Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Към професиналистите тук!
Автор: pehata   
Дата:   15-10-04 15:41

Здравейте [shtrak]
Молбата ми е да споделяте своите мнения, препоръки, критики[smilie23] и похвали[smilie24] за всяка що-годе сполучлива фотография. За нас, любителите, ще е безкрайно полезно да разберем грешките си. Не всеки има възможността да учи фотография и това е един от начините да се върви напред.
Благодаря[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Към професиналистите тук!
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   15-10-04 15:43

pehata - много хора са споделяли такива призиви във форума, но после повечето не са споделяли критиката си под снимките.

Автор: cristo   
Дата:   15-10-04 15:57

pehata - преди 1-2 месеца на една подобна тема diana_g отговори доста иронично, за това как на профитата не им пука за начинаещите, иронията й обаче малко хора я разбраха и отнесе много хули точно от онези, на чиято страна беше всъщност застанала (къде изчезна това момиче [smilie11] )

аки искаш чети - това беше една от най-бурните и дълги теми тук

"Да помогнем на начинаещите"
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=56283&t=38735&phorum_uriauth=#reply_56283

Автор: iavor   
Дата:   15-10-04 16:03

Напълно съм съгласен с предложението на pehata , мисля си, че е хубаво за хората чието хоби е фотографията, да чуят мнението на професионалистите! Ясно е, че едва ли на някой му е приятно да го критикуват, но аз лично нямам нищо против, стига да не е свързана с лични нападки и обиди.

Дата:   15-10-04 16:09

Мерси, Cristo, нов съм и не съм запознат със старите теми![smilie8]
Mobby_Dick, аз поне съм отворен за всякаква критика, няма да се нацупя и да захленча. Ама нали, говорим за конструктивна критика, не за изявления тип "Много е тъпо, нищо няма да стане от теб"
Айде, ще прочета темата "Да помогнем на начинаещите" и ако имам нещо да добавя, пак ще се поява.
Мерси и на javor за подкрепата![shtrak]

Публикацията е редактирана (15-10-04 16:29)

Дата:   15-10-04 16:28

Говорим за следното нещо, взето от руския вариант на нашия photo-forum:

Что мне не очень: рамка "попсовая", не хватает воздуха в кадре, нет глубины кадра (смотрится плоско), нет резкости, крылья словно вырублены топором (угловатые), разумеется, что всё по моему скромному мнению. Удачи!

na eto tazi snimka:
http://www.photosight.ru/photo.php?photoid=648980&ref=section&refid=36

Автор: RossN   
Дата:   15-10-04 16:40

Работата, е че тук почти няма профита, има много напреднали любители. Профитата, много рядко ги виждаш да коментират. Като изтъкнато профи ми идва на ум П. Абаджиев, но него, рядко можеш да го видиш да коментира, а и стила си личи.[smilie3]

Автор: djore   
Дата:   15-10-04 16:45

"нямам нищо против, стига да не е свързана с лични нападки и обиди" Яворе, нека нападат, кво пък...[smilie18]
така ще е по-ясно

Автор: iavor   
Дата:   15-10-04 17:19

О.К djore, щом казваш ;)

Автор: Krassy   
Дата:   15-10-04 17:30

Едно е да си професионалист, друго е да имаш учителски подход, трето е да имаш желанието за това ... мдам, такива ми ти работи [smilie7]

Автор: TPECHAT   
Дата:   15-10-04 17:31

[smilie10]

Автор: jumbo   
Дата:   15-10-04 17:50

какво е професионалист???? я някой да ми даде свястно обяснение
ако имасх диплома за висше образование - фотограф художник - професионалист ли си?
ако снимаш всяка събота и неделя сватби професионалист ли си?
ако преподаваш форография и снимаш материла за лекциите си профи ли си?
ако с програмист и снимаш през почивното си време снимки които се оказват комерсиално добри и някой ти ги купува професионалист ли си??????

ако напишеш коментар под снимка в която критикуваш композиция, експозиция, качество на изображението защото всичко това си го учил професионалист ли си?????

можеш ли да сравниш коментара на един учил композиция човек позовавайки се на тъпите и установени канони с един коментар от типа "ей тва бие рибата" или "кво бе аз така си харесвам снимакта е....ти композицията".....

такива ми ти работи
ето защо няма свястни коментари под снимките защото 98% от влизащите снимат за собствен кеф и от тях 50% се вземат много насериозно след такъв коментар 45% ти казват абе споко аз си снимам за кеф и 5% казват ааааа ок мерси и лека полека си подобряват виждането....

Дата:   15-10-04 17:56

ха ха ха ха е сега разчепкахме темата и е време да го избием на скромност [smilie7]
Ами аз съм си професионалист, колкото и не Ви се ще да вярвате....
Поне до 2007-а година ако не наложат сертифицирането по ИСО стандарта [smilie7]

Автор: jumbo   
Дата:   15-10-04 17:57

е аз и по исо снадарта нямам проблеми.... [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: RossN   
Дата:   15-10-04 18:03

ми тогава, защо не помагате? където има много точки, то е ясно, ама където има "0", защо там няма коментар от типа, лоша композиция, лош баланс, прегорено и т.н.[smilie18]

Автор: n1x0n   
Дата:   15-10-04 18:04

Само дефинирай кого наричаш професионалисти, защото у нас е популярно /пък и по-удобно за некадърните сватбари/ да се бучи с пръст в речника, където за "професионалист" се смята човек, който изкарва пари от някакво занимание. После се почва едно биене в гърдите "вижте ме тука... професионалиста"
Професионалисти са и вестникарските щракачи и чичковците дето цъкат по сватбите в гражданското и девойките дето те снимат за паспорт в кварталното фото - все профи-та! Аз лично акъл от такива юнаци не бих взимал! Половината от "аматьорите" тук струват 10 пъти повече от тях!

Дата:   15-10-04 18:10

Е нали по горе казах: Едно е да можеш, друго е да искаш [smilie7]
Важното е да си разбираш теоритично и практично от работата, да имаш търсене на твоя труд, да остават доволни хората, да издаваш фактура [smilie18] ако щете, е те това си е професионализъм [smilie7]
И не ми ровете из тълковни речници или давайте примери как било на запад, защото имам роднини и познати, които работят и без диплома и то на професионално ниво там [smilie7]

Дата:   15-10-04 18:32

n1x0n - професионалист във фотографията е само това долу заедно:
1. Човек ФОТОГРАФСКО образование.
2. Човек ФОТОГРАФСКА работа и препитание.
/в горните две могат да се вместят и сватбари, и фотограф-художници, и репортери, и зарзавадчий ако щеш - стига някога да са отговаряли на горните две накуп./.

Непрофесионалист - човек непритежаващ нито едно от двете, или само едното.

Шофьор - човек който кара кола.
Професионален шофьор - човек който кара кола с професионална книжка и с това си изкарва парите.

А ти какво виждаш си е твоя работа. Можеш да видиш нещо, само ако си съответен професионалист. Можеш тогава да оцениш работата на зъболекар, математик, инженер - но само ако си съответно такъв.

Опасявам се, че имаш смътна представа какво е фотографията въобще.
Това никак не е чудно, след като професионалисти без горните две условия мисионерстват какво е фотографията, и дори преподават такава на други, или участват във журитата на най-авторитетните фотопрояви.
Пожелавам ти да си избираш тук от фотофорума фотограф за сватбата, за портрета си, за снимките на пробите в института и въобще. Ще имаш наплив от професионалисти, който ще можеш да охулваш като такива:)

Дата:   15-10-04 18:34

n1x0n - между вестникарските щтракачи, поне тези който аз познавам - всички са с фотографско образование и препитание./може да има и други, малко знам/.
За да съдиш за работата на вестникарският щтракач, трябва да знаеш какви снимки му е възложил работодателя, какви снимки минават през редактора - могат да минат, какво е естеството на изданието, ако щеш и собствеността.

Дата:   15-10-04 18:36

Фотографско образование не значи документ обезателно, нали?

Дата:   15-10-04 18:37

Krassy - значи и документ, особено ако ще те вземат на работа , а няма да откриваш дюкянче.

Дата:   15-10-04 18:40

Явно ти си от старата школа...
Толкова некадърни инженери се дипломират направо си нямаш и на представа
Аз не съм наел хора по документ във фирмата си и Слава Богу! За 5 документа не бих ги заменил [smilie7]

Автор: Brummaker   
Дата:   15-10-04 18:44

[smilie18] [smilie18] то инжинери...нема пробуеми,

ама ДОКТОРИ [smilie10] [smilie3]

Дата:   15-10-04 18:45

Krassy - надявам се, че фирмата ти не е хирургическа клиника. Иначе у нас всичко може, но гледам, че и на многократно цитирания запад, вече не вземат без тапия в нещо по-различно от общ работник в магазин например./пример, един мой приятел в щатите - за да мине от магазина на бензиностанция, трябвало нам-колко месечен курс с тапия, и са прави/.

Дата:   15-10-04 18:49

То не си е до смях, ама имахме един дипломиран инжинер, Сашо, и то специалност компютри и реклама, дипломната му работа я направихме ние, анимация на 3Д, както и да е...
Една вечер останал във фирмата да довършва едни неща и ми звъни към 10 вечерта, компютъра нещо се ошашавил и не можел да запише файла...
........
Няма описвам последвалите събития, но грешката беше: No enought space in disk!

[smilie10]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна