Автор: Thor
Дата: 21-10-04 01:23
понеже спомена за Canon F 1New ,а той сигурно е най скъпия от всичките механични Canon-и които разботят с механични Canon FD обективи в момента ,ще си дам и моето мнение ,
ако имаш пари и търпение и търсиш най-доброто , за мен в този клас е Olympus OM 4-Ti , ще пропусна да обяснявам защо - тъй като няма да ми стигне времето , просто вземи един OM-1/2/3/4 в ръцете си огледай го добре ,обърни внимание на качеството на изработката ,големината погледни във визьора след това го сравни с който и да е Nikon,Canon ..... и т.н. сам ще се убедиш че това не е фотоапарат а " state of art " - но " state of art " с който можеш да правиш снимки по оптическо качество не отстъпващи на Nikon , Canon , Leica ,Contax и другите ..
така ... ето как аз подреждам механичните фотоапарати от последните 25-на години
Olympus OM4-Ti - скъп ,труден за намиране ,трудна за намиране оптика ,но пък за мен е най доброто качество на изработка/компактност и страхотна оптика
PRO - Canon F 1New - здрав като танк ,компактен ( не така като Oly OM4-Ti ) , солиден -особенно приятно чувство при държането му в ръце ,най вече заради L - оптиката и заради това че работи без батерии от 1/90 нагоре
PRO - Nikon F 3 - като танк , най вече заради поливалентността - можеш да използуваш оптиката на Nikon от 1959 год насам - лесно се намира и е най разпространената оптика и сравнително измежду най доброто качество ,както и заради името Nikon
PRO - Pentax LX -хммм едно малко бижу с 9 визьора ,като танк ,Asahi-Takumar обективи, Pentax K ,само хубави работи за него
Nikon FM2n - 1/4000 ,синхрон-1/250 ,по компактен и по солиден от Nikon F3 ,100% механичен - няма нужда от батерии с една дума-вечен и естествено достъпната и качествена оптика на Nikon
Nikon FM -100% механичен , по солиден от Nikon FM2n на него може да се закачи оптиката на Nikon от 1959год насам
Nikon FE - също като Nikon FM и в повече програма приоритет на диафрагмата, недостатък- не работи без батерии
Nikon FE2 - също като Nikon FM2n и в повече програма приоритет на диафрагмата ,недостатък -не работи без батерии, много електроника ...
Nikon FA - също като Nikon FE2 и най-вече матричното мерене ,недостатък - не работи без батерии ,капризна електроника
Canon T-90 - най добрия Canon работещ ( измерване ) с механични Canon FD обективи ,недостатъци не работи без батерия ,проблеми със затвора ,труден за намиране ,капризен ,но по добро от него за диапозитиви ( с FD обективи естествено ) няма ..
Cаnon A-1 - най добрия Cаnon след Canon T-90 ( измерване/солидност/изработка въпреки по стар ) ,недостатъци капризна електроника ,не работи без батерия ,използува много електроенергия
от по старите
PRO - Nikon F2 - мисля че няма нужда от представяне ,кое как и защо
PRO - Nikon F - защото ..защото ами защото е Nikon F и е си е заслужил славата по време на Виетнам като най солидния и надежден SLR за военни репортери
PRO - Canon F1 Old - ми защото е толкова здрав колкото и Nikon F и Nikon F2 и даже и по здрав и заради L - оптиката на Canon
Nikkormaт - също като FM и FE солидни ,но по стари
Canon FTб / FTBn QL - солиден като Nikkormat ,недостатък или не - мен ме притесняват пердетата му от платно ,но пък заради оптиката на Canon L !!!!...
сигурно съм пропуснал добри фотоапарати ,но за мен или в момента това е най доброто за което се сещам ,като най добро качество на изработка ,компактност ,качествена оптика ,измерване ,поливалентност и надеждност -това за фотоапаратите и оптиката като цяло ( като взимам в предвид цената на системата ) иначе ако гледаме само оптиката ( без да се съобразявам с цената ) бих посочил Leica и Zeiss като лидери ...
не съм включил Nikon FM3а просто защото все още се продава като нов но той е хибрид между Nikon FM2n и Nikon FE2 ...
|
|