Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Canon и точност на фокуса
Автор: ecobo   
Дата:   28-09-06 09:40

Зачетох се в ревюто на 400Д в дпревю и попадам на следния ред:
Nine point Auto Focus sensor (same as EOS 30D) with F2.8 support

Демек, с 5Д, 30Д и 400Д (нали е един и същ Аф сензора) забравете да фокусирате точно на бленди под 2.8... [smilie2]
Досега не бях срещал в спецификациите на Канон данни за това колко точен е фокуса. Ама 20Д-то ми даваше брак дори и на ф5.6. Този, новия сензор, дето бил много точен, излиза че пак не става за снимане на ф2.0, примерно...

Отговори на това съобщение
 Re: Canon и точност на фокуса
Автор: boni   
Дата:   28-09-06 09:44

Моя опит с 5Д показва, че се справя много добре дори и на 1.4, но не мога да кажа същото за кропфактор моделите.5Д има видимо по-добър АФ...
От опита ми пък с Д70 и Д100 на Никон мога да кажа, че нямам брак на 1.8 почти никога.

Автор: n1x0n   
Дата:   28-09-06 09:46

Този, новия сензор, дето бил много точен, излиза че пак не става за снимане на ф2.0, примерно...

Нещо си объркал концепцията...

"Like the other cameras that share the same autofocus module, the centre AF point acts as a cross-type sensor with lenses whose maximum aperture are f/5.6 or faster.
If an f/2.8 or faster lens is used, the centre AF point detects focus with 3x greater precision than with slower lenses. Unlike those other cameras, the Rebel XTi/400D autofocus algorithm has been tuned to better match its 3 fps shooting rate."

Дата:   28-09-06 09:47

Тоест говорим за точно обратното - колкото е по-светъл обектива - толкова по добре и бързо фокусира.

Автор: pmartinov   
Дата:   28-09-06 09:51

С D200 развалени кадри от неточен фокус нямам!

С F5 също...

Автор: ecobo   
Дата:   28-09-06 09:51

Аааа, сега загрявам, значи линдзата требе да е с поне ф2.8 светлосила, за да имаме читав фокус... Аз тоя "support" по друг начин го разбрах [smilie5]

Ама що само центъра да е крос-тайп, като може всичките да са такива (като на Пентакс 10Д)...

А 20Д-то си даваше доста брак де...

Дата:   28-09-06 10:05

Аааа, сега загрявам, значи линдзата требе да е с поне ф2.8 светлосила, за да имаме читав фокус...

Тц... пак нещо пропускаш [smilie3]

Нововъведението се казва "dual precision sensor", тоест, усети ли камерата че си сложил обектив 2,8 и надолу - превключва към по-прецизен режим на фокусиране.

Тоест, над 2,8 ще си работи нормално, а под 2,8 се включва "Precision AF mode".

Звучи интересно, имайки предвид че и нормалния режим си работи чудесно.

Автор: ZENTEX   
Дата:   28-09-06 10:09

Канонска му работа[smilie5]

Автор: dau   
Дата:   28-09-06 10:18

Никсън кво ще рече над 2.8 към 1 или към 5.6

според мен под означава към 5.6 и значи че е по-прецизен заради по-тъмния обектив ...

Дата:   28-09-06 10:19

Ей, на вас със илюстрации трябва да ви пиша! [smilie18]

от 22 до 3,5 работи нормалния режим, от 2,8 до 1,2 работи прецизния.

Автор: dau   
Дата:   28-09-06 10:24

Никсън аз имам и 32 бленда там кво е? [ezik] [beer]

Автор: gorbi   
Дата:   28-09-06 10:36

това важи и за 20Д, централния кръстат ли беше сензор има прецизен режим и го включва само на бленди под 2,8... т.е. на всички механични обективи с глухарче имаме прецизен фокус, докато на разните китари и други такива - тц..... [smilie3]

Автор: muu   
Дата:   28-09-06 10:46

canonski muki[ezik]
5minuti mi otne da shvana temata,s nikonite podobni problemi ne sum sre6tal...
kolejkata mi snima s 2oD s 17-40/4 i 70-200/4,ne sum q 4ul da se opla4e ot problemi s fikusa 4estno kazano...
eh CANON,eh MUКА,МUKA...

Автор: laodzin   
Дата:   28-09-06 10:51

Никсън, не ти схващам обяснението!
ЗАщо?
Камерата така или иначе фокусира винаги на максимално отворена бленда. Какво значи като е под 2,8 и вклучва на прецизен режим?
колкото е "по-тъмен" обектива, толкова му е по-трудно на фокуса а не обратно. При широкоъгълните обективи обаче съществува проблемът фокуса да НЕ е точно там където човек го иска, поради причината, че всичко е контрастно, заради големия ДОФ на широката оптика (а сенсорите мерят контраста). Там неточността на фокуса е по-голяма, ама все пак не разбирам, защо сензора ще включва прецизното си мерене на по-отворени бленди?
При Никон проблемът отдавна е решен така (още от ерата на Ф5 (1996) там има двойни кръстови сензори, единият от които по-тънък за нормални светлиннни условия, другият по-дебел за по-голям мрак, камерата ги превключва когато ЕВ-то стигне под дадено ниво, автоматично без изобщо човек да разбира.
Въпросът ми е: защо на по-отворени бленди Канон ще избира по-чувствителен фокус??

