Автор: valjo
Дата: 14-08-06 12:02
Здравейте,
имам намерение да закупя качествен и надежден апарат с несменяема оптика, който да замени сапунерката ми, с която снимам повече от две години.
От събрания скромен практически опит, както и от прочетеното по разни теми имам следните изисквания:
1. Задължителни
- мин. 6 мегапиксела
- пълни ръчни настройки, които да бъдат достъпни чрез бутони, врътки и пр. копчалъци разположени по корпуса.(Така настройките стават по-бързо и нервоспестяващо от варианта да минавам по няколко стъпки през менюта и подменюта. Това се отнася особено за настройката на фокуса, white balance, чувствителност, включване на светкавицата, вкл. отстраняване на "red eyes"
- възможност за носене отпред на гърдите чрез ремък
- възможност за работа с външна светкавица
-
2. Незадължителни, но желателни
- паралелно съхраняване в RAW или подобен формат
- метален корпус
- черен цвят на корпуса
Отбелязвам, че цената не е от значение, надявайки се, че няма да е в опасна близост до ДСЛР. Логиката е, че впоследствие няма да се харчи по допълнителна и разнообразан оптика, а само по аксесоари.
Освен това нямам нищо против да предложите и други предимства на предлагания от Вас модел пред останалите предложени модели, за които не съм се сетил или не съм подозирал, които биха оказали влияние при избора.
След като дадете своите съвети и предложения(моля само за аргументирани такива), следва запознаване със снимков материал, направен от конкурентните модели. Вероятно такъв материал има в албума на Фотофорум, но нищо не пречи да погледна и в специализирани сайтове за сравнения.
Тука вече личното ми впечатление ще е решаващо, но и тук Вашето мнение може да ми повлияе при избора.
Тъй като покупката не е спешна, може да избера съвсем нов модел, такъв, който ще бъде представен на Фотокина 2006.
Член съм на Фотофорума от около две години и половина и съм свидетел, как през това време сума ти форумци се възползваха от добронамерената помощ на по-опитните си колеги във форума при закупуването на своя първи или N-ти апарат. Не съм чел, някой да е съжалявал след това.
Надявам се, че и други членове на форума с подобно на моето намерение ще следят дискусията, така, че и те да имат полза от това.
|
|