Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Онлайн покупка от чужбина - стъпка по стъпка
Автор: ksuhorukov   
Дата:   24-08-06 13:22

Интересувам се от начините за пазаруване онлайн. Има доста сайтове които предагат различни фотоаксесоари, позволяващи покупки дори от нашата скромна страна. Как обаче става самото пазаруване и получаване на стоката. Да поставим условията

Имаме кредитна карта Мастеркард с достатъчно средства по нея.
Избрали сме нужното ни удоволствие, което да кажем струва 300 долара. Транспорта му до БГ е допълнителни 40 (примерно) долара. Плаща ли се някъде на някого (митници, такси, ДДС, пощенски разноски в БГ) нещо допълнително над тази обща сума от 340 долара.

Държа да отбележа, че преди 6 месеца се абонирах за едно английско списание и освен сумата, която пишеше в сайта не съм платил нито една стотинка, а ми носят списанието до вратата. Как стоят нещата с търговията?

Отговори на това съобщение
 Re: Онлайн покупка от чужбина - стъпка по стъпка
Автор: aquarius   
Дата:   24-08-06 13:26

За суми над 100$ ще плащаш ДДС и Мито което в размер на 6-8% !!!

Ма има и по знаещи от мен! [smilie5] [smilie5]

Аз пазарувам само до 100$!!! [smilie7]

Автор: neuromancer   
Дата:   24-08-06 13:26

списанието е съвсем друга работа.
Занчи вариант 1) поръчваш през сайте, плащаш колкото струва + колкото пише доставка. Идва на митницата, и там върху общата сума плащаш 20% ДДС и някакво мито, за различните неща различно
2) поръчваш с доставка до някой приятел в чужбина, и той ти го носи в чантата, не плащаш нищо повече

Ама четете де, тия неща са писани 1000 пъти

Дата:   24-08-06 13:29

Добре, нещо не ми е ясно. Когато пратката пристигне на БГ митницата, те от къде знаят на каква стойност има нещо вътре. Аз съм платил по банков път покупката. На каква сума те ще ми сложат ДДС и мито?

Автор: джъмбо   
Дата:   24-08-06 13:29

за списание май никой не е плащал до сега ддс [smilie8]

Автор: aquarius   
Дата:   24-08-06 13:31

Ами обикновено на пакета от горе е описана цената на стоката! [smilie8] Това коагто пазаруваш от магазин!!! [beer]

Дата:   24-08-06 13:33

когато пращаш нещо по пощата откъдето и да е в друга държава се попълва декларация колко струва, точно за да знаят на митницата[smilie18]

Дата:   24-08-06 13:34

ksuhorukov, знам ти следващия въпрос, ама няма да стане, повярвай ми, не си се сетил пръв

Публикацията е редактирана (24-08-06 13:35)

Дата:   24-08-06 13:55

И какво излиза, че един американец може да притежава един обектив за 250 долара (крайна цена), а аз за да притежавам същия трябва да се бръкна с 580 лв (380 USD). И тия 130 долара разлика,което си е повече от 50% горница, някой ако ми обясни къде потъват и за какво се усвояват.... имам чувството че още сме зад желязната завеса, честно.

Автор: танита   
Дата:   24-08-06 13:56

За митницата с подробности:
Пратката ти ще пристигне с куриер (DHL, UPS, Fedex и пр.)Ще бъде придружена задължително с фактура. Съответния куриер ще ти издаде т.н. цесия. С цесията и фактурата отиваш в митническо бюро (до митниците има много). Срещу 10-20 лв ще ти напишат декларация. Казват ти колко струва митото и ДДСто. В митницата има банка - там си ги плащаш и се нареждаш на опашка при митничар. Той ти разглежда документите, пита те това онова и ти слага печат че ти е свободна пратката. Печата ти го слага върху цесията. Отиваш обратно в куриерската фирма - даваш си цесията и ти дават пратката. Препоръчвам да я отвориш там и ако имаш забележки по целостта да ги впишеш в докумнта, на който ще ти дадат да се подпишеш че си приел стоката.
Съвет - ако искаш да си получиш на 100% поръчката в добро състояние искай от изпращача фактура за пълната стойност. Така ако пратката се е счупила или е била открадната от недобросъвестен куриер (това се случва), изпращача ще е длъжен да ти върне всичките пари или да ти изпрати отново това, което си поръчал.
Има вариант с фактура на по-ниска цена (така ще платиш по-малко мито и ДДС), но после ако нещо ти липсва или е счупено - пиеш една студена вода (защото в най-добрия случай куриера е отговорен за стойността по фактура)

Автор: otvorenia   
Дата:   24-08-06 14:09

ksuhorukov: Това дето американците купуват по евтино си е тяхна придобивка в голяма степен и от ниския курс на долара. Тука сме в Европа и цените са други.
Повечето българи се чувстват длъжни да купуват от Щатите.

Дата:   24-08-06 14:14

Друго ме е яд. Защо едно и също нещо за едните ще струва толква, за другите толкова. В Европа цените са почти като в БГ. То само при братушките остана да проверя, че там поне имам човек. Явно с пратки няма да стане.

Дата:   24-08-06 14:17

човече, ако си в Сахара водата струва мнооого, ако си на Рила я има на всяка крачка и не струва нищо. Затова.
А и при братушките не е по-евтино

Дата:   24-08-06 14:20

Неуромансер, така е, но лично аз немога да си го обясня. Че япония е на половин земно кълбо от щатите, а и продават евтини обективи. Европа не е по-далече, а ни засипват със скъпи стоки. Цена за щатите - 500 долара, за европа 500 евро. Баси!

Дата:   24-08-06 14:21

Ако пазаруваш по човек от Европа, можеш да си вземеш ДДС-то на излизане от страната, и да не плащаш ДДС на влизане в Бг (в багажа)

Ай да почерпиш сега [beer]

Дата:   24-08-06 14:25

Това последното не го разбрах. Я step by step

Дата:   24-08-06 14:25

в Щатите няма ДДС, в Европа има. Затова тая хватка не става от щатите. И оттам иде разликата в цените

Дата:   24-08-06 14:29

Купуваш нещо в магазин, например в Германия. В магазина показваш че си чужденец и поискваш един формуляр TaxFree, който попълваш и на излизане на границата представяш на едно гише, там ти връщат ДДСто. (Трябва да са минали по-малко от 3 месеца от покупката май, не съм сигурен за срока)
После стоката в раницата и на влизане в Бг не декларираш нищо.
Това би трябвало да става и в Русия, но нямам опит.

Дата:   24-08-06 14:33

Мен друго ми идва на акъла. Излизам от БГ и декларирам ДСЛР. Накупувам си аксесоари и обектифффчета от някъде и се връщам, като пак си декларирам само апарата. Те обективите са към него...[smilie11]

Дата:   24-08-06 14:44

Абе в декларацията пишеш всичко поименно и със сериен номер май...
По-добре нищо да не декларираш, лични вещи имаш право да пренасяш. Сега един куфар с дизели няма да мине за лични вещи

Дата:   24-08-06 14:51

Еми ще си стоим тука и ще снимаме с мазните китаци тогава. Тва немога да го преживея вече.

Автор: ibk   
Дата:   24-08-06 14:58

Откакто имам моя апарат, съм излизал около 4-5 пъти и никога не съм имал проблем с митниците. На излизане си декларирам само апарата. Нося го в раница заедно с други 2-3-4 обектива. Раницата на гърба. Никой, никога не ме е питал - какво е това, кви са тия обективи....

Но влизане нищо не декларираш. Стига да са по-малки аксесоарите, де. Пъхаш ги в раницата и казваш, че са си били там.

Дата:   24-08-06 15:01

Ще гледам да не взимам 800мм обективи :).

Автор: Cristinel   
Дата:   24-08-06 15:08

ksuhorukov, на същия въпрос като твоя ГенаДП ме обяви за малоумен [ezik]

Дата:   24-08-06 15:13

...не се чувствам такъв...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна