Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 TORNADO!!!!?? V BULGARIA!!!!!!! ot dnes veche ne kazvam che ne moje da bade!!!
Автор: nsirakov   
Дата:   17-02-04 23:31

ei tova dnes koeto vidiah shte go zapomnia ;)

za parvi pat vidiah tornado - nad grad Krichim
dnes 17.02.2004
snimkata e pravena s aparat SONY p72
pri maksimalen zoom ot dvijeshta se kola (sajaliavam za loshoto kachestvo)
malko e resize-nah z da se namali po razmeri)

e akonqkoi ima neshto podobno kato prejiviavane neka spodeli!

pqk ako snimkata stava za nqkoi ot konkursite ;) kajete ;) originalnata snimka e pazia https://photo-forum.net/static/forum/2007-09/vbxk6976.JPG
http://nsirakov.com/temp/TORNADO.17.02.2004.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: TORNADO!!!!?? V BULGARIA!!!!!!! ot dnes veche ne kazvam che ne moje da bade!!!
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   17-02-04 23:56

не е торнадо, nsirakov - нито му е времето, нито мястото, нито формата, нито цвета, нито размера, нито разположението. И аз не съм се отървавал понякога от подобни петна при сканиране...но може да е н`кво НЛО [smile]

Re: TORNADO!!!!?? V BULGARIA!!!!!!! ot dnes veche ne kazvam che ne moje da bade!
Автор: nsirakov   
Дата:   18-02-04 01:25

za sajalenie si beshe tochno tova!!!!

ako ne chak tornado - pone vihrushka! ne e petno! se pak predi da go zasnimam go gledah sas sobstvenite mi ochi

naistina e trudno za viarvane nali

Re: TORNADO!!!!?? V BULGARIA!!!!!!! ot dnes veche ne kazvam che ne moje da bade!!!
Автор: junior   
Дата:   18-02-04 03:42

що бе кво му трудното за вярване (всъщност не е правилно да се нарича торнадо в Бълагария- има си друго име), но не е за пръв и не е за последен път такова нещо в БГ... Аз съм виждал 2 в един ден на морето и не мисля че е толкова странно....

Автор: jumbo   
Дата:   18-02-04 08:48

е това е не знаех че снимки от дигиталка трябва да се сканират
браво бе кашалотски[beer]

Дата:   18-02-04 09:26

Хуботски - вече знаеш.
junior - това, което си виждал на морето се нарича "вихрушка". Лятно явление е, когато се прегрее подстилащата повърхност, и се създаде голяма термична разлика с атмосферата. При такава термична инверсия се получава бързо падане на по-хладния въздух и издигане на горещия под форма на спирала. Принципа е същия, като на торнадото, но мащабите са други - най-много да ти отвее шапката.
У нас има и по-голямо такова явление - нарича се смерч. На Витоша има доста повалени гори от него, а в подножието - покриви на къщи. Случвало ми се е да наблюдавам смерч - но тои е доста по пространно явление, без ясна видимост, за разлика от торнадото, дето е концентрирана моща в буквално няколко квадратни метра. При смерча механизмите са по-други. Студения фронт се образува в планински условия, или от преохладен градоносен облак.
Торнадото е тропическо явление, над водна повърхност се нарича тайфун.
Това, което е снимал nsirakov не прилича на нито едно от двете (вихрушка, смерч)..пък дори на американско торнадо не иде...но, кои знае какво е. Защо не поразправиш подробности от наблюдението - място, температура, движение и т.н.
Все пак не говоря от инфо от сп."Паралели", а от позицията на дипломиран магистър по физическа география от СУ, без практическа работа, след това :) Точно като някои фотографи [smilie25]

Автор: jumbo   
Дата:   18-02-04 09:35

леле леле[smilie7]

Дата:   18-02-04 09:36

мътните го зеле [smilie7]

Автор: Стефан   
Дата:   18-02-04 09:37

Да, де и аз като бях последния път в "Бистришко бранище" се чудех какво ли е било да си там по време на смерча... От другата страна на планината картината е също доста апокалиптична там където е вилнял другия смерч. Ето тук
https://photo-forum.net/i/6503&USER_ID=99
в края на мъглата се вижда малко от края на повалената гора, само леко загатнато е опустошението скрито от мъглата на този кадър, нямам други на които да се вижда по-добре в момента

Дата:   18-02-04 09:43

Стефан, точно в мъглата е. Този участък в Б.бранище отдавна има име - "Падналата маса" (върха в дясно на снимката е "Голям купен"). На друго място, където са ясно видими последиците от смерч - повалената гора точно преди последна станция на кабинков лифт Симеоново-Алеко.

Автор: J0R0   
Дата:   18-02-04 10:29

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/rpps8592.JPG
https://photo-forum.net/joro/temp/vitosha15.jpg

Аз не съм виждал торнадо през живота си, но съм виждал последствията от такова - това е снимано на Витоша миналата година малко под Черни връх в посока към Бистрица. Бяхме заедно с Борето.

Автор: junior   
Дата:   18-02-04 10:59

Mobi, точно смерч имах предвид, че се нарича в България... Разбира се смерчът е доста по слаб е което и да е торнадо....
А ТОВА НА МОРЕТО СИ БЯХА СМЕРЧВЕ.... Вихрушката не би обърнала целия къмпинг с хастара навън (особено както в случая не премина толкова близо)....

Дата:   18-02-04 11:07

Смерча е доста по различно явление от Торнадо - и като произход, и като проявление. Защо да е по-маломощен от Торнадо - напротив дори! Торнадото е изключително мощно, но концентрирано само на няколко квадратни метра. То подскача, докосва се до земята..докато се отслаби. Може да вдигне във въздуха покрив, животни..и да ги пренесе на 100 км. Торнадото//тайфуна/ има "око", в средата на окото - е тишина и спокоиствие. Много от поразиите дето върши торнадо се дължат на изключително бързата промяна на налягането на това място - прозорците изхвърчат навън (където е ниско атм.налягане) с ефект на взрив. Най-видимата осезаема разлика м/у Торнадо и Смерч е, абсолютно тихото, спокоино време извън хобота на Торнадото, при Смерча си има буря.
В нета има доста снимки на Торнадо, ако иска да потърси някои.

Автор: e-design   
Дата:   18-02-04 19:29

daa junior e prav, lqtoto na 1997, kraj Varna imashe 2 Tornadenca malki za 1 den.[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна