Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Трябва ли да има непременно послание в снимката
Автор: J0R0   
Дата:   22-01-04 11:05

Вчера си приказвахме с една кака по ICQ на тая тема и ми стана интересно, реших да я пусна за обсъждане тук. Трябва ли да има непременно послание в една снимка за да е тя в категорията "шедьоври". Трябва ли да има, най-общо казано разказана история (като в снимките на Авел и Мюрно), като видиш снимката да ти стане ясно какво се е случило преди фотографа да натисне спусъка и да се опитваш да отгатнеш какво ще стане с "героите" след като фотографът си е отишъл.
Този тип снимки се доближават до писателското повествование и до киноразказа.

Или това не е задължително.
И е възможно един "шедьовър" да бъде направен само от цвят и форма, без непременно да съдържа каквато и да е повествователност. Катко са например пеперудите на Pho, абстрастните търсения на Soo и т.н. Изобщо - тип фотография близка до абстрактната живопис.

Какво мислите по въпроса?

Отговори на това съобщение
 Re: Трябва ли да има непременно послание в снимката
Автор: emmmo   
Дата:   22-01-04 11:18

Мислим, че може и така, и иначе. Разни хора, разни идеали. Свят широк - има място за всички. :-)))))

eeeeeee emmmo ...
Автор: opeldjia   
Дата:   22-01-04 11:22

... ti napravo go sekna toia thread v zarodish - sled tvoeto izkazvane mai niama kvo poveche da se kaje ! [beer]

S dve dumi - zastavam tvyrdo zad teb ! [smilie5]

Дата:   22-01-04 11:27

Не е така. В цялата история на изкуството в определен период винаги някой възглед е доминирал над останалите.
Винаги някоя школа е била "модна" и на гребена на вълната.
На мене ми се ще да разбера сега, в днешно време кое е по-ценено.
А за разните хора... разбира се че ги има, има и такива дето не се интересуват изобщо от фотография, но това обяснение е бягство от темата.

ama tva veche e drugo neshto ...
Автор: opeldjia   
Дата:   22-01-04 11:30

... ti pitashe "Трябва ли да има непременно послание в снимката" - otgovariame ti - ne e zadyljitelno, t.e. ne triabva.

Sega veche imash vtoro pitane - "Koe e po-ceneno" - tova veche e drug vypros i mai si e za nov thread ?

Публикацията е редактирана (22-01-04 11:30)

Автор: asahi   
Дата:   22-01-04 11:33

Ако искаш снимката да има художествено внушение, да казва нещо, да възпитава, да показва твоето (на автора) мнение по въпроса и въобще да има собствен живот - трябва. Ако се търси само информационна стойност може и да няма.

Автор: lukcheto   
Дата:   22-01-04 11:36

Жоро, покани каката на вечеря и не ни мъчи с такива задачки нерешимки....[smilie5], то е ясно като бял ден за мен....[smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Една снимка може да не носи нищо като сюжет и пак да радва окото,да е пълна със заряд, с повечето close up-ни абстракции е така-цветове, форми, всичко това подредено и изваяно....и уж нищо конкретно на снимката,а радва..... [smilie25] [smilie25] [smilie25]
Сюжетните снимки се харесват от всички, защото всеки се свързва по някакъв начин с тях, докато спомни си за "жълтия квадрат" не всеки го "дъвче"[smilie6] [smilie6][smilie18] [smilie5] [smilie18] [smilie25] [smilie5] [smilie25] [smilie6] [smilie25] [smilie6] [smilie25] [smilie18] [smilie25] [smilie18]

Автор: emmmo   
Дата:   22-01-04 11:38

Да, ама идейните снимки лесно се превръщат в идеологически и ето ти го кривото лице на ангажираното изкуство.

Дата:   22-01-04 11:58

Жълтият квадрат, Лукче, е създаден около 1920 и е немислим извън контекста на своето време. Тогава, когато изкуството е било вече отегчено от шаренията на постимпресионизма, от флинтифлюшките на символизма, ДАДА и абстрактното са били революционното, били са "разбивача" на шаблона.
Днес, когато този шаблон вече е отдавна в историята, да нарисуваш жълт квадрат е вече признак на лош вкус.
Днес шаблоните са други и разбивачите съответно - също.
Затова е този разговор - да определим шаблоните на днешното време и начинът им за разбиване.

Автор: junior   
Дата:   22-01-04 12:15

Bez da sam specializiral neshto dori blizko da izkustvoznanie, moderno izkustvo i pr., no bideiki estet po dusha (i to skromen:)), moga da kaja samo moeto mnenie po vaprosa:

Fotografiata moje da bade izkustvo i nauka, spomen i abstakcia, kompozicia i moment, sbor ot cvetni petna i dalbokomislen esteticheski vazgled (osobenno s BW OrWo). NO ne moje da bade samo edno ot tiah v chist patologichen vid. Malko ili mnogo vseki fotograf vlaga razlichni idei v tvoreniata si.

Drug e vaprosat "dali e nujno avtorat da obiasniava tvorbite si?". Spored men otgovorat e "NE!". Koito kakto si iska da gi razbira - ako avtorat e precenil toi shte postavi ili ne dopalnitelni komentari i belejki za snimkata. I imenno tuk vijdam roliata na Photo Forum - da ni kara kato avtori da pokajem svoite idei i da ni kara kato zriteli da tarsim idei pri drugite.

Автор: Pho   
Дата:   22-01-04 12:31

Жоро, ако перефразирам това което казваш говорим за два случая:
1. Един автор споделя собствените си усещания или казано по друг начин - споделя чувствата си и начина по който той би искал да изглеждат или как вижда нещата, в зависимост от моментните си (или по-продължителни)настроения.
2. Друг автор вижда нещо, такова каквото е и иска да го сподели с тези, които не могат да го видят.
Е, ако на различните хора им се харесва това, което правят и с това не пречат с нищо на останалите - къде е проблема?

Тези, които гледат също ще приемат едното или другото. Има ли смисъл да разсъждаваме кое е по-по-най? Колкото хора - толкова мнения. И никога не съм се съгласявал, че тези които са повече са прави.
Мисля, че отговор на въпроса може да се търси всред наградените снимки по света - има и от едните и от другите.

Автор: LinkBeat   
Дата:   22-01-04 14:12

Joro: да определим шаблоните на днешното време и начинът им за разбиване.
Днешните шаблони в световен мащаб са някакви инсталации (и в зала и на открито) със стряскащи и неочаквани ситуации за зрителя. Явно това са същите артефакти действали и в миналото, но разработени с най-новите технологии (а пък за "Властелина на пръстена" не ми се говори въобще- той сам се разрушава, подмамен от технологиите да покаже повече от немислимото). И тук трябва да си спомним за Пикасо и синия му период (само тези бои имал тогава) и да изведем основния извод- само когато си ограничен силово от обстоятелствата, можеш да предложиш нещо ново, ако въобще ти е писано да имаш нещо да предлагаш.

Автор: LinkBeat   
Дата:   22-01-04 14:20

Още малко по-темата: Когато b/w фотографията е била вид ограничение, възхода и е бил невероятен, сега когато е само една опция, резултати може и да има, но не са тези постигани някога.

Дата:   22-01-04 14:25

Ми не знам, възможно е пък шаблоните да се приемат по различен начин от различните хора. Това което е шаблон за едни, да е изкуство за други...
За мен шаблонни са например прекалено натруфените композиции с изкуствено издути цветове. Те се появават с навлизането на компютъра във фотографията, като демонстрация на нови невиждани до тоя момент възможности. Обаче това беше преди около 15-20 години, тогава беше интересно. Но 15-20 години са доста дълъг период за да успее да ти омръзне нещо. Или да стане толкова популярно, че всеки с компютър да може да го прави...
За съжаление аз лично не съм някакъв новатор, че да измисля нещо суперново и интересно и се мъча да бягам от това положение назад, към класическата фотография и изчистените форми.

първа  назад  1     всички  напред  последна