Публикацията е редактирана (28-09-06 10:55)

Автор: behemoth   
Дата:   28-09-06 10:54

е това е 5000$ плащащ и никви проблеми с AF

https://photo-forum.net/static/forum/2006-09/lcha9850.JPG
http://www.dpreview.com/articles/LeicaM8/Images/frontview-001.jpg

Автор: navy   
Дата:   28-09-06 11:05

Бегемоте, ще поливаме нарцисите ли [smilie7]

Автор: boni   
Дата:   28-09-06 11:10

Е ако ще купувам лайка М, винаги ще предпочета да си взема модел с филм. Това да сложиш на М серия с ръчен фокус CCD матрица, си е чист КИЧ и проява на лош вкус[smilie18]
Все едно да пишеш с паче перо, ама с наврян вътре пълнител от химикал - КИЧ та дрънка...
Има си хубави електронни камери за тая работа, както и модерни химикалки..

Автор: Davidoff   
Дата:   28-09-06 11:11

За това дръвце някак си не виждам как ще извадя $5k :) много им се чудя понякога на дизайнерските болни мозъци. То след 2 часа снимки ще имаш пришка на три места поне.

Дата:   28-09-06 11:13

абе, вие сте егати хората?! [smilie5]

Карате ме да ви го обяснявам така, все едно не сте пипали фотоапарат през живота си...

Въпрос: "Камерата така или иначе фокусира винаги на максимално отворена бленда."

Отговор: не говорим за настройките на камерата, говорим за ползване на обективи с максимална светлосила 2,8 или по-добра разбирай 2, 1.8, 1.4, 1... /да не се обърка пак някой/ [smilie8]

Два пъти повторих, че камерата сама усеща дали си сложил обектив със светлосила 2,8 или по-добра и тогава автоматично включва по-прецизния режим.

Остана ли някой, на който да не му е понятно защо на по-прецизния АФ сензор му трябва по-светлосилен обектив!?

Автор: Brummaker   
Дата:   28-09-06 11:16

за всеки влак си има и пътници - дано само за този не се свършат, защото и аз не го виждам това да извади човек толкова пари за М8 !

абе кофти работа - филма като че ли си отива и остава за кеф само, а на Лайка силата им е там - с техните цифрови модели само се излагат и опитват да останат на пазара [smilie2] [smilie2]

Дата:   28-09-06 11:27

Никсън, аз обаче не разбрах, защо камерата при по-светлосилен обектив ще включва на по-силен режим? А какво сме пипали и какво не, не гадай, не ставаш за врачка [ezik]

Дата:   28-09-06 11:29

s nikonite podobni problemi ne sum sre6tal...

Това не е точно проблем [smilie3] , това е подобрение, което в никоните от този клас, доколкото знам го няма.

Естествено че има зависимост и от светлинните условия, но принципа е, че функционирането на АФ системата се гарантира при определени граници на осветеност. Тоест, в тези граници, обективите на 2,8 и по-светли, ще могат гарантирано да експлоатират прецизния фокус.

p.s.
Нека държим марките и профи телата настрани, че ако се отплеснем натам - няма да е Никон победителя.

Дата:   28-09-06 11:31

Силата на телеметричния апарат тип Лайка е в широкото стъкло, силата на Лайка оптиката няма да я назовавам, предполагам е известна дори в БГ. А Лайка не правят нищо друго освен да следват гласа на икономиката. Аз лично съм убеден, че този сензор 10 МП ще бие някой 12 МП сензори на известни марки, причините са просто по-добрата оптика, сензор специално сметнат за този апарат а не конфекция от Сони за повечето.
Относно автофокус или не, мисля не е тема на този разговор.

Дата:   28-09-06 11:35

Никсън, нещо виждам противоречие в твоите обяснения.
Значи, при по светлосилен обектив, където влиза повече светлина от там и по-голям контраст е уловим, Канон вкарват режим на по-голяма прецизност!! ЗАщо??? Значи ли това че канон са сметнали че всичко под светлосила 2,8 не е профи обектив и няма смисъл от тази прецизност, или нещо друго???
Не е ли по-логично, прецизният режим да се вкара на по-затворени обективи, с цел изравняване със светлосилните им събратя?????
Ето това питам, щото твоето обяснение което си дал, нещо не ме задоволява. И не се заяждам, просто си питам

Автор: kolov   
Дата:   28-09-06 11:35

[smile] [smilie10] [smilie5] [smilie18] [smilie24] [shtrak] [beer] [beer]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна