Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за L обективите?
Автор: vladimir666   
Дата:   17-09-06 17:00

По непотвърдени данни до 5- 6 дни ще защитавам дипломна работа в МЕИ - то на тема " Вариообективче".

Някой може ли да ми разясни технически с какво толкова са по - специални L - ките.
Допълнителни оптични елементи с цел по - добър контрол на аберациите ? Специални покрития , показатели на пречупване на оптичното стъкло и тн?
С 3 - 4 изречения е достатъчно.

Просто се притеснявам да не изкочи някой про фотограф от изпитната комисия и да ме закове!

Благодаря предварително! [beer] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за L обективите?
Автор: rosentushev   
Дата:   17-09-06 17:03

[smilie24]

Автор: praetorian   
Дата:   17-09-06 17:13

Моят съвет е да вземеш от някой собственик на ДСЛР Канон ДВД диска с филмчетата към него. Там са описани подробно всички технологии на Канон, както и какво придставлява Л- серията. Успех на изпита [smilie24]

Автор: nodoubt   
Дата:   17-09-06 17:20

Идва от "luxory" , така отначало са обозначавали обективите с UD ,флуоритни и асферични стъкла. Първия "L" e 300/4 FD от 78-ма година , а почват да слагат "L" като синоним на най-добрите си стъкла след 500/4.5 FD от 79-та.
успех на изпита [smilie24]

Автор: dau   
Дата:   17-09-06 17:24

В момента L по-скоро е признак на качествени и здрави стъкла ...
Всички L обективи са с метални тела и прахо и влаго защитени ...
също така са с по-добър мотор съответно оттам и аф-то ...

не мисля че днес има технология която да е само за L обективите ... просто по-доброто качество си обозначават така ...
аналогично като EX при Сигма и G (не помня дали така беше) при Никон :)

Автор: Nikon_F2   
Дата:   17-09-06 17:29

[smile] По-добра корекция на хроматичната аберация. Това е основното.
Успех![smilie24]

Автор: praetorian   
Дата:   17-09-06 17:31

С 3-4 изречения в Л серията се използват лещи от fluorite, който имат качества, каквито обикновените стъклени лещи не притежават. Същите драстично намаляват хроматичните абереации и размерите на обективите.Такива има в Fluorite обективите и в UD и Super UD обективите на Л серията. Използват се също така високопрецизни асферични елементи полирани с толеранс 0.02 микрона с цел намаляване на сферичните абереации /невъзможност на сферичните елементи да концентрират паралелните лъчи в една точка/ като същите асферични елементи се срещат само в Л серията. Всичики останали обективи са с обикновенни сферични елементи.
За разликите в механиката и качеството на изработка сравнени с обикновенната им серия няма смисъл да се говори.

Публикацията е редактирана (17-09-06 17:43)

Автор: Nikon_F2   
Дата:   17-09-06 17:44

[smile] praetorian[smilie24]

Автор: F-1   
Дата:   17-09-06 18:17

Много се спори за тази L серия... и нейния "произход"! [smile]

"Прародителят" и е най-вероятно Canon FD 55mm f/1.2 S.S.C. ASPHERICAL (Март 1971) - най-скъпия за времето си "нормален" обектив /по-скъп и от прекия си конкурент в този клас - Leitz Noctilux 1.2/50/ Също така претенди-ра и да е първият в света обектив с асферичен елемент в оптичната схема за по-добро елиминиране на сферична-та аберация чрез намаляване пречупването на светлината в краищата на лещите и превръщането им в точка...

Другите обективи с асферични лещи от него период /стария FD-байонет/ са:

Canon FD 24mm f/1.4 S.S.C. Aspherical - Март 1975 - наследникът му е: Canon FD 24mm f/1.4L;
Canon FD 85mm f/1.2 S.S.C. Aspherical - Януари 1976 - наследникът му е: Canon FD 85mm f/1.2L;
Canon FD 300mm f/2.8 S.S.C. Fluorite - Октомври 1975 - наследникът му е: Canon FD 300mm f/2.8L.

Всички асферични обективи придобиват апострофа "L" след името си с представянето на новия /New FD/ байонет!

Според мен апострофа "L" идва от съкращението на Aspherical - и оттам насетне вече става еталон за скъпите и качественни стъкла. Единственния EF-обектив с асферичен елемент и без "L" апостроф май е Canon EF 28mm f/2.8!
[beer]

Всъщност името му е: Canon FD 55mm f/1.2 AL - The abbreviation "AL" stands for the "Aspherical Lens".

Публикацията е редактирана (17-09-06 18:39)

Автор: Стоев   
Дата:   17-09-06 23:41

http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Canon-L-Lens-Series.aspx

виж и по-горната директория http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/

Автор: ivodam   
Дата:   18-09-06 01:09

Освен казаното по-горе, от скромния ми опит с два L-обектива до момента впечатлението ми е за много добра острота на изображението, даже в дългия край, понеже става дума точно за вариатори: 70-200 и 100-400. Не съм специалист и не знам от какво точно зависи остротата - дали от чистотата и пропускливостта на отделните лещи, дали от цялостното съчетаване в системата, дали от това, как работи автофокусът, или от всичко заедно, но тези два обектива го имат със сигурност. Другото важно нещо е, че правят много хубав размазан фон на отворена диафрагма (боке дето много обичат да викат в Трънско [smilie6] ). Имам предвид например това:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/fzzc0597.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/118/v_1157406163_ovesarka3c.jpg

https://photo-forum.net/imgs/118/v_1157406163_ovesarka3c.jpg

Отново не знам обаче технически от какво се осигурява този ефект, нека кажат специалистите, а ти, ако има начин, може да използваш тази снимка като нагледен материал (със 100-400 е правена).

Успех! [smile]

Автор: navy   
Дата:   18-09-06 09:30

Л значи Любов от първа снимка [smilie7]

Тези, които са снимали с такова знаят за какво говоря [smilie7]

Автор: Стоев   
Дата:   18-09-06 21:40

Л е нещо, от което после надолу се ходи трудно, не че всички Л са идеални...

Автор: Pulsar   
Дата:   19-09-06 01:59

Л е качество като Левъл 42 :-)[beer] [beer] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна