Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Кой от двата филтъра да избера ?
Автор: Neikov   
Дата:   05-09-06 05:55

Здравейте,https://photo-forum.net/forum/smileys/worshippy.gif
имам Panasonic FZ5 на който в инструкцията му се препоръчва ND филтър. Четох доста за филтрите в нета и форума от по задни разисквания по темата - филтри. Та на въпроса - не разбрах каква е разликата при използването между ND и CPL филтри. И при двата се пише че дават дълбочина на снимката. ND удължава експозиционирането, CPL прави цветовете на небето и на зеленината по наситено, - но общо взето имат почти еднакви сходства при използването.[smilie8] Моля да ме посъветвате от тези дето имат опит кой да избера от двата ?
Благодаря Ви предварително.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Кой от двата филтъра да избера ?
Автор: pmartinov   
Дата:   05-09-06 06:48

CPL [smilie24]

Дата:   05-09-06 06:59

Здравей pmartinov,
може ли малко разяснение относно твоя съвет.

Дата:   05-09-06 07:04

[smile]

CPL прави цветовете на небето и на зеленината по наситено

ND удължава експозиционирането

Neikov задаваш отговори ...

Дата:   05-09-06 07:20

Благодаря ти pmartinov, ще се вслушам в твоя съвет.[smilie24]

Автор: neddrag   
Дата:   05-09-06 07:45

Ами те са различни, CPL - поляризационен, премахва отблясъците на неметални повърхности, насища цветовете... ND - неутрален, удължава експозицията, (отваря блендата). Има множител, който показва колко пъти се намалява светлината.

Автор: tofo   
Дата:   05-09-06 09:05

Може и LPL, защото освен другото можеш да регулираш ефекта за премахване на отблясъците.[shtrak]

Автор: delchev   
Дата:   05-09-06 09:15

Neikov, просто двата филтъра нямат нищо общо - ND филтърът е по същество е затъмнено стъкло - не орязва нищо, просто намалява интензитета на преминалата светлина - все едно снимаш през тъмни очила без цветен отенък.
Поляризационните филтри орязват светлинните вълни, като пропускат трептящите само в една равнина - по този начин може чувствително да намалиш отблясък от неметална повърхност (която също поляризира светлината - с метални не става, защото те отразяват каквото падне върху тях, без да го поляризират)
Така или иначе е хубаво да имаш и двата - особено за снимане на вода - двата могат да ти дадат доста различен краен ефект в зависимост от това как ги ползваш.
Успех!

Автор: neuromancer   
Дата:   05-09-06 09:38

НД то трябва ако искаш да снимаш на бавна скорост на по-светло, напр. да размажеш движение.
CPL за пейзажи, правят по-хубаво небето и др. казали са ти по-горе.
Различни неща са, а това "дават дълбочина на снимката" ако някой може да ми го разтълкува - моля, защото ми звучи като че някой е искал да се направи на знаещ

Автор: PeterPAN   
Дата:   05-09-06 09:41

LPL ne raboti sus vsichki sistemi photoaparati, taka che ako zimash LPL probvai predi da go kupish! CPL e po universalen dokolkoto sum chuval, a i pri nego efekta susto moze da se regulira!

Автор: Стоев   
Дата:   05-09-06 09:44

Някой от Отбора на Знаещите да напише и при какви условия поляризационният филтър е най-ефективен...[smilie21]

Дата:   05-09-06 09:47

Поляризационният филтър е най-ефективен когато имаш много опит зад себе си с него !

Много различни ситуации има !

Едва ли могат да се опишат всичките...

[beer] [shtrak]

Автор: neuromancer   
Дата:   05-09-06 09:48

Стоев, а ти защо не напишеш? Щом споменаваш значи имаш нещо предвид

Автор: de5   
Дата:   05-09-06 09:54

с два поляризационни може да се получи НД ефект но ще е по-скъпо
трябват ти и трите дядо попе третият е УВ

Автор: Стоев   
Дата:   05-09-06 09:56

Нюромансер, преди около седмица се опитвах да снимам залезче за Лумберджак, а връткането на поляризационният когато дзяпаш с/у слънцето не води до нещо различно в картинката, то и аз го бях сложил в роля на НД, какъвто нямам де.
Та разказват, че под определен ъгъл на отражение бил оптимален ефекта от филтъра, май за 45градуса се говореше, ама като не помня - някой с опит може да сподели...

Автор: tofo   
Дата:   05-09-06 09:56

2 поляризационни вече променят и цвета. Не е само НД ефект.[shtrak]

Публикацията е редактирана (05-09-06 09:58)

Автор: Wildkid   
Дата:   05-09-06 10:21

Ъгълът, при който работи най-добре поляризаторът, според това, дето съм го чел, е 90 градуса. Ако си фронтално срещу слънцето (кат снимаш залези [smilie5] ) ефектът е най-слаб (демек направо няма).
А Тофо, това с "регулирането" става и с ЦПЛ - разликата между двата е в съвсем друго и то не влияе на ефекта от филтъра!

Автор: simbon4o   
Дата:   05-09-06 10:47

полара променя честотата на светлинните вълни и по този начи ги зачезва. Влияе постоянно(при всякакви условия), и най-силно си личи като има много слънце! Премахва рефлекции и от изкуствено осветление, прави LCD мониторите да не светят [smilie5], общо взето е по-приложим, ND е хубаво да имаш, но ако вземеш два полара един LPL(който да не прави проблеми с FZ5-цата) и един CPL който да ползваш като полар обикновено, можеш и ND ефект да постигнеш, ако не се прекалява промяната на цвета се коригира от WB-са на апарата, ако се прекали или става прекалено синьо или прекалено жълто, но е по-удобно от ND с това че се регулира ефекта.

Това са ми в общи линии наблюденията.

Автор: delchev   
Дата:   05-09-06 11:58

simbon4o, с два LPL един върху друг ефектът не мяза много на ND - вярно, затъмнява, но ако има прашинки м/у двата филтъра започват да светят като лампи...

Автор: mggeorgiev   
Дата:   05-09-06 14:49

Като гледам право към слънцето и получавам странни ефекти.

Автор: ivodam   
Дата:   05-09-06 15:39

Ето ви една снимка, с използване на циркулярен поляр, която стана добре, струва ми се:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/riai2321.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/118/v_1156579263_vucha1c.jpg

https://photo-forum.net/imgs/118/v_1156579263_vucha1c.jpg

ND, както беше речено, просто затъмнява, включително има такива с фактор 1 милион, с които се снимат примерно слънчевите затъмнения.

Автор: digitalgab   
Дата:   05-09-06 18:07

Виж профила ми и снимките и ще разбереш за какво се използва поляризационен.

Автор: avo   
Дата:   05-09-06 19:11

FZ 5 си мери отлично с линеарен, за ползвам такъв. Ако слънцето ти е странично и не е много високо на хоризонта, да кажем към 4-5-6 следобед има най-добър ефект, но понякога после небето изглежда по-затъмнено и наситено в единия край и по-нормално в другия. А понякога наистина има по-силен ефект от друг път, за мен необяснимо, дотолкова, че снимките стават като пресатурирани в шопа, а не са пипани.
Аз лично ползвам и двата,когато НД-то не ми достига и искам да сваля още повече скоростта, но като гледам май ще взема опще едно НД[beer]

Дата:   05-09-06 19:39

Благодаря на всички отзовали се по темата.
Към avo - казваш че за FZ5 не е необходимо да се купува CPL, както ти самия казваш снимаш с линеарен. Гледам във павилиона разликата между двата е 6лв., но повечето форумци държат на CPL, така пише и на други места в нета. Линеарния не се справял с фокуса при цифровите фотоапарати, но щом казваш ти то ти вярвам.
Благодаря още веднъж на всички [beer] .

Автор: koceto   
Дата:   05-09-06 21:47

в коментарите на тази снимка е обяснено подробно за пола филтрите. струва си да се прочете, много може да се научи.там пише и за ъгъла на слънцето и много други неща.

приятно четен [shtrak]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна