Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 От кои стари апарати имате най-добри впечатления?
Автор: cristo   
Дата:   11-09-04 19:46

и по конкретно, кои стари апарати мерят най-добре? И това ли е най-важното?

Пускам тази тема за да науча нещо повече за лентовите апарати от по-старите (на опит, не на години непременно [smilie3] ) фотографи. Замислих се за това от една тема тук за диапозитивните ленти и мнението на feon за удоволствието от снимането със старите апарати, или както той каза "да изпиташ едно друго удоволствие от фотографията, вземи си хубав механичен апарат и светломер, диапозитив, мисли и снимай".

Споделете опита си с техниката, която е минала през ръцете ви през годините, от какво сте били най-очаровани, поне на мен ще ми е много любопитно, а мисля че и на ония, дето сега прохождат, но с дигитални сапунерки в ръка (дето всичко сами си правят) ще им е интересно да научат нещо и за миналото.

Айде малко носталгично [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: От кои стари апарати имате най-добри впечатления?
Автор: plamennk   
Дата:   11-09-04 19:48

КАНОН А-1. Понеже го имам и съм адски доволен от него

Автор: feon   
Дата:   11-09-04 20:03

Аз не мога да съм много носталгичен - просто съм роден след тях[smilie2], но мога да напиша някои по-известни модели..

- olympus om-10
- pentax me super
- nikon f2/ fm/ fm2
- canon f-1
.....
.....
това ми идва на ум засега...

И меренето не е толкова важно - то е просто някаква отправна точка...

сега да си спомнят по-старите[smilie24] [beer] [shtrak]

Дата:   11-09-04 20:13

feon
просто си роден сред тях???
сред FM2 и F1???
много скъпи играчки си имал като бебенце [smilie5]

Автор: feon   
Дата:   11-09-04 20:20

'СЛЕД' тях [smilie6] (горе-долу де)
за съжаление нямам такива играчки[smilie2]

Публикацията е редактирана (11-09-04 20:20)

Хе-хе... Смешник.
Автор: GenaDP   
Дата:   11-09-04 20:25

На първо място - ОМ-10. Мда. Най-известната камера на Олимпус. Точно така...

Относно меренето - Олимпус 2 е най-добрия от старите железа, от новите - Никон Ф5

Автор: Thor   
Дата:   11-09-04 20:49

за мен от механичните ( изключвам Leica и Contax )най добре мери този :

https://photo-forum.net/static/forum/2006-02/dexr5231.JPG
http://images1.fotopic.net/?iid=yf4wrc&outx=600&noresize=1&nostamp=1

Автор: murnau   
Дата:   11-09-04 20:50

F801 na Nikon e super v mereneto.

Starite : ME super, FE2...

Дата:   11-09-04 22:15

ааа Thor - с такова съм снимал [smilie5]
1-2 кадъра де - повече не ми дадоха [smilie5] [smilie5] [smilie5]
е, не с този обектив, прилича ми на 1:1,2 - дзверко си е [smilie5] , ама онзи беше старата версия на F1, а този май е F1new
направи ми впечатление много хубав визьор - всичко се вижда мнооого ясно и от там много приятно и бързо фокусиране (направо да се чуди човек за какво му е автофокус), но пък синхронизираната му скорост със светкавица е само 1/60 - несериозно просто!

Дата:   11-09-04 22:28

но пък синхронизираната му скорост със светкавица е само 1/60 - несериозно просто!
???
Ti puk otokga vze da snimash sus svetkavica i otkoga izpita ostra nujda ot 1/300???[smilie18]

Автор: ognyan   
Дата:   11-09-04 22:30

Vzimai Smiana 8 best napravo:))))

Дата:   11-09-04 22:36

murnau - опитвам се да дам пример за това какво ми се иска да има в тази тема...
защото да кажеш просто "еди кой си апарат е супер" без да споделиш защо и какво не харесваш в него - ей това е наистона несериозно

а иначе съм снимал (преди ~12 години) даже и със светкавици с кабелче за контакт и след всяка снимка търчах до контакта да зареждам за следващата [smilie5]

Автор: Thor   
Дата:   11-09-04 23:26

обектива е FD 85мм 1.2L и ми е любимия [smilie7]
, a този е New CANON F-1 и скоростта na синхронизация /светкавица е 1/90 ,но това не ме притеснява защото просто не обичам /предпочитам дневната или с тази с която разполагам светлина/ да снимам със светкавица .както и с FM2n не си спомням да съм му слагал светкавица някога [smilie6],но пък и с този обектив от светкавица няма голяма нужда а пък и с този фотоапарат 90% B&W ,харесва ми най-много че от 1/90 до 1/2000 и "B" ,може и без батерия ....[smilie7]

Автор: volokin   
Дата:   11-09-04 23:27

Апарата на механичните апарати според мен е F3, любимия апарат на военните репортери!
Любимият мой механичен апарат FE! [smilie18].
FE2, FM2, i t.n. от серията.
В момента FM3A-Nikon-a според мен бие каквото и да е от сорта, ХИБРИДЕН затвор, 1/250 синхро-време на светкавицата, 1/4000 най-голяма скорост, лек (алуминий), красив, и има един много компактен обектив за него, който между другото е с вграден чип, въпреки че е механичен, т.е. става и за модерните апарати с матрично мерене!!!!!!! Става въпрос за компактния 45мм/2,8P Nikkor!!!!
Недостатъци ----> скъп!

Обичам и Лайките, които имат един много, ама много голям недостатък ----> много скъпи, а нищо повече от един Никон или Канон.
Предимства: цената е константна величина при тях, при М-серията в някой случай расте нагоре!

Leica R9 ----> голяма и тежка като ковчег, след Фотокина обаче ще се превърне в хибриден апарат ----> Аналогово-цифров!
Leica M6, M7, MP ----> kaймака на аналоговата фотография, тихи, като шепот, неизвестни за повечето дебили по света и не правят впечатление (за разлика от Никон, единствената марка позната на Българските митничари).

Hasselblad X-Pan ---> мечта от тези,[shtrak] които никога не се реализират!!

Bessa R, R2 на Voigtlaender ---> евтини Лайки, които служат за залъгване на тези които не могат да си купят Лайки!

Nikon S3 ----> единствената легенда, която може да се мери на Лайка по цени и качества![shtrak] [shtrak] [shtrak]

Публикацията е редактирана (11-09-04 23:54)

Дата:   11-09-04 23:48

още една притурка:

Contax, също не трябва да изпускаме, макар и да не съм се докосвал до тях, смятам обаче, че вакуумното засмукване на лентата при някой модели е гениално (това благодарение на фирмата Киоцера), също така АВТОФОКУСА със задвижване на лентата чрез вакуумно засмукване е направо за научната фантастика, чудно защо фирма Лайка не е купила Патента, щото постоянно се оправдават, защо тяхните обективи нямали автофокус (лоша центровка, заради необходимия луфт който трябва да има един автофокусен обектив). Само за тея двете неща марката Contax заслужава място в храма на фотографията, да не говорим за обективите на Цайс.

Contax [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   12-09-04 00:04

е това вече заприлича на форум [smile] [smilie24] [smilie24] [smilie24]
умолявам и следващите, които имат желание да пишат за любимите си (или не толкова) апарати да подхождат с вниманието на Thor и Volokin

Thor-еее почвам да ти завиждам [smilie3]
и имам една молба към теб - айде да ми подготвиш един wallpaper за екрана - събери си всички тези хубости (апарати де) дето имаш и само ни дразниш [smilie3] с тях и ги снимай
когато можеш де, а и ако ти се занимава (вместо да снимаш доларчета и центчета [smilie3] )
като ти чета постингите колко техника си насъбрал, мисля че много в този форум ще се изкефят на тази снимка (тези снимки), идеята от мен - художественото оформление от теб

става ли?
моля (вълшебнета думичка)
[smile]

Дата:   12-09-04 00:14

Volokin, snimal suum s Leica R4 i vpechatlenieto mi ot samoto tialo hich ne edobro. Shtrakaneto i fokusut ne mi haresaha ( kakto i ergonomiata).
Telemetura ne mi e lubim sushto, vinagi sum predpochital, REFLEX-a. No tova e navik, mislia.

Eos 5, ako go chislim kum stari aparati i Eos100 sa ujasno dobri tela, akto kum Eos 5 imashe zabelejki kum mereneto, no az nikoga ne sum imal podoben problem. S edin grip sa perfektni za vsiakvo polojenie. Eos100 e super bezshumen, mnogo me kefi i kato ergonomia!!

Minoltite, nishto hubavo ot tiah ne sum vidial, osven Dynax 9xi (strashni vuzmojnsti, no mnogo skup i plastmasov). Moje bi Dynax 9 e po-dobur , ne znam.
Pentax otkakto minaha na autofokus sa mnogo zle gorkite...SAmo ruchni tela na Pentax si zaslujavat : ME super, LX, MX, K1000, SPOTMATIC(!).
Za nikonite kazah po-gore.

Ruchni Canoni nikoga ne sum obichal, neshto obektivite ne me privlichat (osven L seriata, koiato beshe ujasno skupa).

TA takam...

Predi vreem izpolzvah edin Rollei 35s, koito beshe strashen kato optika, drug e vuprosut , che triabvashe da izmerish distanciata na oko...
Contax RTSII e super aparat , kakto i Aria i 167mt.

Дата:   12-09-04 00:26

https://photo-forum.net/i/38479&USER_ID=3586

Продава се. Обектив 1,7/45мм Color-Yashinon DX
Брониран танк е това, може да служи и за самозащита. Лампичките му вътре са сменени със светодиоди (за по-ярко светене).
Тежък е като Планетата Юпитер!!!
Безшумен като лайка, Обектива му е с Компур-Затвор, няма тресене. Много, ама Много добър обектив!!!
Не можах да се сприятеля с него, побира се в чанта, ама после и сменяш дръжките.
За хора които обичат качество и неунищожимост!!![smilie24]

Дата:   12-09-04 00:35

Мурнау, за Лайка R4 нищо не съм казвал, също съм снимал с нея. Всъщност R-лайките според мен започват от R7, която обаче е колкото една R8 на цена на старо, а R8 е по-добра (почти няма разлика от R9). когато говоря за Лайка имам обикновено предвид М!!! Другото е я Минолта, я Панасоник, я нещо друго, ама не и лайка.[shtrak]
Eos-ите никога не се сприятелих с тях, въпреки че точно един ЕОС 50 ме накара да разбера, че има апарати и апарати.

Минолта Динакс 7, 9 са супер апарати, но тях не ги числя към старите железа. Минолта ги уважавам, щото са новатори, имат доста голям принос в тази техника, някой от тяхните обективи не отстъпват на Лайка!!
Rokkor !!!!![smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Публикацията е редактирана (12-09-04 00:36)

Дата:   12-09-04 00:43

бях чел ровейки се в нета, че апаратите на Laica, са всъщност Минолти, не помня от кои серии, и че някоя от последните серии на Минолта с ръчен фокус все още се произмежда с името Laica
защо тогава murnau се изказва така за Минолта?

Дата:   12-09-04 00:48

Минолта CL, CLE = Leica CL
цените са им почти еднакви 800 евро!

Някой от серията R на Лайка са с електроника на Минолта, както и някои Минолти са със същата електроника. Сега това важи с пълна сила за Панасоник--->Лайка.
Лайка М си е Лайка М![smilie24]

Автор: teopetz   
Дата:   12-09-04 11:54

С ръчен фокус Минолта X-700 и Канон Т-90. От автофокусните EOS620 [smilie24]

Автор: wanted   
Дата:   13-09-04 01:48

volokin, kolko mu tursish na yashica-ta?
opredeleno se interesuvam, ako e zapazaen

Дата:   13-09-04 03:59

Wanted, купих го за 50 евро някъде пролетта, тъй като го бях виждал само в интернет, си мислех че е по-малък (примерно големината на Смяна 8), оказа се че е колкото моя Ф100. А идеята беше да си го нося навсякъде.
Апарата е като нов, дори като го купих имаше батерия вътре, която нищо чудно да е оригиналната (такива отдавна няма вече). Направих му едно приспособление за батерии, които се намират по магазините (6-волтова литиева, PX28 Duracell или Varta, струват скъпо, но със сигурност ще държат години.
Другото което промених е двете лампички, които показват дали е преекспонирано или недоекспонирано във формата на червена и жълта срелка -----> замених ги със светодиоди и така светят по-ярко и по-контрастно.
Със апарата съм изснимал само един единствен BW филм и от тогава си стои. Към него има и кожен калъф и книжка на немски.

Не смятам да го дам за по-малко от 40 евро, ако те устройва пиши на е-майла ми в профила.

За да бъда обаче сигурен, че е ок, тези дни ще направя няколко снимки с него да го тествам и тогава ще ти кажа със сигурност, дали си струва!!

п.п. няма нито една драскотина нито по корпуса, нито по обектива, подозирам, че е прекарал по-голямата част от времето си в скрина на някой, който го е имал ей така.

Автор: joy04   
Дата:   13-09-04 07:12

Искам съвет - става ли? От един месец снимам със Смяна Символ /изваден от тована/- момченцето в профила ми е снимано с него,но видях втора употреба Практика с два обектива и Зенит - възможност за повече нямам - бяха по 150 лева -струва ли си и кое да предпочета - ако да - ще ви кажа повече данни като проуча.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна