Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Светкавица и FZ10
Автор: snake79   
Дата:   04-09-04 20:58

Сложих му светкавица Agfatronic 261B на моя ФЗ10 и почнах да снимам.
Светкавицата я имам поне от 9-10 години.

Та снимките на 2.8 бленда и скорост 30 и ИСО 50 стават не просто светли а много - ама много светли - с еда дума нищо нестава.
За нормално светла снимка в стая 4х6 му задавам следните настройки:
Бленда: 5.6
Скорост: 500
ИСО :50

Може да прозвучи тъпо ама това норамно ли е?
Имам предвид толкова голяма бленда и такава висока скорост.

А понеже така и така ще си взимам нова светкавица( тази не е с подвижна глава) има ли начин да ограничавам силата на светкавицата за да мога да си снимам на 2.8 и скорост 60 примерно в стая.
Зашото при бленда 5.6 и скорост 500 - на апарата му е много трудно да фокусира.

Публикацията е редактирана (05-09-04 15:31)

Отговори на това съобщение
 Re: Светкавица и FZ10
Автор: miton   
Дата:   04-09-04 23:18

а, защо искаш да снимаш на 2.8 ????????
в стая скорост над 100 е безмислена.
импулса от светкавицата е много по кратък...

Автор: Pavel   
Дата:   04-09-04 23:39

Ми просто гледаш таблицата на светкавицата и според съответното ISO и разстояние си определяш блендата. Предполагам че го знаеш, но аз да си кажа. А за скоростта не е проблем. Освен DSLR не знам поне аз някоя от дигиталките да е с ламели.При затворите с ламели има ограничение на скоростта, като за различните модели е различна, но за твоя апарат не би трябвало да е проблем и да снимаш при 1/2000 със светкавица. Има и една формулка при която можеш да си определяш блендата при която да снимаш. Тя е: водещото число на светкавицата го делиш разстоянието до обекта и получаваш блендата. Това може да ти потрябва ако съответния метраж го няма в таблицата на светкавицата. Ако не знаеш водещото число на светкавицата можеш да си изчислиш като в таблицата на светкавицата гледаш при ISO 100 примерно на колко метра каква бленда съответства. Примерно при 2 метра ти показва че трябва да сложиш бленда 8. Тогава водещото число е равно на бленда умножена по разстояние = 8х2=16 , където 16 е водещото число на светкавицата ти. От тук ако искаш да снимаш обект на 4 метра получаваш бленда = 16/4=4f. А относно че ти се струва висока скоростта при която си снимал със светкавица, това няма значение за самият обект върху който акцентираш а оказва влияние върху околната осветеност. И понеже виждам че снимаш при ISO 50 , ако изчисляваш по формулата "водещо число разделено на разстояние=бленда" ще трябва да отвориш една бленда повече спрямо полученият резултат тъй като водещото число си го получил за ISO 100 а снимаш при ISO 50.
Малко разбъркано го написах всичкото тва, ма все нещо ще трябва да се разбере:).

Публикацията е редактирана (04-09-04 23:42)

Дата:   05-09-04 15:36

Искам да снимам на бленда 2.8 или 3.3 и на скорост примерно 60.
Защото като му задам бленда 5.6 и скорост 500 на ИСО 50 и на апарата му е почти невъзможно на фокусира.

А ако имам фунция да намалявам силата на светкавицата ще мога да снимам на 2.8 и скорост 60 и така няма да имам проблем с фокусировката.

Та предложете такава свткавица.Има светкавици в Халите на 2-рия етаж но не знам имат ли такава функция.Струват по 49, 59 и 69 лв.Името има започваше с Уно....

Публикацията е редактирана (05-09-04 15:39)

Бе ти у ред ли си?
Автор: GenaDP   
Дата:   05-09-04 16:30

Е кво общо има блендата и скоростта с фокусирането? Като ти трябва по-малко водещо число - тури един паус отпред на светкавицата. Или тури ND филтър на обектива, ама тогаз хептен няма да може да фокусира...

Автор: plamennk   
Дата:   05-09-04 17:23

UNOMAT se kazwa

Дата:   07-09-04 10:43

Da de za tova ide rech.
Unomat ima li vazmojnost za rachno namalqwane na silata.I izobshto kakvi vazmojnosti imat?

Автор: volokin   
Дата:   07-09-04 11:51

фокуса на компактните апаратчета е разположен върху самата матрица, т.е. то си е матрицата, естествено като му дадеш 50 ИЗО и му е тъмно, т.е. излизаш извън неговия обхват на мерене.
ГенаДП ти дава едно добро предложение за филтър, ама тогава няма фокус...
Ако можеш да лъжеш светкавицата е най-добре, т.е. задаваш и други параметри (които ги определяш с метода на опитите и грешките).
Пример, апарата ти е на ИЗО 200, ти задаваш на светкавицата ИЗО 800 например, ако си с обектив 28 мм и задаваш 50мм и т.н.
При дигиталките поне не хабиш материал, така че можеш да си поиграеш. Идеята за паус също е добра...експериментирай!

Дата:   07-09-04 15:57

volokin разбрах мерси.

Но тогава да попитам: Пускам апарата на автоматичен режим (P) като единственото нещо което му задавам е ИСО50 - е дори и в стая в която свети само една крушка няма проблм с фокусирането.На дисплея всичко се вижда съвсем ясно.Обикновено в стая с една крушка 75W на ИСО 50 апарата сам си избира белнда 2.8 и скорост 60.

След това го пускам апарата на ръчен режим и му задавам ИСО 50, бленда 2.8, скорост 60 - тоест абслютно същите настройки като в автоматичен режим.Е да ама на дисплея не се вижда почти нищо.Фокусира трудно и тн.

Та ме озадачава защо при еднакви настройки се даржи по различен начин в различните режими.

Автор: volokin   
Дата:   07-09-04 18:53

...значи ръчния му режим минава през друг алгоритъм (това е моето мнение), другия вариант е какво се разбира в твоя случай от апарата като ръчен режим, виж си в книжката пак, дали нещо не ти е убегнало...
И все пак тези машинки трябва да се научи човек да ги лъже, иначе си ограничен доста откъм възможности.[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна