Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Един форум или повече ?
Автор: Grandpa   
Дата:   19-08-04 03:20

Напоследък все по-голямо впечатление ми прави острото разделение тук във форума на професионалисти (или такива дето се имат за "големи разбирачи") "мераклии" и "абсолютни любители (ама не мераклии)".

От това , което виждам (чета) смесването не се получава особено удачно. "Разбирачите" се нервират, че "им пълнят форума" с глупави въпроси. От друга страна (особено начинаещите) хората се опитват да раберат нещо и един от начините е да питат. А в крайна сметка само биват оплювани и не получават отговор. И така нататък.
Разбира се някои просто се кефят на цялата тая работа и пускат по някой лаф та да не загасне огъня [smilie5].

Това важи както за технически, така и за художествени въпроси.

Та си мислех не е ли по-добре да се разчлени общия форум на няколко по-профилирани. Тогава шансовете намаляват, че "Начинаещия" ще пита елементарен технически въпрос във "Художествения" форум за "напреднали"...

Според мен това значително ще оправи нещата.
Как да се профилират сполучливо отделните форуми е друга работа и може да не стане изведнъж, но с течение на времето ще се наместят работите...

Отговори на това съобщение
 Re: Един форум или повече ?
Автор: IZO   
Дата:   19-08-04 07:15

Mai naistina triabva da ima poveche forumi.
Ama triabva i da moge nachinaesti kato nas da
se savetvat s naprednali i profesionalisti,
kato vas.

Автор: pan   
Дата:   19-08-04 09:03

Е не е съвсем така! Например аз, който се причислявам към "мераклиите" по твоята класификация, винаги съм получавал смислени отговори на зададени въпроси - без някой да се е дразнил. Е, има майтапи и закачки, но в нета навсякъде си е така.
А ако се профилира форума ще се загуби чара му! Разбирачите ще се джанкат в затворен кръг, начинаещите ще си останат неуки, нещата не могат да се съпоставят - изобщо ще стане безинтересно...

Автор: valjo   
Дата:   19-08-04 09:23

Един форум! http://www.websmileys.com/sm/cartoon/1244.gif

Автор: le_corbeau   
Дата:   19-08-04 09:37

Grandpa написа:

"Разбирачите" се нервират, че "им пълнят форума" с глупави въпроси.

Ами не е така! Всеки , който е попитал нещо наистина сложно и специфично е получил максимални и изчерпателни отговори. Но виж, след въпроси от рода на "откъде мога да си доставя ЗАДАПАРАТНО УСТРОЙСТВО и на каква цена" просто става голяма смехория. Същото важи и за въпроси, многократно разисквани във форума, например за циврови апарати на едикаква си цена, с едикаква си матрица, обективи, светкавици и др.Всеки може да пусне търсачката и да види по-старите дискусии. Нали това е смисъла на опцията за търсене. Та мисълта ми беше, че няма разделение на хората в този форум. Всички са с равни права. Просто ако не си намерил отговор в по-стари теми, питай точно и конкретно.[smilie24] [smilie24] [smilie24] [beer] [beer] [beer]

Автор: Grandpa   
Дата:   19-08-04 10:13

le_corbeau :

Е да де, ама не става дума за който е попитал за нещо наистина сложно и специфично. Тоя едва ли ще е хептен любител. При непрофилирани форуми "тъпите" въпроси са далеч по-вероятни. И определено има елитизиране във форума. С профилирането и това ще си намери мястрото.

Колкото до търсене на отговор в стари теми - предлагам следното - някой форуми имат т.н. "sticky therads" - теми, дето с течение на времето не "слизат надолу" а си стоят постоянно на "върха". Ако се приложи тук същото нещо - може от време на време полезните дискусии да се правят такива (или в по-изчистен от админите вариант). Много по-лесно за намиране на отговори на баналн и не толкова банални въпроси. Не знам дали използвания софтуеър го позволява, но мисля, че ще е по-добре ако го има...

Автор: cristo   
Дата:   19-08-04 10:17

начинаещите винаги ще търсят съвета на напредналите за всеки въпрос и какъв ще е смисъла за тях (в т.ч. и за мен като начинаещ) щом напредналите си четат техния форум, в такъв случай кой ще им отговори компетентно???
така че такова разделяне е повече от неуместно! резултата ще бъде че пак всички ще почнат да пишат в един и същ форум!

но може да се помисли за някакво разделяне както при компютрите хардуер-софтуер, в този случай: хардуер (апарати,скенери,обективи,купувам-продавам) и фотография (знания,умения,техники), защото и на мен не ми е много приятно всяка седмица накой абсолютен новак да пита какъв цифров апарат да си купи до 300 или 400 лв... и разни търговци да си пробутват стоките по цял ден тук [smilie9]

Автор: TPECHAT   
Дата:   19-08-04 10:36

kvo ste se razdrynkali po nikoe vreme [smilie11]

si4ki sa ravni spored konstituciata. nema takova neshto na4inaesh i t.n. v sveta na cifrovite sapunerki. tam ili stava neshto ili ne. az imam takova neshto ot nachaloto na godinata. pliuli sa me, trili sa mi snimki, sam sym si tril snimki, radvali sa mi se. kvo vrekate? [smilie19]

aman ot dyrveni filosofi. a pyk tva e pylna prostotia da mi doide nqkoi i da izvika: "kajete neshto za moita 'tvorba'!".
pod svqka snimka ima taa opcia, ako nqkoi e iskal sha ti kaje be tikvo! [smilie10]

aide mahaite se ot tuka kat ne vi kefi polojenieto. kvo iskate - forum "I-va grupa ot detskata gradina" [smilie11] [smilie10] [smilie4]

Автор: e-design   
Дата:   20-08-04 02:34

TPECHAT [smilie24]

Автор: markishky   
Дата:   20-08-04 12:58

Един съвет от мен към начинаещите: Учете се от книгите, оставете нета - той (според мен) е лош учител! Виж, за обмяна на мнения по определени (конкретни) въпроси - да, но за основни познания, теоретични работи и други неща, които се учат и правят фотографа фотограф - само книгите! Там авторите им не могат да се скарат на никого, да се лигавят или правят на интересни....

Автор: IvoYoo   
Дата:   20-08-04 15:26

markishky, predi tova trqbva i nqkolko kursa po 4ujdi ezici da se izkarat. Knigite na bulgarski sa golqma rqdkost, osobeno kato stava duma za digitalna fotografiq...

първа  назад  1     всички  напред  последна