Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Светлината в тъмната стаичка?Зелена, червена?!
Автор: sp   
Дата:   25-11-04 10:31

Баща ми е физик и казва че било най-добре да се използва червена светлина... аз съм чувал от фотограф обаче че било по-добре зелена да се използва.. и той е неговата тъмна стаичка имаше зелена... гледам пък снимката от Моя свят на нсираков че там използва и червена и зелена светлина...
в крайна сметка кое е по-добро и ЗАЩО? каква е разликата...

Отговори на това съобщение
 Re: Светлината в тъмната стаичка?Зелена, червена?!
Автор: asahi   
Дата:   25-11-04 10:40

Зависи какво искаш да правиш в тъмната стаичка - с какви фотоматериали ще работиш. Използват се специални филтри, които не могат да се нарекат зелени или червени. Уточни въпроса.

Автор: nsirakov   
Дата:   25-11-04 10:54

sp... v zavisimost ot filmite koito izpolzvash.... imam cherven filter za edni filmi i drug zelen filter za drug tip filmi .... za snimkata gi pusnah i 2ta che da ne e tamno :)))

Дата:   25-11-04 11:09

а защо едната е по-подходяща за един тип филми, а другата за друг? и коя за кои филми е по-подходяща...

Автор: snooper   
Дата:   25-11-04 11:16

zashtoto emulsiite po razlichen nachin exponirat razlichnite cvetove, po princip chervenoto ne se exponira ot povecheto foto-hartii... na RC hartia se kopira samo na fener s cherven filter (makar cherven da ne e tochnata duma - ima si oboznacheni filtri), dokato pri klasicheskata hartia v povecheto sluchai mojesh i da si pozvolish po-shirok izbor mejdu zaleni filtri...

Дата:   25-11-04 11:20

пишеш че можеш да си позволиш по-широк избор между зелени филтри... а по-подходящо ли е използваш зелени пред червени при копиране на класическа хартия?
а и коя хартия е RC ? :)

Автор: asahi   
Дата:   25-11-04 11:31

SP,
Отговор на въпросите си можеш да намериш в Гугъл. За филтрите напиши Darkroom Filters. Производителите на фоточувствителни материали - филми и хартии, препоръчват различни модели филтри (забележи: модели, не цветове!) за своите продукти. Информация има по сайтовете на производителите. Търси safelight.
Различните материали са слабо или нечувствителни към определени спектри на видимата за човека област на спектъра. Това ни дава възможност да "виждаме" донякъде какво правим в тъмната стаичка.

Автор: snooper   
Дата:   25-11-04 11:40

Asashi e prav, Google.[beer]

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   25-11-04 11:40

Всичко зависи от спектралната чуствителност на материала с който ще работиш.
Нормалната чернобяла хартия е със "сляпа" емулсия, чувствителна само към синия спектър.
Затова става и зелена и червена.
Разликата - червения спктър е по-далече от синия и можеш да си направиш. Правил съм го, но вече не си спомням как. Кофти е че червената светлина дразни очите и като проявяваш снимките изглеждат по-контрастни. После на дневна светлина са различни.
Зелената - рисковано е да си правиш сам зелена. Най-добре си намери фабричен зелен филтър. ГДРманските ги имаше в почти всички ч.б. лаборатории, ама не си спомням номера им. Дали не беше 113, ама не съм сигурен.
Някъде в мазето при майка ми има и червена лампа и зелен фенер. Ще ги потърся някой ден.
Хайде подкарвай лабораторията че отдавна не съм си топил ръцете във фиксаж [smile] [smile] [smile] [smile] [smile]

Автор: nsirakov   
Дата:   25-11-04 11:48

a ako se chudish shto polzvam ezelen filter da te svetna ;)) - chovekshto oko e nai-chuvstvitelno kam zelenata svetlina... toest nai-svetlo shte ti se struva v pomeshtenieto na zelen filter.... inache ako chervenia ti e po-silen nema da vijdash nishto ..... i shet ti trabva edna ddaaaaaaallllllgggaaa adaptacia predi da pochnesh rabota....[beer]

Дата:   25-11-04 11:58

да чичко Гугъл ми изясни някой неща...
благодаря ви за коментарите, поизясниха ми се горе долу нещата... [smilie24]
далеч съм от правенето на лаборатория... целта ми е по-скоро да разясня нещата на мен самия и на татко ми :) ще имам контролно и ще трябва да разисквам тоя въпрос :)

Дата:   25-11-04 12:13

Аааааааа за контролно а, [smile] [smile]
В букварите не пише ли?[smile] [smile]

Дата:   25-11-04 12:26

:)
въпроса е: Защо е най-подходящо да се използва червена светлина :)

:)
какво се базикаш бе чичко :) и ти си бил на мойте години [smilie18]

Дата:   25-11-04 13:47

Еййй защо пък да не се избъзикам леееекичко.[smile]
Не съм казал че червената е най-подходяща.
Напротив - описъл съм неприятни ефекти от червената.
Затова фабричните ги правят зелени.

Автор: icikonti   
Дата:   25-11-04 13:58

За черно-бялата фотография не я бърка особено дали филтъра в тъмната стая е червен или тъмно зелен.както някой каза по-нагоре , червеното дразни очите повече.На тази "неактинична" светлина не може да се проявява филм или поне панхроматичните филми /тези на които снимаме вече повече от 50-60 години/.Ако филма е ортохроматичен - само на червена светлина!Такива обаче вече няма или се произвеждат в малки количества.За панхроматичен филм /плака , ако искаш да проявяваш на такава неактинична светлина , трябва да добавиш десенсибилизатор.
Снимките въобще не ги бърка на каква си светлина/неактинична.
За цветната лаборатория нещата стоят съвсем по различен начин.Нито спектъра на светлината нито интензитете на излъчването има нещо с ч/б.

Дата:   25-11-04 18:37

4i4o-Joro
да аз казвам какъв е въпроса на който аз трябва да отговоря по принцип :)

Дата:   26-11-04 10:12

Най-подходяща е от физична гледна точка защото червения спектър е най-далече от синия към който е чувствителна сляпата емулсия на ч. б. хартия. ОК ?
Мисля че това е отговорът на твоя въпрос.
Потърси диаграми на спектралната чувствителност на различни емулсии, на пропускание на различни филтри и др. подобни и ще станеш спец по въпроса. [smile]

Автор: BuzzFuzz   
Дата:   26-11-04 10:18

Dokolkoto az znam i sum 4ul Zavisi s kakva hartiq raboti6 !!! Docent Rumen Georgiev-Rum kaza 4e taka edna negova u4eni4ka si e preebala cql paket s hartiq !!!

Автор: Canon   
Дата:   26-11-04 15:51

За чб хартии (те са несенсибилизирани) конкретно от старите ГДР филтри №113D №113I - зелени за директно и индиректно осветяване
За Цветни фотохартии №166
За десенсибилизатор забрави, работи само на теория, практически прави воали големи.
Иначе Чети icikonti и 4i4o-Joro като теория [smile]
При Добре направен филтър (с тясна хатрактеристика), интензитета на неактиничното осветление няма значение.
Както човешкото око не вижда ултравиолетовия спектър, независимо от интензитета му, така и емулсиите не видат определени части от спектъра.
Освен из гугъла, можеш да четеш в по-старите предимно руски издания,та е доста точно технически изяснено

Дата:   26-11-04 16:08

Canon [smilie24] [beer]

Автор: Canon   
Дата:   26-11-04 17:13

4i4o-Joro
[beer] [beer]

Автор: stranger   
Дата:   27-11-04 07:53

Жълта (кехлибар) за ч/б копиране върху хартия

Червена за копиране върху ортофилми

Панхроматичните чернобели филми (каквито са почти всички които нормално се употребяват) се проявяват на абсолютна тъмнина

Публикацията е редактирана (27-11-04 08:03)

Автор: stoevmobile   
Дата:   27-11-04 12:10

Ако си патриот - бяла, зелена и червена светлина и викаш "Ура-а-а-а!!" докато проявяваш и "Да живей!!!" при копиране [smilie5] [smilie5] [smilie5]
И никаква тъмна стаичка - всичко да е отворено към медиите....
[beer] [beer] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна