Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 два въпроса
Автор: nrk   
Дата:   12-11-04 13:54

Вчера "давах акъл" на един приятел по ICQ но в един момент се загледах к'во съм писал и (както никога) се замислих... Та естествено до никъде не го докарах и зат'ва реших да питам:

Значи имаме някакъв DSLR - примено и за удобство популярния 300D.
Имаме и един филмов ЕОС 300.
Имаме и един обектив - за простота твърд и за повече яснота по въпроса нормален, т.е. EF 50mm f1,8.

Ако снимам с филмовия ЕОС300 ще имам изображение от "нормален" обектив, и (в общия случай) за да докарам прилична рязкост от ръка ще ми трябва скорост поне 1/60

Но на 300D моят 50мм обектив има еквивалент на около 80мм. И тук идват двата въпроса:

1. Трябва ли тогава на 300Д да снимам на скорост поне 1/90?
2. Какво изображение ще имам
- като кроп от 50мм обектив;
- или като от 80мм обектив закачен на филмов апарат?

Аз снимам само на филм и не съм много наясно. Струва ми се, че по-малката матрица просто "кропва" част от това което би уловил филма и отговорите тогава трябва да са съответно "не" и "първо тиренце" ама нещо не съм много сигурен....

Та нека който има опит и (или) знае каже кое е вярно

[beer] [shtrak] [beer]

Публикацията е редактирана (12-11-04 14:04)

Отговори на това съобщение
 Re: два въпроса
Автор: J0R0   
Дата:   12-11-04 14:06

- като кроп от 50мм обектив

Автор: thor   
Дата:   12-11-04 14:07

50mm си остава 50mm дали ще бъде на филмов или ще бъде на EOS 300D.. точно както си го обяснил ,все едно си кропнал филма/снимката и си увеличил картинката ..[smilie6]

Дата:   12-11-04 14:16

Mерси за отговорите JORO и thor [smilie24] [beer] [smilie24]

Та значи поплулярното твърдение че 50mm върху 300/20D/D70... е страхотен 80mm портретен обектив не е съвсем вярно а?

Просто си остава добър рязък 50мм обектив както и при филмов апарат... със същата дълбочина на фокуса и всички останали характеристики на изображението[smilie8]

Май трябва да си преосмисля гледната точка за DSLR...

Дата:   12-11-04 14:24

ами нещо такова ..е не е съвсем така де ..дава ти съвсем друга свобода на действие ..по различен начин вече си принуден да композираш ,проблема е че DOF-а ти става голям и тези които предпочитат да снимат с голяма рязкост за тях е добре ,а тези които търсят Bokeh ..амиии ще чакат за евтин сензор 24х36 ..[smilie6]

Автор: Canon   
Дата:   12-11-04 14:28

Остро изображение при 35мм филм се дефинира като кръг на разсейване на образа с диаметър 0.033мм. Това съответства на около 4.5px от матрицата на Д300.
Чисто технически, ясен (остър) образ при матрицата е при кръг с диаметър под 3px. формално погледнато, по-добре е съответно "да" и "второ тиренце"
Малката матрица кропва, но на по-висока резолюция 135px/мм и изискванията към образа са по високи.
При тези размери 22.7 x 15.1 mm, ако е 3-4MP ще имаш съответствието филм = матрица и съответно "не" и "първо тиренце" [beer]

Дата:   12-11-04 14:37

ъъъъ тука съвсем се омотах.

Добре канон, за рязкостта и първия въпрос разбирам... макар че - искаш да кажеш че ще има разлика между Д30 и 20Д?????

но какво общо има броя на пикселите със втория въпрос???
С втория въпрос имам предвид че щом фокусното растояние е същото, то дълбочината на фокуса и мащаба на фотографското изображение остават същите при филмов СЛР и при ДСЛР нали?
променя се само ъгловия обхват...

Въпроса ми ако трябва да го перефразирам е дали фокусното растояние при 300Д и 300в (примерно) с еднакъв твърд обектив е еднакво???
От отговорите на Жоро и Тор излиза че "да", но канон казва "второ тиренце"[smilie10] [smilie10] , т.е. "не"...[smilie10] [smilie10]

Публикацията е редактирана (12-11-04 15:06)

Автор: Canon   
Дата:   12-11-04 15:30

Не знам дали има определение за остро изображение при дигиталния образ, аз приемам диаметър 3 пиксела за нормално разсейване
направих сметките за твоя пример и определението за острота на образа на 35 мм филм / дефиницията (за 0.033мм) я помня отдавна (преди дигиталните апарати), но не помня къде съм я чел. За среден формат тип 120 този диаметър е дефиниран на 0.1мм.
за Canon 20D излизат 156пx/мм или около 5 px значи пак е от този порядък.
С една дума: снимай на по-високата скорост. Дори и да не съм перфектно точен, практически си знам, че когато снимам от ръка с про1 на 50.2 (отговарящо на 200мм) и скорости около 1/200 се усеща влиянието на микротремола на ръката.

демек над диаметър на кръг на разсейване 4пх определенията на Жоро и Тор са верни и можеш на ниската скорост, но при по малък кръг на разсейване си на по-висока

Публикацията е редактирана (12-11-04 15:58)

Автор: mosquito   
Дата:   12-11-04 15:34

Фокусното разстояние е еднакво, то е функция на обектива, няма как да е различно при един и същи обектив :-)
Като снимаш с един и същ обектив (например 50 мм) независимо дали снимаш с кроп фактор или без перспективата си остава една и съща.
Перспективата е това как виждаш разположени в пространството предметите.
Ъгълът, при цифровия обаче, става какъвто би бил ъгълът на виждане, ако си с 80 мм обектив. Сиреч, виждаш по-тесен ъгъл. Част от картинката ти се губи, кропва се, отрязва се... (поради по-малката площ на матрицата спрямо филмовия кадър)

Публикацията е редактирана (12-11-04 15:36)

Автор: boni   
Дата:   12-11-04 15:44

Taka e ,50mm si e 50mm DOF-a si e sushtia .
Obache triabva da se snima na skorosti kakto pri 80mm - okolo 1/80

Автор: mosquito   
Дата:   12-11-04 15:50

Бони, грешиш.
Точно това, че обективът на една компактна камера в дългата си част е 50 мм, ти позволява да снимаш с 1/50 сек. а приближението ти е все едно за 200 мм.
Това е едно от малкото предимства на "сапунерките"

Автор: pinko   
Дата:   12-11-04 15:53

Я помисли още малко, Комарчо...

Дата:   12-11-04 15:56

Goliama freshka muscuito :))
Tuka se gleda koeficienta na uvelichenie
Znaesh li edna video kamera s 25x zoom kak treperi na max zuum ,nishto che e okolo 40mm obektiva :)).Ako niama stabilizator stava strashno
Tova niama nishto obshto s absolutnoto fokusno razstoianie ,a samo s koeficienta na uvelichenie .Taka e i pri binoklite i t.n.

Дата:   12-11-04 15:58

Az pone sym snimal s 12x vario na Panasonica
na max zoom (70mm ) si treperi bash kato za 420mm,kakto mu e priravnenoto i e nemislimo da smimash na po-niski skorosti bez stabilizator

Дата:   12-11-04 16:00

Анджак де, нека Комара снима с панасоника при макс варио на 1/70, от ръка, и без стабилизатор и пак ще си говорим

Автор: volokin   
Дата:   12-11-04 16:06

Канон [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]
Никон [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] Майтап да става [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Та канон е прав!! Що?
50мм 0,033 е равно на 1 секунда от 360 градусовата дъга, оттам е извадена тази мярка, толкова различава човешкото око.
За какво иде реч: един 50 мм при кроп фактор 1,5 е = на 75 мм, което значи че по правилото на реципрочната стойност трябва да снимаш на 1/75 сек мин. 50мм не е 50мм и изобщо това е останало исторически, основния фактор който е важен е ъгъла от който гледаш, а именно той се променя, колкото повече го стесняваш, толкова повече теле имаш и понеже мърдайки ти с ръката на части от секудата в ляво или дясно то в далечината това са вече градуси, оттам и идва това че с теле-обективи трябва да се снима с по-големи скорости, поради факта, че леко мърдане встрани е равно на голямо мърдане от обекта който е на голямо разстояние.
ДОф-а е също зависим от фокусното разстояние и големината на формата, поради простата причина, че лъчите които правят ДОФ-а идват от краищата на обектива, когато ги изрежеш имаш по-малък ДОФ, щото по-разсейващите лъчи ги няма. това е .[shtrak]
Та разсъждавайки така, тъй като едно теле има по-малък доф от един по-широк обектив, то нещата май се изравняват пропорционално, всъщност такъв спор имаше с Иван_А преди......

Публикацията е редактирана (12-11-04 16:08)

Автор: volokin   
Дата:   12-11-04 16:09

опс грешка [smilie3] Не си прав виж по-горе що....[shtrak]

Дата:   12-11-04 16:11

общо-взето ,ако кроп фактора ти е да речем 1.6 и снимаш с 50mm обектив ,пак си снимаш с 50mm обектив но само използваш кропа на този 50mm обектив и си принуден да снимаш както снимаш с един 80mm обектив ,проблема е че DOF-а ти остава същия както кропнат 50mm обектив ,и понеже си принуден да снимаш от по отдалече не се получават обичайните изкривявания както например при портретите големите уши и големия нос ,но пък ти липсва и възможноста да отделяш обекта както при 80mm ,положителните страни са че използуваш най вече централната част на обектива която при повечето обективи е с по голяма разделителна способност от колкото краищата на обектива ...[smilie24]
останалите отрицателни или положителни зависят от матрицата ,светлината която пада върху матрицата ,броя на пикселите , вида на матрицата и т.н. неща които незнам ,а и като гледам как се развива цифровата фотография ,не съм сигурен дали трябва и да знам ..това което днес е актуално утре може да е вече безвъзвратно минало ...[smilie6]

Публикацията е редактирана (12-11-04 16:18)

Дата:   12-11-04 16:18

Ъхъм, то затова и прословутите обектива на саупнерките, дет се водят 2.0-2,8 по целия диапазон всъщност също трябва да се умножават...

Аз съм си играл и съм мерил ДОФ на Сони 717 при 2,0, ми не е вярно, никакво 2,0 не е, около ф8-9 е всъщност...

То затова и сапунерките в повечето случаи нямат бленди от 7-8 нагоре, 8х4=ф32, мдааааа....няма такъв филм

Публикацията е редактирана (12-11-04 16:28)

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   12-11-04 16:20

1. Трябва ли тогава на 300Д да снимам на скорост поне 1/90? - ДА, трябва! Canon добре ти е обяснил, че допустимото кръгче на разсейване при кропа е по малко, отколкото при 24/36.При кропа ти правиш N-пъти увеличение, а това е свързано с пространствената геометрия - ъгъл/изместване. Представи си грубо, как ти "мърда" повече изображението като сменяш окулярите на телескоп/микроскоп с по-късофокусни (увеличението нараства). Сложно е, въпроса не е с елементарна фотографска трудност и затова по-ясно не може да се каже, а някои хора тотално се бъркат:) Друг е въпроса ако имаш устоичива ръка - сваляш пропорционално скоросттите и в двата случая, но разликата между тях остава:)
2. Какво изображение ще имам
- като кроп от 50мм обектив;
- или като от 80мм обектив закачен на филмов апарат?

Като от 80мм обектив закачен на филмов апарат 24/36 ще ти е изображението е по-близкото до истината твърдение. Иначе така написани и двете са неверни/неточни. Има много "ако" в случая, които трябва да се отчитат. Най-важното "ако" е, Ако матрицата е с много по-голяма резолюция от използвания филм, така, че общата разделителна способност /носител/обектив/ да е равна в двата случая. Ако за да изравниш снимаш с филмовия апарат от по-близо.При копирането сам се сещаш, че изображението от кропа трябва да се увеличи повече пъти, за да се получат еднакви по размер копия, оттам идва изискването, че допустимото кръгче на разсейване в кропфакторката трябва да бъде по-малко от това при филма 24/36 при еднакви по-размер и качество копия.
Ако търсиш съвет - не си купувай кропфакторка! По -голямата част от сменните обективи не са направени за нея. Дори и тези, които са специално произведени са много скъпи и отстъпват по качество по обективни причини, свързани с работния отрязък на апаратите - тела, конструирани за 24/35.

Автор: Митко   
Дата:   12-11-04 16:20

1. Трябва ли тогава на 300Д да снимам на скорост поне 1/90?
ДА
Канон ти обясни защо. За да си го представиш иди в граничния случай - 1/3.2 матрица с поне 2млн. пиксела на мястото на филма. Размера на пиксела е някъде 0.003мм,(3 пиксела са към 0.01мм), оттам и скоростта трябва да е голяма.
2.второто тире - пада ъгловия обхват, съответно за да хванеш същия обект в кадър, трябва да се отдалечиш, оттам променяш перспективата и тя става същата като на 80мм обектив
Те и двете тирета са верни, защото кроп от 50мм обектив и снимка с примерно 250мм обектив ресайзвани до един размер нямат разлика в перспективата (освен в качеството)

Дата:   12-11-04 16:22

И със фуджито С1 про съм правил тестове на Никор 50/1,4, съвсем е различен ДОф-а при 1,6 кроп в сравнение със същия обектив качен на Никон Ф2

и 1,4 трябва да се умножи по 1,6, около ф2,2 става

Автор: neuromancer   
Дата:   12-11-04 16:28

доколкото съм чел, DOF-a зависи не точно от относителния отвор (ф/2 напр.) а от абсолютния (не съм сигурен как се казва всъщност), т.е. ако имаме обектив 20мм с ф/2, ДОФ-а е същия както 80мм ф/8
Затова един дигитал има голям ДОФ дори и да е ф/2

Дата:   12-11-04 16:29

А,Пинко ,не си прав за блендите ама хич
Блендата си е отношение на диаметъра на челната леща на обектива и фокусното разстояние и си е 2.0 и при сони 717
няма никакво значение кропа и т.н.
Светосилата е константна величина на единица площ и не се мени като променяш площта на кадъра.Нещо като валеж на квадратен метър :))
Не се правят бленди над 8 при сапунерките заради дифракцията която е присъща на късофокусните обективи

Дата:   12-11-04 16:36

Аз точно това казвам, прочутите цайсови обективи на Сони 717, дето са 9,7-48,5/2,0-2,4
неправилно се обявявят в рекламните за 38-190/2,0-2,4, всъщност истинските значения са приблизително 38-190/8,0 - 9,6, приравнено, и то ако приемем че матрицата на Сонито е около 4 пъти по-малка от лайка кадъра

първа  назад  1  2     всички  напред  последна