Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Трънският код ІІ (off topic за stranger)
Автор: J0R0   
Дата:   16-10-04 11:48

Какво е добро и какво е лошо (в изкуството), трябва ли някой да ни казва тия неща или можем сами да ги почувстваме?

Стрейнджър, ние с теб говорим на различни езици. Приличаме на свещеник и икономист, които са седнали да си говорят за абортите. Както те, уж говорят за едно и също, но всеки мисли с различни категории, единият с морални, другият с икономически, така и ние говорим уж за едни и същи неща, а не сме уточнили каква е, аджеба, отправната ни точка за да водим тоя разговор.

За теб може би е ясна и е само една и ти се струва абсурдно да има друга.
(Беше готова да ме оцениш за 6 без малко, заради това, че ти изредих една дузина харесвани от теб автори и след това да ме подиграеш, затова че не споделям мнението ти по литературните въпроси).
И въпросът поставен в началото на темата, вероятно предизвиква в теб насмешка. Все едно да попиташ отец Ередия, дали вярата в Бог е индивидуално преживяване и има тя ли нещо общо със Светата Църква...

Мисля, че от един спор между икономист и духовник на тема аборти, въпреки че си приказват на различни езици и да не могат да постигнат съгласие, икономистът ако има малко мозък в главата си ще разбере, че освен неговата гледна точка, може да съществува и друга. Свещеникът, ако е поне малко умен също би могъл да разбере, че освен неговата гледна точка, съществува и друга... от цялата работа биха могли да излязат обогатени с това познание.

Искам да те попитам, също така, ти понякога задаваш ли си въпроси, или просто знаеш всички отговори, защото си ги прочела вече?

Изкуство ли е за теб китайската опера? Чувала ли си подобно нещо - ако не си, ще преразкажа :-) това е два три часа абсолютно нечленоразделно мяучене! И кой е този, който ще ни каже дали е изкуство и дали не е? И по какви критерии.
По европейските критерии за музика, не е.
В Европа никъде не се предлага такава музика, не е включена в учебници, каталози...
Но какво е Европа - територия и население по-малки от провинция Чуанг Ли. А китайската опера има милиони фенове и вековни традиции.

А изкуство ли е за хората населяващи провинция Чуанг Ли музиката на Барток или Стравински и кой трябва да им каже?

А изкуство ли е продукцията на Холивуд, (която е "най-общочовешкият код" - в смисъл, разбирана и приемана е от най-много хора едновременно?

...И стигнахме пак до старият въпрос - изкуство ли са разказите на Радичков?...

А добро нещо ли са абортите?

За мен да се дават категорични отговори на такива въпроси е ако не абсурдно, то най-малкото сектантско.

(И една молба накрая, престани да ми приписваш тези, които не съм застъпвал, не съм фен на селската ни литература, а ти продължаваш да спориш с мен на тая тема. Като пружина си. Явно ти е страст обругаването и и там се чувстваш силна. Ето пак казвам, не, не съм фен на тая литература.
Споря с теб, не защото съм и фен, а защото не съм съгласен с отричането и по такъв начин.)

Отговори на това съобщение
 Re: Трънският код ІІ (off topic за stranger)
Автор: MechoPuh   
Дата:   16-10-04 13:46

Boy, за Радичков този въпрос не съществува, той е гигант...Прочети напр.новелата "Заекът" и ще разбереш това изкуство ли е или не.

Автор: Krassy   
Дата:   16-10-04 13:52

Дали е толкова крайна и във секса?
[smilie10]

Автор: stranger   
Дата:   17-10-04 06:53

Ахахаха, да, особено в секса [smilie18]

Краси, предлагам да се присламчиш като съавтор на Жоро и да досъчините литературния типаж който така боязливо се заражда в Жоровото въображение [smilie7]

Жоро бре, тва за изпитите и лекциите в Гугул беше шега, която ти започна, доколкото си спомням. Не знаех че сериозно си си помислил че имам желанието да те образовам [smilie18]

Ако пък говориш сериозно, ще се опитам да отговоря на въпросите ти, но трябва първо да ги организираш в няколко подтеми:

1. Разбирам ли аз (Жоро) от литература? Така мисля че започна целия разговор, ако не се лъжа:

Автор: J0R0
Дата: 11-10-04 17:23

стрейнджър, бе и като писателка не е много талантлива, или може би аз не разбирам много от литература

Тука и двамата си задаваме въпроса какво значи някой да разбира от литература, значи ли че трябва да е специалист или може би си мислим за нещо друго. Ако да, тогава се питаме какво значи човек да е специалист, има ли разлика между специалиста и редовия читател и т.н. Достатъчно ли е за специалиста да харесва и чувства нещата или трябва да си задава въпроси защо му харесват и защо ги чувства. Трябва ли да е ерудиран или не? Ако в този момент излезеш на фронта и ме разгромиш с някой зен аргумент няма да ти се разсърдя, по-удачен би бил от личните нападки и фантасмагорични предположения за характера, местожителството и сексуалните ми навици от които така живо се интересува Краси [smilie18]

Ако вярваш обаче че всички сме специалисти или всички еднакво неуки защо тогава подхващаш безсмислени спорове за това кой колко разбира от литература?
Мене лично не ме бърка, аз мога да споря в защита и на едната и на другата кауза: дори и в спора да не се ражда истината, без истината се ражда спора [smile]

2. Литература. В тази подтема разнищваме тези за локалната и глобалната литература, има ли въобще животни като универсалност и обективност и се псуваме само ако се съгласим че няма, че всичко е въпрос на идиосинкратично субективно възприятие, неотделимо от психологичните особености на спорещите. За да разберем психологическата база на обосновката на опонента си тогава непременно се докопваме до вътрешна информация или генерираме предположения, клюки и интриги за него. Което неизбежно ни води до най-интересната част на разговора:

3. Съвместна публична психоанализа и вадене на кирливи ризи. Тука обсъждаме кой къде живее и защо, защо си създаваме лични сайтове и т.н., като не забравяме отвреме навреме да се попържаме за радост на фотообществото. В тази подтема също се опитваме да разберем дали пък всички не сме еничари и дали не изпитваме неосъзнат стремеж както да се върнем към утробата/майката/родината/природата/вселената/небитието, така и да отрежем пъпната си връв и да убием майката/родината като неизбежно начало на индивидуацията. И после аз си признавам, че да, при емигрантите еничарският комплекс е по-силно изразен, както и при творците и интелектуалците, което в никакъв случай не означава че всички емигранти са творци или интелектуалци, а по-скоро че всички творци са духовни емигранти и номади [smile]

Можем обаче да си спестим целия публичен спектакъл като отговоря само на най-важните ти въпроси:

Задавам ли си въпроси? Отговорът е: ти как мислиш?

Трябва ли да питаш някого кое е добро или лошо изкуство или дали разбираш от литература? Отговорът е: не, недоумявам защо всъщност го правиш?

Автор: PerfectDreamer   
Дата:   17-10-04 12:12

stranger [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна