отоплено помещение /и темперирани вътре в него реактивите, естествено/ - няма резултата да ти е по-лош:), само играчката е доста голяма. Освен това си трябва и лабораторно оборудване известно,филтри за течаща вода, термометри, разграфени колби/епруветки и т.н. Това е, ако не обработваш филми всеки ден/седмица де...а само диапозитивчетата които рядко си снимаш например, но е безсмислено - разтвора ще ти се окислява до другия път /ако не си го усвоил/ и ще влезеш в разходи.
Какво им е лошо на машините по Е6 не мога да разбера - на 100 места в София проявяват Е6.

Автор: cooler   
Дата:   01-12-04 11:55

Те на 100 места проявяват ама само на 1-2 е като хората.Моби Дик е прав. Има я химията и в Халите и в Кодак-а на Шипка.Според мен няма смисъл да се меташ на продукти на кодак.Този Тетенал, който продават е супер освен това доколкото видях напоследък го има и в по-малки разфасовки.Важното обаче е че тоя процес е доста чувствителен към грешки.Първото проявяване както ще разбереш е Ч/Б и ти определя чувствителноста.Обаче ако искаш точен цвят, който се получава при второто проявяване, трябва да си наясно колко е твърда водата и ако се налага да я коригираш с основа или киселина.Това, което ти казвам е висшия пилотаж.Ако не го правиш пак ще става работата ама или ще избива към зелено или към розе.Общо взето в София водата става, ама все пак не е перфектна.За температурата чу предполагам.Там без голяма вана с вода или процесор е сбръч.Всичко трябва да е с една температура демек всички туби в голямата вана.Но не е невъзможно.Боровинка щом има процесор може да ти направи показно. Аз за сега се задоволявам с качеството на момичетата в кодак-а срещу операта.Имат JOBO ATL-3 процесор, който е доста автоматизиран и гледам че подхождат сериозно.Те например слагат на 10 литра вода за цветния проявител 2-3 мл натриева основа за да докарат точното рН на водата и наистина картинката, която съм виждал там е супер. [smilie21]

Дата:   01-12-04 11:56

RCP2 не видях на сайта им? Както и да е де, май това удоволствие излиза доста скъпо - то дори само нагряващата машинка TBE-2 е 500-600 долара (аз за тия пари два климатика ще купя, егати).

Дата:   01-12-04 18:16

Няма смисъл.Там където са наясно и не си спестяват от силите и материалите ще направят необходимото.като пример ще ти дам че съм ръчкал Ektachrome 160T на push 2 ( става 640 ASA tungsten ) и става кукла.А за камерите с филм 135 има и материал с номинал 320Т, което с push 2 прави 1200 ASA.
Според мен си заслужава ако можеш да му избиеш кинтите.Голяма играчка е.А тия неща дето ти ги обяснявам с вдигането на чувствителноста ги правят на Раковска...

Автор: jumbo   
Дата:   02-12-04 13:28

никой не е казал че проявката на диапозитиви е евтиния и че ателиетата само ти съдират гърба :-)
а йобото това му е чара може да си правиш експерименти с пуш и пул или дори с скип дъ блийч [smilie5]

Автор: anarhia   
Дата:   03-12-04 00:26

Я кажи от къде да чета на БГ за проявяване на негативи в домашни условия
ако знаеш имам предвид

Дата:   03-12-04 02:03

K'vo te interesuva?B/W ili colour?Vremena li ti triabvat ili tehnologia?[smilie11]

Автор: SanniE   
Дата:   03-12-04 03:03

lev i ne6to na diapozitiv kopia ako ve4e sa ramkirani....nakauv mitko-mityo gi prravil ako nqkoi go poznava da vika!!!4e imam da vadq edni diapozitivi ot predi 20 godini...

Автор: papi   
Дата:   03-12-04 03:59

абе приятел,защо ще се затормозяваш толкова,те хората вече живеят в 21 век,защо си отежняваш работата,отиди в някои център на кодак и ще ти го проявят за по малко сигурно от 10 лева...загуба на време е ако ме питаш мен...а между другото,искам да снимам диапозитив на цифров апарат:)))))))))))[smilie24] [shtrak]

Автор: SanniE   
Дата:   03-12-04 07:11

[smilie19] [smilie19] [smilie19]

Дата:   03-12-04 10:09

Papi, te i za po-malko ot 10 kinta shte go proiaviat v niakoi Kodak, ama e mnogo vajno kak. Shtoto minaloto liato v jegite na Vitosha 80 im beshe zaminal naikakuv datchik za temperaturata i efekta beshe umopomrachitelen.spord men poveche ot push2 i ujasno gaden kafenikakuv otenuk.A, zabravih, i pulna lipsa na cherno!!!Za tova tolkova go povtariam tova,shtoto chovek deto ne e pipal diapozitiv moje da popadne v takava situacia i dosta da se razocharova.Ama to riskove vinagi ima.Za men znam che tova atelie i drugoto na Shipka shte polzvam samo pri izkliuchitelni sluchai.A kato govorish za snimane na diapozitiv s cifrov aparat, reproducirane li imash predvid?[smilie7]

Дата:   03-12-04 12:04

Абе аз не искам да го правя за да спестявам пари, просто ми е интересно! Но май трябва да започна да снимам повече за да има смисъл... то ако ще е за по една лента не си струва.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   03-12-04 12:56

При диапозитиви най-големия проблем е цената, повечето мислене и точност при снимането /някои сюжети дори отпадат:)/, а също и сканирането - то е скъпичко, когато се прави на добър скенер - такива не са ширпотреба./иначе може да си копираш читаво снимката 20/30 и да я сканираш ама съвсем задоволително и на обикновен модел скенер, не най-евтин де/
Разбира се, преимуществата пък не са малко, зависи от целта:)

Автор: papi   
Дата:   03-12-04 13:02

не бе,шегичкаааааааааааааааааа

първа  назад  1  2     всички  напред  последна