Автор: volokin
Дата: 01-10-04 20:08
Тук бих искал да споделя моите впечатления от Фотокина, които все пак са впечатления на един аматьор, т.е. възможно е оценките ми за някой производители да се разминават с тези на профита-та, поради простия факт, че мен не ме интересуват да кажем принт-машини, диги-лабове и т.н.
Бих искал да изложа първо негативните си
наблюдения и накрая позитивните, за да подчертая все пак положителното ми крайно впечатление, биха казал изключително положителното... Защо? Ми защото лично за мен една фирма ме спечели за свой клиент, което е точно целта на такова едно изложение, но затова най-накрая...
щанда на Mamiya: неприятно впечатление ми направи това, че брошурите и рекламни материали за системата Mamiya, не бяха изкарани за общо вземане, а трябваше човек буквално да се моли, за да му дадат една такава. Освен това щанда им беше сравнително беден и това което го има в брошурите, а то н е е малко, не беше изнесено, за да се пипне и т.н. за Разлика от Alpa, Imacon, Hasselblad и други от сорта.
Ilford, изключително малък щанд, и беше наблегнато най-вече на принт-материали, хартии, техники, а химии и филми - почти нямаше информация за тях, бяха изложени няколко в една витрина и толкова. А все пак тази фирма запълва голяма част от нишата в чернобялата фотография.
Fujifilm: голямо хале, но празно, много малко апарати бяха пуснати за ''пипане' а повечето бяха под стъкло. Информацията беше изключително от монитори, а дамите които трябваше да отговарят на въпроси препращаха към съответната етажерка с брошури. На въпроса ми защо след като цял свят експонира Velvia 50 на 40 ISO, все пак е обозначено 50, дамата ме гледаше като извънземен, като че ли за пръв път чува за това! Fujifilm бяха наблегнали на Лабораториите и печатащи машини, но все пак тази фирма би искала да си продава един ден S3 Pro-апарата..
Agfa: много силен щанд с много подаръци от рода на 10 безплатни печата на А3-формат от ЦД, разни гаджета помагаха при боравенето с машините, шоута, фотошутинги и т.н. Щанда беше изцяло изпечатан с билбордове които са реално снимани с среден формат на Агфа-ленти, качество супер!
Kodak: най- добрият щанд на Фотокина
Kрасота, цветове, обслужване, информация на супер ниво, почти цял етаж беше зает от тях. Визуално много добре. подредба също. Брошурите също не бяха на свободно вземане, но човек като знае какво иска просто диктува на поставения за това кое го интересува и онзи му изпълнява нарежданията. Браво Кодак!
Imacon: малък но много приятен кът, могат да се видят и пипнат! почти всички актуални дигитални гърбове за съответните марки апарати. отделно имаше и нещо като малък кино-салон за допълнителна реклама и разяснения.
Hasselblad, Alpa, Rolley & co. приятни но безинтересни за мен лично щандове, поради неаматьорското им позициониране на пазара. Заради цените на тази техника, едва ли бих се впечатлил от нещо. С изключение на диапроекторите на Ролей, които ме интересуват, не обърнах голямо внимание на останалите продукти. Тук даже не искам да споменавам такива като Синар и т.н. Относно Алпа, можеше да се пипне и види всичко, личи си прецизната техника, но толкова колкото да задоволи човек любопитството си на ФОТОАМАТЬОР.
Canon, Nikon & Co. може би най-големите след филмовите щандове на Кодак Фуджи и Агфа. Съответно каквото човек очаква от тези фирми това и получава. Апарати, Обективи, всичко може да се опита и изпробва, включително и най-новото F6, Mark IIs, D2X и т.н.
Nikon F6, човек след като има F100 или F5, едва ли ще тръгне да ги продава за да си купи този апарат, поради простия факт, че по-добро едва ли може да се направи, Все пак F6 ми направи впечатление на много ТИХ апарат. Бързината; - субективното ми мнение е че е по-бърз от F100 (а може би и от F5), но все пак тестове няма как да се направят. Видях и гениалния обектив 2/200 на Никон, който всъщност беше закачен на F6! Браво Никон .
Canon, бяха разположили едно поле с EOS33V на които бяха закачени почти всички модерни обективи на Канон и човек можеше да си стреля на спокойствие с тях, браво за бързината!!
EOS33V малко ме разочарова, въпреки подобренията относно EOS33, изглежда евтина камера (лично мнение ).
Дигиталните камери на двата лагера не бяха удостоени от вниманието ни, поради простата причина, че мен не ме интересуват, а MadMan, предпочиташе да снима отколкото да се бута в навалицата. Канон също така имаха добра програма от рода на фотошутинги, шоута с хубави каки и т.н. Браво!!
Апропо, хубави каки имаше почти навсякъде, където се демонстрираше осветителна техника, което от своя страна привличаше вниманието на мъжете, които, кой с каквото може отстрелваше съответната дама, било то дигитално или аналогово, със сапунерка или среден формат, стреляше се на поразия...
Berlebach Браво за разнообразието на продукцията на стативи, вие сте най-добрите, убедих се!!
Voigtlaender http://www.voigtlaender.de/cms/cms_voigtlaender.nsf/id/703C8A4BB7BA3530C1256CB500476BC2
Bessa R,R2,R2a, R3a ----> последните две много ме впечатлиха, метални, красиви, визьори те им са много светли, въобще майсторско изпълнение. Единствено шумът на затвора прилича на събратята си от огледалния свят, но това е бял кахър! Браво Cosina!!!! . На щанда раздават и фанелки с съответните надписи, дамата беше много любезна и на поставените от мен въпроси за разликите отговори като познавач!! Браво!
Истинска конкуренция на Лайка!!
Sigma, и стинско разнообразие от обективи които човек може да закачи на собствения си апарат (какъвто висеше на всеки един врат). Единствено SD10 ме разочарова и то много, поне функционално. Дисплея беше по зле от този на моят телфон, трудна за управление, явно не е предназначена за профита. Все пак Браво и на Сигма относно обективите им!
Zeiss Ikon ----> made by Cosina! :
Да, на пазара през месец май 2005 излиза едно чудо, чудо правено при Козина с оптика на Цейс!!!! Пипнахме прототипа, който все още не му работеше затягането на затвора и самия затвор, но, фокусиране и обективите които излизат още през октомври, напълно compatible с Лайка!! Истинска конкуренция, при това визьора е по-светъл от този на Лайка и се фокусира още по-лесно, възможно ли е това? Явно е възможно, щото го видях с очите си!!!
Истинско чудо е този апарат!! За мен най-голямата изненада на този панаир.
Leica: Единствения щанд, на който се върнах втори път, въпреки умората!
Поиграх си с повечето им апарати М6, М7, R9, MP.
Изпробвах и някои обективи!
Относно R9, въпреки големината, все пак не толкова тежка колкото предполага външния и вид. Много удобна!! Най-добрия focusing screen който съм виждал от подобен механичен апарат!! Фокусира се много, много лесно с него и е изключително светъл!!! ![[smilie24]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley24.gif)
След като излезе и дигиталния гръб на Лайка-Кодак, истинско удоволствие да снимаш с тази камера!.
М7, (MP).
Спечелиха ме за каузата. Ставам Лайка фен. Взех окончателното решение да си купя такова чудо. Как? На изплащане. Лайка предлагат на своите клиенти, които не са богати, да имат възможността да си купят тази легенда, чрез различно кредитиране (лизинг). Още нещо, от ноември всеки ще може да въздействува в/у външния вид на апарата, като избира различен цвят кожа, надписи или липсата ма такива, цвят на апарата и т.н. според личните предпочитания, това дава възможност всеки да има уникален апарат Лайка единствен в света.
А ще снимам ли по-добре? Едва ли. Но със сигурност удоволсвието ще е по-голямо, чувството ще е друго. Истинска фотография, както казва Иван_А.
А какво става с автофокуса? Ами нали си имам Никон. Лайка и Никон? Добра брачна двойка. Аз ще съм им кръстника...........
|
|