Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Monitor calibration tools????
Автор: minter   
Дата:   17-07-06 11:15

Мисля да си купувам джаджа за калибриране на монитора (лаптопски) и се чудя каква да си избера. (има смисъл от такова нещо, нали?)

Харесал съм си Pantone Eye-One Display LT на Gretag Macbeth за около $ 130-150, дали си струва още $60-70 за по-професионалния или има други, които са за предпочитане?

Предварително благодаря на отзовалите се[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Monitor calibration tools????
Автор: didesignbg   
Дата:   17-07-06 11:23

зависи от лаптопа ти, но по скоро не.

Автор: asahi   
Дата:   17-07-06 14:48

Първо го изпробвай. Ако ти върши работа го вземи.
Много малка част от лаптопите са с хубави дисплеи и заслужават калибриране. По цената ще ги познаеш.

Автор: Стоев   
Дата:   17-07-06 15:13

Да подкрепя Асахи донякъде - моята Тошибка лаптоп след калибрация със Спайдър2, Ниагара каза, че липсвало малко жълто и че е тъмно...
Като човек с частичен далтонизъм не смея да споря с Профитата, разчитам предимно на техниката...[smilie8]
И да оспоря Асахи донякъде - как да прецениш, дали ти върши работа колориметъра?

Автор: didesignbg   
Дата:   17-07-06 15:31

най-простия вариант за проверка на калибрацията е с калибрациона карта. ще ти я дадат от печатницата с която работиш. представлява мънички квадратчета с основните цветове и избледнени до 5% обикновено. като допълнение отваряш в фотошопа един документ и го запълваш с четри квадрата 100% черно, 95% черно, 5% черно и чисто бяло. трябва да различаваш двете черни, както и двете бели. не съм работил с лаптоп които да държи добре цветовете, предполагам че ако има такъв то това ще са айбуковете и евентуално някои от вайо-тата.

Дата:   17-07-06 15:34

Преценката е субективна, но донякъде може да се формализира - демек да и се даде форма.

Какво забелязах аз:
Калибрирах си дисплея на лаптопа. Пускам от Нокиа Монитор Тест сивите скали и кво да гледам - едното сиво бие на зелено, другото - на морков, третото - на трето. Заключавам, че нищо не съм направил. Повтарям операцията - без изменения.
Закачам външен ЛЦД монитор на лаптопа и го калибрирам. Пускам онези работи - неутрално сиво навсякъде със съвсем малки забележки. Оставам доволен.
Споделих впечатленията си с хора с опит в областта - потвърдиха ги.

Изводът: Калпавата матрица си е калпава, пък ако щеш и със Спайдър да я калибрираш. Заради калпава матрица няма смисъл да се купува колориметър. Виж, ако е някой АйБук от лъскавите - тогава може да се замисли човек. Обаче за разните кристал брайт и други сложни маркетингово издържани термини не си заслужава.

Стоев?

Автор: Stoyan_5   
Дата:   17-07-06 15:36

Вадиш си една снимка 30х40, която си обработвал с този монитор /дори копието на снимката да не е добро/.
Поставяш я да монитора и започваш старателно да докарваш всичко на око /и цветове и яркост и контраст/.

Дата:   17-07-06 16:04

Лош съвет, Стояне.

Автор: blr2   
Дата:   25-07-06 12:00

И аз мисля, че няма смисъл да се купува колориметър за кофти монитор. По принцип LCD-тата не се калибрират толкова точно. Ако имаш място можеш да си купиш чудесен 19" CRT монитор за 150-200 лева. Има и добри LCD-та но са 4 пъти по-скъпи и нагоре.

Автор: peshovec   
Дата:   25-07-06 12:55

според мене е изгубена кауза, дори и да го нагласиш, като го погледнеш малко накриво и ти става криво:)

ако ъглите на виждане са ок (но не за ежедневна работа, а за image processing), то честно казано не се сещам за такъв монитор (без CRT-тата)

иначе ако наистина сивите полета, бият на цветно (и то не само от един ъгъл), може да поекспериментираш със гамите на отделните цветове

първа  назад  1     всички  напред  последна