Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Силикагел
Автор: neddrag   
Дата:   26-08-06 22:24

Има ли трайност, на колко време да се сменя?

Отговори на това съобщение
 Re: Силикагел
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   26-08-06 22:26

Не се сменя. Подсушава се и се ползва пак.

Автор: tenax   
Дата:   26-08-06 22:28

като си смени цвета - за 1 ч във фурната или няколко слънчеви дни на слънце и е готов отново...

Дата:   26-08-06 22:39

Благодаря!

Автор: paff   
Дата:   26-08-06 23:17

а от къде да си намеря? [ezik]

Дата:   26-08-06 23:48

На много места слагат. Даже и в някои обувки съм виждал. И в електроника също.

Автор: paff   
Дата:   26-08-06 23:52

да де знам за обувките.... но се чудих дали не се продава някъде... аз имам 1 - 2 пакетчета... де да знам :))) хахахахаха

Автор: Стоев   
Дата:   27-08-06 00:33

Хубави петъчни писаници [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

...и не всички верни...

последно писах за силикагела преди няколко седмици, че имаше едно питане за него у ФФ

Торбичките силикагел са обикновено запечатани и не може да се гледа вътре, какъв му е цвета, изглеждат примерно така (тази е с "промишлена" големина и е малко над килце, хапарата е за справка за големината)

https://photo-forum.net/static/forum/2006-08/oqjm0924.JPG
http://img.photobucket.com/albums/v203/Stoevmobile/DSC00252.jpg

Обикновено има разфасовки от 5-15 грама, които вървят с различни стоки, до 5кг при електроника за промишлеността.

Това за цвета е вярно в някои случаи, когато гранулките се използват в насипно състояние и в завързан чорап, примерно, но не е правило.

На практика торбичките трябва да се претеглят на лабораторни везни и да не се дзяпа цвета, защото теглото им не трябва да надмине с над 10-20% сухо измереното. Не синьо-сурсолявото е важно, а поетата влага.

Онези простотии за оставяне на слънце, дето ги написа Тенакс - за другият Петък[smilie19]

Регенерацията на силикагеловите торбички става у фурна при температура около 118-120 градуса по целзий за около 16 часа.

по-ниската температура не върши работа, на по-висока ще го изгорите и ще стане карамелче, дето не става за нищо после, по-малко време няма да изкара поетата вода, микровълновата печка суши, но скапва торбичката и пълнежа....

преценката за "дали е време да сушим" може да стане не по цвета, а по теглото, дето не всеки може да мери точно....

Иначе у нета е пълно и други идеи, дано сработят[smilie5] [ezik] [shtrak] [beer]

Автор: tenax   
Дата:   27-08-06 01:56

Стоев, абе не е точно така, ама айде...[smilie3] [beer]

Дата:   27-08-06 10:12

Не ми се сърди де - може и да не съвсем така, но изглежда правилно написано.[ezik] [beer] [beer]

Слънцето си е слънце, ама влагата си е влага.

Дата:   27-08-06 14:13

OK! А какво количество трябва да се сложи? Чантата ми е LowePro Nova5AW.

Автор: landstar   
Дата:   27-08-06 14:16

Като си набуташ у нея техниките - колкото място остане го пълни с гел. Мене тая година на варна Боби Каиков ме спаси. Ползата от гела се разбира добре, като се скапе хапарата. Инак - слушай Стоев.

Дата:   27-08-06 14:22

Носенето на силикагел у фоточанта е като носенето на кръстче на верижка на шията - ако не помага, поне не пречи[smilie5]
Силикагела има смисъл при съхранение на техниката, не при ежедневното използване.
Не че аз не си нося малко почти винаги де;)

Недейте бърка с влизането от студено в топло помещение - там пазенето е различно.

Дата:   27-08-06 14:26

Дабе, знам че е така. Аз на много места съм си наслагал, в кутиите на разни бормашини и прочие. Но наистина не знам как се слага, в смисъл на обем ли? И по колко, за да има ефективност все пак.

Дата:   27-08-06 14:37

Не съм виждал написан стандарт или процедура, май всичко отива на "мижи да те лажем" или на сложни формули, дето се слага обем на чантата, средна влажност на въздуха, .....

Наистина ще е интересно, как се пресмята...

Бях гледал неотдавна у лейка форумите писаници за силикагела

Дата:   27-08-06 14:42

Ще кажа на нашите в склада да ми събират.

Автор: karajov   
Дата:   27-08-06 22:38

има обикновен и оцветен. и двата се сушат при 105 градуса за около 2-3 часа. цветния си сменя цвета от розов в син при изсушанване и обратно. има смисъл да се слага но в затворен съд или когато техниката е в полиетиленов плик. иначе си губи смисъла защото бързо поема влага от въздуха. намерете си познати в хим. лабораториите за да ви дадат

Автор: asahi   
Дата:   28-08-06 01:26

Със силикагел можеш да се опиташ да намалиш влагата в затворен обем - пликче, кутия, херметична опаковка. Във фотографската чанта ще се навлажни при първия морски полъх. От там нататък силикагелът има само декоративна роля.

Автор: j_mironski   
Дата:   28-08-06 07:03

asahi е абсолютно прав
още на десетата минита силикагела се е наситил с влага и не поема повече, така че ....
Смисъл никакъв
Още повече че точката на роса на атмосферния въздъх варира в доста широки граници и силикагел поставем просто така не върши работа.

Т.е. не носете излишен товар[smilie3]

Автор: 5r54   
Дата:   28-08-06 09:37

джамджиите, които правят стъклопакет, също го ползват

Дата:   28-08-06 09:37

това за десетата минута не го знаех [smilie5]