Автор: dimi_borgir
Дата: 11-08-06 03:24
Когато Минолта се оттеглиха от камерабизнеса ми стана тъжно. Минолта като марка винаги са излъчвали симпатичната готовност да задоволят сериозно фотографа, а не да изпързалят с поредния ненужен пиниз масовия потребител. Това важи както за 80те години и иновациите им като камераинтернен АФ, така и за по-късните модели като 800si, после Dynax-системата, както и сега за по-актуални времена и навлизането им в ДСЛР-бранша. (За мен 7Д например е един великолепен, премислен модел, но да не навлизаме в тия води. Поне не в тая тема, иначе с голямо желание ) На това се дължи и че снимам предимно с тяхна техника.
Когато присъствах на разговори в немския Минолта-Форум с дългогодишни служители на Коника Минолта, които губят работното си място без шанс за обезщетение или нова перспектива в тази днешна безработна Германия, изпитах и страшно съжаление към тези главни потърпевши. Пазарът няма много да загуби, в него днес няма вакуум. Но тези хора във форума наистина бяха останали без надежда, която бяха изразили в писмо за сбогом към форумците.
Та днес видях случайно, че Коника Минолта са спечелили названието 'Superbrand' за 2005а година, за "марки с изключително високо реноме в маркетинговия свят". И се чудя как може корпорация, която уж заради неадекватна реакция спрямо дигиталния пазар не е в състояние да продължи производството си на апарати, да бъде през 2005а сред "най-добрите в маркетинговия свят"?!
Но може би за да си добър на пазара понякога означава просто отчасти да се оттеглиш от него; както и да правиш уж фатални маркетингови грешки, но правилните моля.
Тъгата ми по марката Минолта бързо си отиде. Май не трябва да съжаляваме много много Минолта. Изглежда са направили правилната грешка.
|
|