Автор: 8250
Дата: 01-10-06 13:18
navy, ще се опитам да ти обясня от моя гледна точка какво ме дразни в в малките матрици :
Най-вече това че не мога да си използвам пълноценно портретния обектив. Както знаеш при по-малните матрици DOF-a е по-голям заради по-голямата дистанция от която се налага да снимаш. Давам ти един пример - можеш сам да го провериш - ползвал съм DOF калкулатор :
Имаш 135мм обектив закачен на филмово тяло и дистанция до обекта 135см. При F2 имаш дълбочина 1,08см. Същият този обектив, когато е закачен на цифрово тяло x1.6 ,предполага увеличаване на дистанцията до обекта на 216см. При F2 дълбочината вече е станала 2,88см. За да постигнеш 1,08 вече ти трябва бленда по-отворена от F1 ( при F1 дълбочината е 1,44см ). Излиза че за този кроп ми трябва обектив с по-голяма около 2 бленди светлосила.
Ще ти дам и още един пример :
Пак 135мм на цифрово тяло,F2 и разстояние до обекта 216см. Дълбочината вече я знаеш - 2,88см. При филмово тяло и при дистанция до обекта 135см, тази дълбочина се постига на F5-5,6.
Идеята ми беше да ти покажа че си "осакатяваме" хубавите и скъпи портретни обекивчета на по-малка матрица. Да не говорим че 135мм е почти неизползваем при домашни условия - става ми тясно като го закача на цифровото тяло.
Друг случай в който ме дразни кропа е когато се налага ползването на широкоъгълни обективи. При малката матрица те стават със зрителен ъгъл като на нормалните, и затова се налага да ползвам супер широкоъгълни , което води до изкривяване на перспективата. Освен това и цената им е по-височка.
Естествено за тези които снимат спорт, животни и т.н. - тялото с кроп може да е голям плюс - получават "по-дълги" обективи с добра светлосила.
Те пък може би съжеляват че Canon нямат про тяло x1.6 , защото по-ниския клас явно имат някакви проблеми с фокуса.
Та това е моята гледна точка - ако мислиш че бъркам някъде - поправи ме, нали затова е форума - да научим нещо един от друг.
|
|