Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Що е изкуство и има ли почва то у нас?
Автор: volokin   
Дата:   20-08-04 17:49

Тъй като напоследък често се чуват (виждат) изказвания от рода: ''..това е грозно и не ми харесва'', или ''... това не може да е изкуство и ако е то аз не разбирам...'', или ''...това не отговаря на никакви правила на фотографското изкуство...'', или ''...да той е велик и може да си позволи такава простотия...'' и въобще от този род.
За това пускам две картинки на такива ''простотии''.
Тук искам да отбележа моята позиция, т.е. изкуството е свобода на мисълта, то може да бъде грозно и красиво, но основното в него е идеята или посланието към останалите и както в науката не всички разбират някои идеи така и в изкуството не всички успяват да приемат посланието на авторите, това не ги прави обаче по-малко или повече хора на изкуството, както няма по-голям или по-малък учен.

https://photo-forum.net/i/34407&USER_ID=3586

Отговори на това съобщение
 Re: Що е изкуство и има ли почва то у нас?
Автор: J0R0   
Дата:   20-08-04 18:10

Има по-големи и по-малки учени. Някои правят открития значими за голям брой хора. Професор Банциг открива инсулина и спасява милиони диабетици вече второ столетие.
Това не може да се сравни с откритието на някой професор от ВИФ, който специализира в областта на изпълнението на тъчовете във футбола.
Същото е и с изкуството - мерилото са хората.
Като почвах работа - първия ден отивам и гледам на съседното бюро една кака, представям и се, а тя ми вика, приятно ми е аз съм писателката Едикоя си. Оказа се, че има два публикувани разказа в някакво треторазрядно списание.
И кво, да я приравним с Иван Вазов ли?
Естествено, че има мерки навсякъде и в науката и в изкуството.
Има и много велики и недотам велики.
Не знам защо, тази констатация толкова бърка в здравето на някои хора?
Сигурно, защото не искат да го има това разделение, за да могат да казват - ето понеже няма мерна единица, с която да се измери кое е по-велико, значи и аз съм велик колкото всички класици взети заедно.

Автор: rolla   
Дата:   20-08-04 18:13

за учените:естествено че има по голям и по-малък.На всякъде е така-има добри има по-добри има и най-добри... има и нобелови лауреати.
Изкуството мисля трябва да е единствено красиво,то е за да се хареса на хората,а не само на автора.Щото ако беше така,те артистите нямаше да правят галерии където да показват творбите си на хората.Правят го за да видят дали хората ще ги харесат,дали ще ги оценят,защото това е много важно за един творец-да бъде оценен докато е жив а не след 200 години,което пак няма да е сигурно.
Заради коментарите ми относно Юрген Телер ли пускаш тази тема.
И още нещо-не всяка провокация,и обръщане на 180 градуса е изкуство.Всеки може да тръгне срещу порядките но той не винаги ще е творец!

Дата:   20-08-04 18:23

Жоро, има по-значими и по-незначими учени, да малко прекалено се изразих, но кой е по-голям: Дарвин или Айнщаин, Моне или Салвадор Дали, А ти знаеш ли как се казва човека откривател на структурата на ДНА-молекулата? и ако го знаеш, колко го знаят? и той колко по-малък е от Дарвин например?
Това имах предвид, това че някой твори в една лаборатория и прави разни рационализацийки не искам и да го сравнявам с Айнщаин например, но знаеш ли, в бъдеще какво ще се окаже??
И колко е велик Айнщаин след като не успял да разбере идеите на Квантовата механика, макар и той да е един от нейните бащи??? Е тва имах предвид!!
И кои има най-голям принос за измислянето на компютъра? А на радиото? Маркони или Руския ни брат? А Джон Атанасов май само ние си го знаем? Е кой е по-голям!!!!

Дата:   20-08-04 18:30

Дарвин не е учен, бе. Теорията му гърми отвсякъде, всеки средно грамотен ученик може да я обори.
Както и Салвадор Дали е малко съмнителен художник, ама това последното не биваше да го казвам, че ей сега ще ми рипне някой отгоре.
[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

А за компютрите - тоя път сериозно, науката вече е в такъв стадий, че персоналните открития ще стават все по-малко за сметка на колективните. По времето на Нютон всеки грамотен човек е знаел всичко открито до момента във всички науки. Сега дори тесните специалисти не знаят броя на откритията в тяхната област само.

Дата:   20-08-04 18:42

Много интересно, това твърдение за дарвин го чувам изключително само от Българи, да не би да имаме някой който го е оборил пък аз незнам!! Мисля че е доста несериозно! и къде му гърми теорията, аз доколкото съм запознат тя не само че не гърми ами всеки ден се доказва от нови открития!! или някой под теорията на Дарвин разбират следното '' човека е произлязал от маймуната.''?

А ето виждаш ли с това свое изказване си противоречиш: Аз смятам Салвадор Дали за Гений, а ти го имаш за ''съмнителен художник''.....е как да го класираме сега ?
За Дарвин виждам същото 100 %-тово разминаване!!
и пак задавам въпроса по коя класация един учен (или художник) е по-голям от друг???????[smilie11] По класацията на масите или по нобеловите награди? апропо , нобелови награди: има един учен Зомерфелд, който няма такава а заслужава не по-малко от Айнщаин, има и един Американец който има такава, но много не я заслужава, та и това не е критерии. А има и един Нютон който си е крал идеите от други учени, после ги е смачквал, ама народа знае Нютон! Примери колкото щеш!!

Ама народа иска да има най!!! Най-умен, най-велик, най-гениален, най-красив, така е полесно, така е по-романтично!

п.с. Защо няма нобелова награда по математика? Знае ли някой? Там има доста интересна интрига...[shtrak]

Автор: cristo   
Дата:   20-08-04 18:51

(JORO) "специализира в областта на изпълнението на тъчовете във футбола"
хахахахахаххахахахха
[smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]
това е велико

Дата:   20-08-04 18:55

Дарвин създава една класификация на видовете - нисши, земноводни, риби, птици, бозайници.
Всичко е много хубаво - птиците снасят яйца, а бозайниците раждат и кърмят децата си.
Е, добре, ама се намира едно животно, което снася яйца, излюпва малките си, а после ги кърми с мляко.
Нарича се Птицечовка и живее в Австралия.
И цялата подредба на Дарвин рухва.
Той не е жив за да отговори какво е това.
А наследниците му дарвинисти се оплитат като пиле в кълчища и измислят една категория "проходни", което нищо не значи и е крайно неубедително от научна гледна точка.
И изобщо не е ясно тия проходни къде се намират в цялата дарвинова постройка.
Та така...

А Дали не знам какъв е гений, ама знам, че при повечето от картините си е ползвал фотоапарат и увеличител. Заснемал обекти, проектирал ги върху платното с увеличителя, очертавал контурите и после оцветявал. Не казвам, че са му лоши нещата, просто не е това моята представа за художник. По-скоро трябва да го разглеждаме като колега фотограф. [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   20-08-04 18:56

Ролла, ти в колко галерии си влизал??
и мислиш всичките са се харесали на всички? Ами то въпросния Юрген Телер също в момента си е направил изложба и тя тече цяло лято, пък едва ли е очаквал тя да се хареса на всички, пък и мисля, че едва ли това му е била целта: ''Сега ще направя изложба, за да се хареса на народа.''
Имаш прекрасни разбирания за това що е изкуство. Напомняш ми за ''Под игото'' на Вазов, за сцената с театъра....[smilie11]

Автор: murnau   
Дата:   20-08-04 19:03

be tuka otogovor na tozi vurpos niama da poluchish

izkustvo v BG niama otdavna spored men ili e epizodichno

(smiataj gornoto za NEotgovor)

Дата:   20-08-04 19:06

rolla
[smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

извинявайте ама аз няма да се включа в тази тема, прекалено ме валнува и мен в момента и не съм сигурен дали няма да съм прекалено емоционален [smile]
снощи, а и тази сутрин писах надълго и нашироко коментар към тази снимка на simon
https://photo-forum.net/i/33985&OFFSET=3
може би още първата вечер, когато заседнах тук, във вашия форум, се случи така, че poly_the_girl нещо се беше развихрила и там влязох с спор с доста "разбирачи" от изкуство, ама понеже тук никой не ме познава и не ми обърнаха внимание...

ако се включа, това ще бие по брой постинги всички рекорди и то само от мойте мнения [smilie3]
затова ще кажа само:
rolla
[smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   20-08-04 19:14

Дарвин е създал теория за произхода на Видовете и за еволюцията им!
Всяка една теория на земята (включително и на великия гений Айнщаин има слаби места. Теории например за пространство-времето има в момента около 20-тина!!!! Всички са силни някъде и слаби другаде, щото това е теория и няма знак за равенство с действителността, теорията само се опитва да ни даде една картина на последната, колкото по-добра толкова теорията по се налага!!
Една птичка едва ли е в състояние да събори теорията на Дарвин, щото аз не знам по-добра в момента и бих ти бил благодарен ако посочиш такава!
Всяка една теория има област на действие, т.е. това се описва квантовомеханично, това с елктродинамика, а тук видиш ли ще приложим теорията на Дебай и т.н.
например Нютоновата механика е достатъчна за смятането на траекторията на една ракета например (на никой не му хрумва да слага вътре ефектите на закривяването на пространство-времето), за произхода обаче на Вселената без тях няма теория на Вселената.
Същото с отнася и за изкуството: едни обичат пейзажи, такива каквито са, други обичат компютърна графика, фрактали и тем подобни, други търсят друг вид изразни средства (няколко лещи проектират в/у лентата, или целогодишно експониране!!! или липса на какви да е правила, липса на фокус и т.н.)
И никой от тях не е по-голям или по-добър от другия, просто са различни.
За това поредната провокация на Неон Бърд доказа само колко е провинциално неговото разбиране за изкуство, а и не само неговото....

п.с. на мен например не ми харесва актовата фотография, изобщо не ме впечатлява (с много малки изключения), но това не значи че авторите на такава са слаби автори! Това не значи че Хелмут Нютън не е фотограф![shtrak]

Автор: Krassy   
Дата:   20-08-04 19:20

Една вметка извън темата:

Аз не съм cristo!

Настройвам се за почивка, дойде ми колата, стягам раницата и въдиците, подмятам мацките и бирите, нямам нови фантоми, няма да коментирам [smilie7]

Само от време на време ще си наблюдавам скритичко и ще си се хиля [smilie19]

Дата:   20-08-04 19:33

volokin цитат
"Ама народа иска да има най!!! Най-умен, най-велик, най-гениален, най-красив, така е полесно, така е по-романтично!"

Ти току що даде отговор на въпроса - ИЗКУСТВО НЯМА ! Народа иска някой да е най и по неведоми пътища на съдбата, без логика (тъй като изкуството е свързано със субективно възприемане на заобикалящата ни действителност) някои хора стават модерни, после се появяват други, които им се подмазват, после други, които им подражават и т.н., докато онези, модерните, не омръзнат. В този период други хора, които искат да изпъкнат от стадото създават различни неща, нито по-хубави, нито по-лоши, просто различни, и когато му дойде времето, когато масите се пренаситят от модерното до момента, пак по неведоми пътища на съдбата някой от онези, по-различните, става модерен и въртележката продължава - това е!

ИЗКУСТВО НЯМА - има само стремеж на хората да бъдат различни, и стремеж на други хора, които не могат да се самоопределят, да приличат на първите!

Както в спорта - Левски, ЦСКА и феновете.
11 ритнитопковци (в т.ч. и един хванитопковец [smile] ),които твъдят че са най-великият отбор и няколко хиляди глупаци които им вярват... и това се повтаря с наколко хиляди отбора...
А при изкуството един мисли, че е велик и няколко хиляди глупаци му вярват!!!

И след като изкуство няма тогава какво остава - остава красотата!!! Красотата на природата, защото нищо не може да надмине нещо, което е създавано милиони години!!! Затова всеки се възхищава от снимки на природата, снимки на красиви жени и мъже, от картините и скулптурите на творците от древността и средновековието (чиито произведения са почти като снимки), а за Салвадор Дали и Пикасо и т.н. ще има спорове вечно, също както вечно ще се спори кой е по-велик отбор - Левски или ЦСКА (и т.н. други примери).

Айде останете си със здраве в тази тема - уж нямаше да участвам, но не се стърпях.

Публикацията е редактирана (20-08-04 20:01)

Дата:   20-08-04 19:35

Птицечовката не е "птичка", защото според самия Дарвин няма птица, която да дава мляко (и в народните пословици има такава - "от пиле мляко", сиреч - толкова чак невъзможно)
Не е и бозайник.
Изобщо според Дарвин е нещо което не може да съществува.
Логическо противоречие.
В нещо, което претендира да бъде наука не могат да съществуват логически противоречия.
Когато те се появят в някоя теория, това означава вече, че тая теория е за боклука, дори и да няма измислена по-добра в момента.
Преди стотина и петдесет години е имало такава етория за "етъра", някаква невидима субстанция, която предавала звуковите, магнитните, гравитационните и други вълни.
Била е отречена като нелогична много преди да се появят съвременните теории с които днес се обясняват магнитизма и гравитацията.
Така че за това дали една теория е правилна или не не може да се съди по това дали има по-добра в момента, а дали съдържа в себе си логически противоречия.

Дата:   20-08-04 19:38

cristo, не виждам как от моето изречение ти извади това заключение?
То не случайно има вицове за логиката.
Ако не те притеснява бих те попитал: ти на колко си години?

Дата:   20-08-04 19:39

VOLOKIN ти с какво се занимаваш - имаш доста широки познания [smilie24]

Дата:   20-08-04 19:41

Krassy:
Аз не съм cristo! - това пък какво беше???

Дата:   20-08-04 19:44

на 32 и съм много на "ти" с логиката, твоято изречение за най... отпуши мислите ми, съжалявам ако резултата от мойте размисли не ти допада

да съжалявам ли че малко по-горе ти направих комплимент?

Автор: neuromancer   
Дата:   20-08-04 19:45

Жоро, бъркаш нещо, Дарвин е създал теория за еволюцията на видовете, а не класификация. Доколко е вярна тази теория няма да споря, но птицечовката чудесно си пасва в нея като преходно звено между влечуги и бозайници.

А дали има логически противоречия в теорията не винаги може да се каже в момента на създаването и, при текущото ниво на науката. Освен това една теория винаги се разглежда в някакъв контекст, извън него може да не е вярна, но в него да върши прекрасна работа.
Навигацията чрез звездите например и досега приема че звездите се въртят около земята. Върши работа, защото моряците още не са тръгнали към другите планети.

Публикацията е редактирана (20-08-04 19:47)

Дата:   20-08-04 19:52

J0R0, ти май се опитваш да твърдиш, че математиката е вече за боклука?
Я прочети Курт Гьодел, ако не си го чел!!

2. Ами квантовата механика е в такова противоречие с Теорията на относителността, но и двете функционират!
3. Точно тези противоречия водят до развитието на теориите и намирането на по-нови, та по-добра теория от тази на Дарвин в момента няма!!!
Едно логическо противоречие например беше
вълна-частица, сега го наричат вълнов дуализъм!!
4. Същият този Курт Гьодел доказа на учените, че логиката е добър инструмент, но не е всемогъщ и има слаби места, т.е. светът не е описуем само с логика!! пример квантовата механика ---> там няма логика! Така че ако тази птичка-бозайник е в противоречие с някоя теория, то не прави тази теория автоматично разбита или невалидна.
5. Един пример за противоречие на физика с математика е така наречения делта-символ на Кронекер в непрекъснатия му вариант. математически е неиздържано, но техниците и физиците работят с него та им плющят ушите...
6. Точно заради горния пример който ти посочи Айнщаин е написал своята теория, докато Максуел си е писал Електродинамиката за етера, оказва се че теорията на Максуел е съвместима с теорията на Айнщаин, а Айнщайн отхвърля етера като носител на полета!! Парадох, нали![beer]

Автор: Krassy   
Дата:   20-08-04 19:54

Абе ко навлязохте в дебрите на биологията, не ставайте смешни, нали знаете кой обича специалистите по всичко [smilie7]
Уж фотографи...
Ай сменете темата на нещо по-интересно, например : Чукате ли моделите преди снимки, или след снимки?

Дата:   20-08-04 19:55

Бе, може и да бъркам. Но като цяло теорията не ми харесва. Смятам я за калпава. Какво е това преходно звено между отделните видове, като няма преходни звена вътре в самите видове, вътре дори в едно и също семейство не може да се получи преходно звено. Като се кръстосат кон и магаре или куче и чакал поколението е безплодно, не може да просъществува...
Но май ще трябва да се прехвърлим за тия спорове в клуб биология :-)

Re: cristo
Дата:   20-08-04 19:56

cristo, 35 г.
комплиметите ако бяха истина нямаше да се наричат комплименти а факти![shtrak]

Дата:   20-08-04 20:04

Абе изметнахме темата нещо, въпросът ми беше, че ако няма големи и малки в изкуството (нали за изкуство ставаше дума все пак) как тогава ще разграничим Иван Вазов и Йордан Йовков от писателката Едикоя си, която през целия си живот е написала два разказа, при това калпави. М????????????

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна