Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Колаж и обработка на фон във Фотошоп. Малко помощ моля.
Автор: shotlandetsa   
Дата:   13-07-06 12:11

Имам следното питане. Преди седмица направих колаж на едно гъше семейство и като цяло се получи. Има какво още да се доизпипва, но всичко с времето си. Не успях да се справя само с фона. Затворих го малко и му вкарах 1,3 гусиан блър, но така целия фон стана безфокусен, а искам да запазя реализма на кадъра и там, където има ясен фокус - около птиците да си остане, а не както е сега, изцяло блърнат. Някой може ли да ми каже как се прави в шопа това?

кликни за да видиш кадъра >>>

ето и съставните снимки:

klik 1 >>>
klik 2 >>>

мерси предварително [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Колаж и обработка на фон във Фотошоп. Малко помощ моля.
Автор: BoriSoff   
Дата:   13-07-06 12:13

клик 1 и клик 2 не работят нещо
The page cannot be displayed

Дата:   13-07-06 12:14

горният сайт е с маска. тук проверете:

1 >>>
2 >>>

Автор: Marillion   
Дата:   13-07-06 12:24

Значи, след като си селектирал основният обект и си го отделил от фона, отделяш го на нов леър, след това копираш леъра (основния) и на копието прилагаш блър (може и ленс блър).
Даваш на слоя да е над основния, а отделения обект да е най-отгоре, избираш маска (има бутонче за това прилича на правоъгалник с кръгче), ще се появи бяло поле до леъра с блър-а, след това маркираш маската (бялото поле), избираш черен цвят и натискаш alt+backspace, за да запълниш маската с черен цвят взимаш градиент тул, избираш градиента да е в началото с цвят останалото прозрачно 100%, избираш БЯЛ цвят и влачиш с градиента от горе на долу. Така ще се получи постепенно замазване на фона зад обекта. От тук вече можеш да експериментираш - т.е. да рисуваш с четка с бял или черен цвят в маската, като засилваш и намаляваш ефекта на блър от леъра.

Дата:   13-07-06 12:31

[smilie10]
искренно се надявах да е малко по-лесно.
много ти благодаря за този коментар, ще се опитам да го приложа, като цяло не ми е чуждо това, което обясняваш, но е стъпки напред за мен :)

тук съм си взел една "цифровата фотография с Фотошоп Цеес", но не съм стигнал до нея. предполагам, след като я изчета, ще понауча доста интересни неща от нея?

Другото, което знам, е от цъкане основно и няколко онлайн тюториалс.

Автор: zoomaniak   
Дата:   13-07-06 12:34

прочети и това

[smilie25]

Дата:   13-07-06 12:38

Елементарно е... по-трудно е да направиш кадърна селекция на обекта. Ползвай полигонал ласо тул, увеличаваш си снимката и си цъкаш... става бавно, но доста по-добре. Има и др. начини за селектиране - с маски, но там е висш пилотаж.
Вацното е веднъж да отделиш обекта от фона.

Примерно - виж си едната патка - като си блървал и е блърнато и оперението на задника :)

Да не говорим, че фокуса няма как да е еднакъв и на 4-те птици. За това си избираш едната да е най-на фокус, а другите леко замъглени... въобще само да ти се играе.

Дата:   13-07-06 12:38

zoomaniak написа:

> прочети и
> това
>
> [smilie25]
>

ценен линк, благодаря. Ще си го принтна :)

Дата:   13-07-06 12:42

ако кадърната селекция е по-трудното - значи пак съм почнал от трудното към лесното [smilie3] , защото по интуиция го нацелих този метод, без да съм го чел някъде. Точно това направих - 400 %, полигонал ласо, фидър 1 %, селект инвърс и обработка за фона. После нов леър за малките патета. Опашката нарочно я мазнах малко, след като цъкнах "ол леиърс", защото тя се пада най-назад, а седеше фрапиращо рязка на допълнително блърнатия заден фон, защото снимках на макс отворена бленда с цел да избегна излишна детайлност в оригинала.

Дата:   13-07-06 12:45

отделно после с левълс изчистих бялото на гъсоците, защото нещо мътнееше и розовееше, като за приложих различни цифри, т.к. малките и възрастните бяхя с различни нива, а исках уравновесен кадър без голяма разлика в нивата на бялото. после 4 процента контрст и малко шарп разбира се [smilie24]

Дата:   13-07-06 12:50

Много си си играл... корекциите могат да се добавят като отделен леър. вместо са го правиш само на 1-я можеш да го приложиш на 2 или 3 по избор - само го слагаш над слоевете, на които искаш да се приложи. Намира се точно до бутона с маските (в леър палета) Кръгче, половината черно, половината бяло.

Автор: Airborne   
Дата:   13-07-06 13:02

що не вземеш да снимаш, ами се занимаваш с тия простотии[smilie11]

Дата:   13-07-06 13:09

Airborne - като снимаш със сапунерка без ник'ви ръчни настройки се налагат такива трикове. Друго си е да закача белия обектив на канона и да пуцам - как си маже фона, само то си знае :)

Дата:   13-07-06 13:21

@Marillion

видах го къде се намира, ще се поупражнявам [smile]
за каква сапунерка говориш [smilie5] - не знам защо са се изцапали гъсоците, но не са снимани със сапунерка, определено [smilie7]

@ Airborne

снимам винаги, когато имам възможност, дори ще ти кажа нещо повече - работех до скоро на цяла работна седмица с почивка през уикенда и михах на 2 на 2 работни/почивни дни, именно за да имам повече свободно време за това и други хобита. [smilie24]

тук, освен че ми харесас композицията след като видях двата отделни кадъра, е важно и техническото упражняване и вариации на избрания кадър. поне за мен е така.

Автор: Airborne   
Дата:   13-07-06 13:35

оценявам желанието ти, всеки намира различни неща във фотографията. за мен това, което ти правиш с фотошоп, излиза от границите на фотографията, но това е за друга дискусия.[beer]

Дата:   13-07-06 13:39

Airborne написа:

> оценявам желанието ти, всеки намира различни неща във
> фотографията. за мен това, което ти правиш с фотошоп, излиза от
> границите на фотографията, но това е за друга дискусия.[beer]

о и аз съм на това мнение, категорично :) и принципно гледам да пипам само при нужда и леко констраста, яркост, бял баланс и т.н., но има кадри, които ги искам по другия начин [smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна