Автор: J0R0
Дата: 16-10-04 11:48
Какво е добро и какво е лошо (в изкуството), трябва ли някой да ни казва тия неща или можем сами да ги почувстваме?
Стрейнджър, ние с теб говорим на различни езици. Приличаме на свещеник и икономист, които са седнали да си говорят за абортите. Както те, уж говорят за едно и също, но всеки мисли с различни категории, единият с морални, другият с икономически, така и ние говорим уж за едни и същи неща, а не сме уточнили каква е, аджеба, отправната ни точка за да водим тоя разговор.
За теб може би е ясна и е само една и ти се струва абсурдно да има друга.
(Беше готова да ме оцениш за 6 без малко, заради това, че ти изредих една дузина харесвани от теб автори и след това да ме подиграеш, затова че не споделям мнението ти по литературните въпроси).
И въпросът поставен в началото на темата, вероятно предизвиква в теб насмешка. Все едно да попиташ отец Ередия, дали вярата в Бог е индивидуално преживяване и има тя ли нещо общо със Светата Църква...
Мисля, че от един спор между икономист и духовник на тема аборти, въпреки че си приказват на различни езици и да не могат да постигнат съгласие, икономистът ако има малко мозък в главата си ще разбере, че освен неговата гледна точка, може да съществува и друга. Свещеникът, ако е поне малко умен също би могъл да разбере, че освен неговата гледна точка, съществува и друга... от цялата работа биха могли да излязат обогатени с това познание.
Искам да те попитам, също така, ти понякога задаваш ли си въпроси, или просто знаеш всички отговори, защото си ги прочела вече?
Изкуство ли е за теб китайската опера? Чувала ли си подобно нещо - ако не си, ще преразкажа :-) това е два три часа абсолютно нечленоразделно мяучене! И кой е този, който ще ни каже дали е изкуство и дали не е? И по какви критерии.
По европейските критерии за музика, не е.
В Европа никъде не се предлага такава музика, не е включена в учебници, каталози...
Но какво е Европа - територия и население по-малки от провинция Чуанг Ли. А китайската опера има милиони фенове и вековни традиции.
А изкуство ли е за хората населяващи провинция Чуанг Ли музиката на Барток или Стравински и кой трябва да им каже?
А изкуство ли е продукцията на Холивуд, (която е "най-общочовешкият код" - в смисъл, разбирана и приемана е от най-много хора едновременно?
...И стигнахме пак до старият въпрос - изкуство ли са разказите на Радичков?...
А добро нещо ли са абортите?
За мен да се дават категорични отговори на такива въпроси е ако не абсурдно, то най-малкото сектантско.
(И една молба накрая, престани да ми приписваш тези, които не съм застъпвал, не съм фен на селската ни литература, а ти продължаваш да спориш с мен на тая тема. Като пружина си. Явно ти е страст обругаването и и там се чувстваш силна. Ето пак казвам, не, не съм фен на тая литература.
Споря с теб, не защото съм и фен, а защото не съм съгласен с отричането и по такъв начин.)
|
|