Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 как се снима бебе? :)
Автор: убавица   
Дата:   17-07-06 22:19

здравейте, форумци:)

въпросът ми е как се снима бебе - иначе казано - бързо движещ се "обект," който няма как да нагласиш и да снимаш на воля:) и който променя позиция и настроение непрекъснато

опитвам се да го снимам винаги без светкавица, за да свикне да не се страхува от апарата... но оттам и първия проблем - когато изключа светкавицата, снимките винаги са дефокусирани. Апаратът ми е Канон Пауършот А95.

снимките са винаги дефокусирани и когато снимам в друг режим, освен ауто, обикновено тъкмо фокусирам и бебито решава, че точно тогава трябва да излази в другия край на стаята(то това му е и работата де:)))

чета е-бука и много ми помага, обаче разчитам и на вашите съвети относно бленда, скорост на затвор, ще ми е нужен ли статив и т.н.

благодаря предварително [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: как се снима бебе? :)
Автор: murnau   
Дата:   17-07-06 22:21

s edna tochilka po glavata i sha vidim kude sha murda
i posle na stativ i dulgi exponacii mojesh da praish[smilie5]

Публикацията е редактирана (17-07-06 22:22)

Автор: Prakticar   
Дата:   17-07-06 22:24

Ами деца се снимат с много търпение.
За светкавица - нямам впечатление да се плашат от нея, но за всеки случай я избягвам.
Пробвай на открито, където светлината не е проблем, сложи приоритет на скорост и скорост да речем 125 или 250.
Статив не ти трябва.

Автор: tan4o   
Дата:   17-07-06 22:28

Трудно и с търпение[smile]
Много мърдат и 80% от кадрите не стават[smilie5]

Автор: LAVA   
Дата:   17-07-06 22:38

Най-вече с фотоапоарат ;)

Майтапа настрана, много благодатен субект са!
[smilie24]

Просто[shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Светкавица, по-добре с разсейвател.

Автор: asahi   
Дата:   17-07-06 22:57

Фокусираш бебока и започваш да го следиш от същата дистанция. Фотографът не е скулптура - може да мърда и той.

Дали да не спретна един уъркшоп за млади майчета? Снимка портрет и в цял ръст на мейла, моля.

Автор: martinv   
Дата:   17-07-06 23:00

а как се прави (бебето) ...някоя патка ли го носи [smilie10]

Автор: sa6o_vr   
Дата:   17-07-06 23:06

ще е много добре да си вземеш статив той улеснява снимките допълнително и с неговата помощ можеш да проследиш хода на бебето много по бързо
[smilie24] [shtrak] УСПЕХ!!!!

Автор: loveforever   
Дата:   17-07-06 23:07

Ами бебетата са много интересни обекти за снимане, защото много бързо менят и позите и настроенията си , които винаги са неподправени, а пък това си е голямо предизвикателство да бъде добре уловено като кадровка. Аз мога да споделя малко личчен опит - снимане му е майката, много снимане, непрекъснато снимане, така че насън да те бутнат и да имаш снимачен рефлекс. Трябва да можеш да предусещаш кога ще възникне интересния момент, защото особено с апарата който посочват са ти необходими около 2 секунди за фокусиране и кадриране преди самия момент, а това си е направо изкуство да го постигнеш понякога. Иначе няколко чисто практични съвета:
- хубаво е бебето да е поставено в контрастна обстановка, така,че да изпъква, а не да се губи измежду декора и дрешките му да не са натрапчиво шарени, за да не отвличат погледа.
- хубаво е всичко да е добре осветено за да може да се снима на високи скорости и да не е нужна светкавица, а също така да няма пряка и силна светлина защото дава лоши ефекти.
- тъй като се снима от близо избираш малко по-затворена бленда да кажем 8, така че да имаш приемливо дълбок ДОФ, фокусираш на нещо по-средата където се очаква да бъде обекта и така с полунатиснат бутон чакаш момента. Статистически от 10 опита един става по-приемлив.
- и най-важното - нужно ти е съдействие от обекта т.е. бебето да се чувства част от цялата тази работа и да ми е интересно. Това най-лесно се постига с интересна играчка - фотоапарат, ГСМ, ... интерактивните вещи са много полезни.
И накрая има бебета, на които просто има е заложено да позират и си е голям кеф да снимаш такова бебе, а им аи други, които това ги притеснява и плаши и си е цяло геройство да им докараш хубав кадър, просто натура [smile]

Автор: Grandpa   
Дата:   17-07-06 23:16

Зависи какво искаш да снимаш.

1. Икаш бебето да си се шматка из стаята, а ти да го гониш и снимаш - процентът на дабрите фотки е малък (но пък някой от тези, дето станат са много непринудени и хубави).

2. Подготвяш някакъв кът с играчки и бебето си има място където ще седи. В този случай можеш да нагласиш фотоапарат на статив, да премериш и префокусираш (ако имаш ръчен фокус) и само да щракаш. Понеже бебето няма възможност да бяга надалеч - колкото и да се върти - процентът на добрите фотки е по-голям. Същото се отнася и за мероприятия като хранене, подстригване и т.н...

Ако много мърда - приоритет на скорост (колкото по-голяма скорост, толкова по-добре).

Кадрираш само ако можеш - иначе гърмиш бързо и после кропваш (ако може).

Правиш много снимки (не хабиш лента, няма какво да се стискаш) от които после си избираш. Изтриваш обаче само много очевидни бози, всичко останало си го пазиш (ЦД-тата са вече без пари), щото след време може да се върнеш и да извадиш чудни кропчета от снимки, дето си щял/а да разкараш.

Ако има кой да занимава бебето - по-добре. Ако няма - можеш да пробваш ти да го занимаваш и да ползваш самоснимачка/дистанционно.

Дата:   17-07-06 23:32

благодаря ви от сърце, страхотни сте![beer]

изясниха ми се някои неща, а че бебетата са благодатен обект - верно е, бебока е толкова различен във всеки един момент - ту весел, ту замислен, ту сънлив, ту палав...абе, цяла вселена :)

засега на 20-30 кадъра харесвам по около един, дано сведа фирата до по-приемливо число :)

Автор: Rumi_7   
Дата:   18-07-06 00:17

убавице, много са ти даже ;) щом 1 от 20, значи надминаваш доста форумци :)

Автор: Wildkid   
Дата:   18-07-06 10:21

Аз в определени случаи, като щъпука много, ползвам серийна снимка и следящ фокус (ако се търчи из стаята например) - иначе - мноооого снимки и все ще има читави [smilie5] . Обичам да снимам бебоци, голям кеф е, щото е трудно [smilie25]

Автор: midtone   
Дата:   18-07-06 10:33

Следящ фокус (Continuous AF) ,по-високо ISO, и повечко светлина, дори и изкуствена.

Автор: aquarius   
Дата:   18-07-06 11:29

Много лесно!

1. Зареждаш една торба със солети, сокове, бисквити играчки и т.н.
2. Вземаш майка/баща му да го гони
3. Водиш го в най-близкото студио
4. Хакаш на М с 2 софтбокса
5. Пуцаш докато не напълниш картата [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Ето тук резултати от първия ми такъв опит!!! [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Успех!!!

Абе важното е да [shtrak] [shtrak] [shtrak] !

Автор: chel   
Дата:   18-07-06 11:40

Точно пък Канон Пауършот А95 има режим Kids&Pets (търси го в режим SCN)- много по-бързо успява да се "начуди" как да фокусира и автоматично си избира такова ISO, че да е по-висока скоростта. С тоя апарат обаче най-добре да си на много светло - на открито (или в студио), защото светкавицата е ужасТ, както и шумът при ISO над 50. (личен опит)
И много [shtrak] [shtrak]
пък после покажи резултати :)

Автор: msld   
Дата:   18-07-06 13:34

ако позволиш,мога да го снимам бебето :-)момче ли е?или момиче?:-)

Дата:   18-07-06 13:47

ааа, пробвала съм и в режим Kids&Pets, но много малко от снимките станаха читави...обикновено излизат много недоекспонирани, не знам защо

иначе абсолютно съм съгласна, че светкавицата на този Канон е ужасТ:) снимките със светкавица винаги са винетирани по краищата (то това зависи и от обектива май де)

серийна снимка е друга опция, която не съм се сетила да ползвам, благодаря [smilie25]

msld, бебето е момче:) моят син :) но предпочитам аз да си го щракам, хем приятно, хем се уча да снимам :), благодаря все пак [beer]

Автор: tofo   
Дата:   18-07-06 14:08

Ако нямаш следящ фокус не знам какво много ще помогне серийната снимка, ако хлапето се стрелка насам-натам. Решението си е пуцаш много, пък после гледаш кво е станало.

Автор: wildkid   
Дата:   18-07-06 15:06

Ами и да нямаш следящ фокус, пак помага серийната (е не толкова, колкото със), примерно да не пропуснеш момента, когато бебока се обърне/погледне/усмихне и прочее точнно СЛЕД като си щракнал (мноооого са добри в уцелването на тоя момент [smilie18] ). И помага също така за "пуцането много" - чисто количествено [smilie5]

Автор: jester   
Дата:   18-07-06 16:47

Че аз зарад мойта мома си взех 20Д-то. 5 кадъра в секунда си трябват с нея понякога. Това за светкавицата и плашенето не съм го забелязал никак. Дори не й обръща внимание. За първи път я наснимах като беше на 2 часа и оттогава 2 години и половина не съм спирал. Няма как да приеме светкавицата като нещо странно, страшно и необичайно. Тя просто не знае какво е животът без татко с фотоапарат :) Можеш да видиш в профила ми няколко снимки, въпреки че те са само една нищожна част от базата данни. Имам една купчина уникални моменти. Ако не ме домързи ще ги кача да ги видиш.

Но истината е, че с компактните фотоапарати понякога е просто невъзможно да снимаш някои моменти.

Автор: Стоев   
Дата:   18-07-06 16:59

Серия с 300мм ?[smilie8]

https://photo-forum.net/static/forum/2006-07/bjuu8298.JPG
http://img130.imageshack.us/img130/2627/mwsnap005xa4.jpg

Автор: tofo   
Дата:   18-07-06 17:12

Ако беше теглил още един ред, щеше да стане тооочно колкото един филм! А снимката-една. Та аз като пуцам моя разбойник на лента, тряа да ги взимам на кашонче.[smilie2]

Автор: Стоев   
Дата:   18-07-06 17:23

Серията е от 40 фотки, малък ми е монитора да ги скрийншотна без да бъзикам повече[smilie3] [ezik] [beer] [shtrak]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   18-07-06 19:54

Бебе се снима с мерак, и с някакъв минимум фотографски знания (например, откъде на камерата се намира обектива)[smilie18]

И да ги уклепаш, бебето ти е под ръка - показваш, питаш и продължаваш (затова казвам - Мерак). Ясно, че всяка мама държи да си прави тя снимки на бебето. Добре е, докато поекспериментира и да погледа други снимки. Време поне бол. [smilie21]

Типични груби грешки при снимки на бебе са:
- снимане тип "от самолет"[smilie5]
- снимане със вградени светкавици.
- перспективни деформации на бебешока.
- пълна шарения от друшки, ританки и играчки около него.

Предполагам нагоре в темата са ти напрепоръчали L стъкла и USM-и и AF-и [smilie18]

Мдааа[smilie7]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна