Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Помощ при избора на поляризационен филтър
Автор: minko   
Дата:   29-11-04 16:08

Търся си циркулярен 72мм за моя панасоник фз10.
Двоумя се между Hama от БГ за 110 лв. и Tamron от US за 50$.
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B000056C69/002-3170226-8011223?v=glance&s=photo&vi=reviews

Кое ще ме посъветвате да взема?

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ при избора на поляризационен филтър
Автор: Travis   
Дата:   29-11-04 16:33

Edva li shte ima goliama razlika, za taia cena veroiatno i dvata ne sa prosvetleni. Vinagi e po-dobre da vzemsh filtar koito mojesh da vidish i probvash, otkolkoto neshto ot mainata si, koeto kakvoto e - takova.

Дата:   29-11-04 16:36

Да така е и двата не са просветлени. Цените на просветлените са двойни и тройни.

Автор: explorer   
Дата:   29-11-04 16:46

Бе някой може ли да ми обясни защо в българската терминология "покритието" се казва "просветление"?

Автор: brabus   
Дата:   29-11-04 16:47

Moiata preporaka e parvo cirkuliarnia ti da e Polarizacionnen a ne linearen.
Az sam fen na nemskite firmi kato B+W i Heliopan,no ako triabva da izbiram mejdu Hama i Tamron shte izbera Hama.
Uspeh!

Mejdu drugoto,kaji mi s firna li si po4vash ot Amazon.com ili s tvoia karta.
Zame4tal sam se za edni albumi ta za tova pitam.

Дата:   29-11-04 16:58

brabus, имам приятел в щатите и чрез него евентуално ще го взема, а що се отнася дали де е циркулярен - естествено, апаратите с AF се шашкат от линеарни филтри.

Автор: Travis   
Дата:   30-11-04 19:45

C-PL-tata sa dosta razlichni - niakoi sa mnogo svetli i mnogo "kontrastni" (HMC primerno) - t.e. iziajdat samo poliraiziranata ravnina mnogo dobre, drugi sa si napravo ND 1-2 sas slaba poliarizacia (imam takav Quantaray, koito stava samo za ND). Razbira se, parvite sa po-dobre. Normalnite PL-ta mai sa po-svetlichki, pone tezi koito sam vijdal.

Taka che silno te savetvam da sravniavash tova koeto kupuvash da ne se okajesh s edno bezpolzeno tamno staklo v race.

[shtrak]

Автор: matasel   
Дата:   30-11-04 19:52

Е, те добре че не са му сложили на тоя Панасоник резба 120 мм.
И да им се чудиш на тия производители - за едно нищо и никакво просветляване на 2 повърхности 2-на и 3-на цена. Добре, че не е така при обективите с 20, 30, а и повече повърхности!

Дата:   30-11-04 19:53

10x [beer]

Дата:   30-11-04 19:57

matasel, резбата е на сенника и за това е 72мм, заболя ме сърцето като видях цените на B + W за 72mm.

Дата:   30-11-04 20:42

А защо не си направиш един адаптор и да ползваш по малък филтърл Предната леща на този апарат май беше около 45 мм. Мисля, че 49 или 52 мм филтър ще свърши работа.
И какво разбираш под цикулярен пол. филтър - такъв, който прави кръгова поляризация или нещо друго?

Автор: thor   
Дата:   30-11-04 20:48

ако сложи с адаптор по малък филтър ,сигурно ще получи вигнетиране ,когато зума му е на широкоъгълен "режим" , не напразно е направен диаметъра на филтъра на 72mm ,сигурно така е изчислен обектива/зума .....[smilie6]

Дата:   01-12-04 12:16

Аз има предвид филтърът да се сложи по-близо до обектива, а не от пред на сенника, както са решили конструкторите на апаратчето. [shtrak]
Аз така и не разбрах защо съвременната варио-обективи за "сапунерки" имат толкова голями предни лещи при относително ниска светлосила. Например "Панасоник ФЗ 20" има диаметър на предната леща около 47 мм, което при максималното фокусно разстояние от 72 мм би трябвало да даде светлосила около 1/1.5, а не така превъзнасяните 1/2.8![smilie19]

Автор: hose   
Дата:   01-12-04 12:55

az si vseh ot tuka na HAMA i sum dosta dovolen chestno kazano
skoro - dnes po skuno mai shte pusna snimki praveni i s nego ako ne gi pusna tuka moga da dam link ako te interesuva
- ne e BW iavno ama....

Автор: thor   
Дата:   01-12-04 13:13

matasel ,разбирам те ,но ме съмнява да стане на всички дължини на обектива ,аз имам един зум ,който без никакъв филтър си има вигнетаж на 28mm ,пък ако му лепна някой по малък който да обхваща само лещата ,сигурно ще се вижда филтъра направо ,иначе при 50mm обектив съм го пробвал като на 52mm диаметър за филтър съм слагал 49mm филтър с преходник 52/49 и нямаше проблем ,все пак незнам какво представлява фотоапарата му и въпреки това се съмнявам да излезе нещо ,най много при големите дължини да става ,но при широките ъгли ,съм почти убеден че картинката няма да я бива ......[smilie6]

Дата:   01-12-04 15:12

hose, пусни линк

Дата:   01-12-04 15:19

http://frames3.hit.bg/Lista.jpg

listata sa v voda no s pol-a vse edno niama
i vse pak ima neshto

tova sushto go napravih s pol-a

http://frames3.hit.bg/Kushta.jpg

Дата:   01-12-04 17:30

10x hose, а облачета не си ли снимал?

Автор: stoevmobile   
Дата:   01-12-04 20:10

Ако може да помогне нещо тази тема, която иначе имаше друга идея :)
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=45877&t=45877&phorum_uriauth=#reply_45877
И не ми се смейте много [smilie5]
[beer] [beer] [beer]

Дата:   01-12-04 20:18

Thor, ами това засенчване на ъглите на кадъра (пиша го така, защото май няма свястна българска дума) при твоя обектив най-вероятно не е причинено от "входа" му, а някъде по "трасето" на светлината. Все пак 28 мм обектив има зрителен ъгъл около 75 градуса, което не е толкова много. А въпросният Панасоник има 35 мм еквивалентно минимално ф. разст., което съответства на зр. ъгъл от 63 гр. Така че според мен едно просто адапторче, което се нахлузва на обектива ще свърши работа[beer].
Само че продължавам да не разбирам какво означава циркулярен филтър!!!!!![smilie19]

Дата:   01-12-04 20:44

циркулярни наричат тези които не се линеарни - точната разлика в производството не я знам, но линеарните не работят добре с автофокус - при все че наскоро някой каза че в повечето случаи разлика няма
според мен цената е по-висока не заради по-сложната технология а заради по-силното търсене

иначе мисля че няма разлика в самата поляризация - от физична гледна точка светлината може да се поляризира по много начини - в зависимост от промяната на вълните - линейно, сферично... тук може и да сбъркам не си спочням точно какви бяха, но във всички случай са много
според мен фото филтрите са линейни като начин на поляризация защото основната им функция е да пропуска светлината само в една равнина - но не съм попадал на литература по въпроса и не съм 100%

Автор: stoevmobile   
Дата:   01-12-04 21:58

Преди десетина дена имаше подобна тема..

Дата:   02-12-04 10:37

Poliarizaciite ne sa chak tolkova mnogo, a sa lineina, kragova i po-obshtiia sluchai eliptichna. E razbira se i nepoliarizirana svetlina, koiato davat povecheto iztochnici, s izkliuchenie na niakoi lazeri. I ot vsiaka edna mogat da se praviat drugite s podhodiashti "filtri". Tova, koeto az znam e che vav fotografiiata se izpolzvat vartiashti se lineino-poliarizirashti filtri, za premahvane na blikove i podobriavane na kontrasta na nebeto, grubo kazano.

distributori na filtri
Автор: mi5   
Дата:   15-12-04 14:13

Някой знае ли дистрибутори в България на фирми произвеждащи филтри?- Hoya, Hama и др.?? Аз попаднах на един на B&W, не зная до колко е актуален
DIGIT BULGARIA Ltd.
Business Park Sofia bldg.2, fl.5
BG - 1715 Sofia
BULGARIA
Tel: ++359 2 976 94 44
Fax: ++359 2 976 94 43
Email: svetoslav_dragiev@vipfototrading.com

Дата:   15-12-04 16:44

На Hama вносители са "Корексим БГ", аз от тях си купих пол. филтър за другите не знам.
Тел: 02 971 50 26

първа  назад  1  2     всички  напред  последна