Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Договорености с моделите ?
Автор: predatel   
Дата:   20-09-06 20:16

Само на уговорка ли карате с модела или подписвате нещо като договор относно правата на направените снимки и използването им в последствие ? В смисъл ако си платил на модела имаш ли права върху снимките за използването им в печатна реклама ? И как трябва да се узакони това документално ?[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Договорености с моделите ?
Автор: asahi   
Дата:   20-09-06 21:22

Права - винаги. Освен ако не ги продадеш/преотстъпиш.

Автор: gourmet   
Дата:   20-09-06 21:28

Документално се оформя с договор. Имай предвид, че ЗАПСП запазва и определени права на лицата, чието изображение е обект на авторското право. Не че са много ама .... все пак е добре да се защитиш с адекватен договор с модела, за да няма ох-ах.

Дата:   20-09-06 21:55

Намерих това http://mc.government.bg/files/82_10.1.ZAKON_8.doc

Мисля че е същия документ. А някой да има едно примерно договорче между фотограф/агенция и модел ?[smilie8]

Автор: dtl   
Дата:   20-09-06 21:59

може ли и аз да попитам...
заплащане <-?-> права...
е такова договорче каде да си поръчаме, кой адвокат има опит(смисъл...на вас кой ви го прави или агенцията)
най-лесно някой да пусне тук примерен договор... но много се съмнявам [smilie5] [smilie5]
все пак и аз благодаря за отзивчиоста!

Автор: praetorian   
Дата:   20-09-06 22:00

Аз имах някъде, ще го потърся и ще ти го пратя.

Дата:   20-09-06 22:00

Това е.

Дата:   20-09-06 22:09

Ей жив и здрав praetorian [beer] ще почерпя подобаващо [smilie5]
Че обичам чисти взаимоотношения [beer] Да не стане после с модела да сме се недоразбрали уж [smilie5]

Публикацията е редактирана (20-09-06 22:10)

Автор: solo5   
Дата:   20-09-06 22:13

а как се фиксира кои снимки са уговорени чрез договор с клиента [smilie11]
Примерно прави се фотосесия и после моделът казва тази снимка не е от платените [smilie7]

Дата:   20-09-06 22:15

Е на тях не им ли се плаща на час а не на снимка [smilie11] Иначе въпроса е много точен ...

Дата:   20-09-06 22:16

Измисляш си работно заглавие - максимално широко. Упоменаваш го в договора и си плюеш в пазвата. Друг вариант е да кажеш, че кадрите от дата ХХХ до дата ХХХ са предмет на договора.

Публикацията е редактирана (20-09-06 23:13)

Автор: kote   
Дата:   20-09-06 22:56

моля ако не представлява проблем може ли да пратите и на мен договора за моделките на teocat@mail.bg благодаря

Автор: sounder   
Дата:   20-09-06 23:12

Model Release Form [smilie24]

Публикацията е редактирана (20-09-06 23:27)

Дата:   20-09-06 23:13

Това намерих аз но е за отдаване на правата върху фотосите http://www.differentphotos.com/Contracts/bsbcp1.rtf

и още http://www.differentphotos.com/Contracts/bsbcp3.rtf

ако е полезно на някого [shtrak]

Предполагам че договора с модела е аналогичен с някои леки промени.

Дата:   20-09-06 23:21

Ей намерих го веее [smilie5]

Ето ви примерен текст :

Разрешение за снимане и публикуване на снимки
Срещу добро възнаграждение, достатъчността на което по този начин потвърждавам, Аз, долуподписаният модел, с настоящото давам на името на фотографа абсолютните права да показва, публикува или продава от негово име или от името на негова компания, както и да използва по всякакъв начин моите фотографски портрети или мои снимки, изцяло или части от тях, комбинирани или видоизменени, заедно с моето реално или фиктивно име, както и цветни или други репродукции на горното, направени чрез каква да е медия, включително цифрова или видео, за художествени цели, реклами, търговия, новини или каквито и да е други незабранени от закон цели.

С настоящото неотменимо се отказвам от всякакви права, които евентуално притежавам или придобивам впоследствие по законов или друг път, както и да инспектирам и/или одобрявам готовия продукт, печатния материал, рекламата, статията, заглавията или каквото и да е друго във връзка с употребата им.

С настоящото се отказвам от всякакви претенции, освобождавам от задължения и се съгласявам да пазя името на фотографа, неговите правоприемници, наследници или заместници, без значение дали са индивиди, компании или други, както и тези, които го представляват и са упълномощени да оперират от негово име, от каквато и да е отговорност във връзка с каквато и да е употреба, включително замазвания, видоизменения, промени, оптически илюзии или други обработки, които могат да се извършат върху направените снимки до превръщането им в готов продукт.

С този документ гарантирам и навършеното си пълнолетие, както и че имам всички права да се договарям от свое име за горното, че прочетох настоящото разрешение преди да го подпиша, както и че съм наясно със съдържанието му.

Място на сесията: ________________________________ Дата: __________
Описание на сесията: ______________________________________________
Запазване на анонимността на модела: Да/Не
Три имена на модела: ______________________________________________
Текущ адрес на модела: ____________________________________________

Подпис на модела: __________

Дата:   20-09-06 23:23

sounder: Хайде намери легална дефиниция на "model release" в българското законодателство. Не че се заяждам, ама си мисля, че именно това законодателство е приложимо, за по-голямата част от регистрираните във ФФ. На мен също ще ми е интересно.

predatel: Има огромна разлика между авторски права и "права сродни на авторските". Съответно правните норми и договорите, които ги регулират са различни.
Декларацията не е зле, но все пак си се отнася главно до отказ от права - т.е за останалото да си се позоваве на закона, така ли? А утре като ти се разрева "Той три дни ме снима и лев не ми плати".

Публикацията е редактирана (20-09-06 23:28)

Автор: kote   
Дата:   20-09-06 23:24

мерси
жив и здрав[beer]

Автор: 3DFEN   
Дата:   21-09-06 09:10

Наскоро имаше голяма дискусия за авторските прав там имаше такъв договор - виж в търсачката. И аз го имам някъде ама сега немога да го намеря.

Автор: sounder   
Дата:   21-09-06 11:01

gourmet, не съм юрист [smilie2]

примерно Форма за съгласие (съглашение) с модела ......

Автор: vladod   
Дата:   21-09-06 11:54

Бихте ли пратили договора и на мен на deymos@mail.bg ...Благодаря предварително ...После следва [beer]

Дата:   21-09-06 13:17

три поста по-нагоре е пейстнат ..... няма го на .тхт файл [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна