Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 (фото)шопски трикове
Автор: soff   
Дата:   17-11-04 13:20

Някой опитвал ли е да направи облачна снимка по-слънчева в шопа? За някои снимки помага обратен S в Curves при жълтото и по-слабо при червеното, но за някои други не помага - снимката седи неестествена, като че ли има пласт охра върху нея. А не е логично - логически нали разликата между слънчево и не слънчево е в температурата на светлината, така че би трябвало като се добави нужната доза жълтооранжево да се компенсира синия ефект на светлината от синьото небе?

Отговори на това съобщение
 Re: (фото)шопски трикове
Автор: nanapak   
Дата:   17-11-04 14:05

Бъркаш генерално. Основната разлика е в контраста. Облачното е разсеяна светлина, а слънчевото - точкова. Цветната температура е по-второстепенна, тя и без шоп се коригира - с филтри.

А за смекчаване на контраста (обратен s или ръкописно г в Curves), си има инструмент с куп контроли: Image/Adjustments/Shadow/Highlight в последния Шоп. Можеш да си поиграеш с него.

Макар че по принцип "по-слънчевата снимка", ако не броим тоналността, не е по-мека, а по-контрастна! Или, ако пипаш Curves, си е "право" s... [beer]

Дата:   17-11-04 15:53

Хм, аз и контраста го коригирам, това е ясно. Правя S крива на RGB канала за да увелича контраста и обратна S крива на жълтия канал за да компенсирам цветната температура. Но явно има и още нещо. Мисля си дали не е психологическия момент на очите че не виждат сенки в снимката?

Дата:   18-11-04 16:45

Лично аз не правя така. Кървз е много мощен тул и трябва да се пипа много фино, иначе докато изписваш веждите, вадиш очите. За цветови корекции предпочитам Левълз.
За психологическия момент - не знам, възможно е. Всъщност трудно е да се опитваш да гледаш обективно, особено на собствените си снимки. Потърси приятел да погледне, това е вариант.
[shtrak]

Автор: GM   
Дата:   18-11-04 19:17

parvo curves, posle levels, nakraq moge i Shadow/Highlight[smilie3]

Дата:   19-11-04 14:39

GM, аз съм на друга последователност. Първо Levels поканално за изчистване на воали и цветови корекции, при необходимост от отваряне в сенките или бликовете Shadows/Highlights, а Curvs само в краен случай. Даже когато има корекция светло-тъмно (нея я правя в Lab), тя е най-напред. [smilie24]

Дата:   19-11-04 16:14

Абсолютно съм съгласна, Curves е много мощен tool и трябва да се правят много леки криви, аз затова често движа точката върху кривата със стрелките на клавиатурата вместо с мишката, че тя е много груба.

първа  назад  1     всички  напред  последна