Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Най-ниско ISO - Въпрос
Автор: sandorio   
Дата:   17-06-06 09:12

При различните модели и производители най-ниското ISO e различно - при някои е ISO50, при други е ISO64; ISO80.....ISO100....

Известно ми е, че при по-ниско ИСО шумът в снимката е по-малък.
Въпросът ми е - трябва ли да търсим непременно модел с възможно по-ниско ИСО?

Повод за размисъл ми даде факта, че при по-стария модел на Канон С2 ИС ИСО-то е 50 а при по-новия Канон С3 ИС - ИСО-то е 80

Светнете ме как да го разбирам? Каква може да е причината да няма ИСО50 при Канон С3 ИС....?

Надявам се по-опитните и по-вещи теоретически да вземат отношение.....

Отговори на това съобщение
 Re: Най-ниско ISO - Въпрос
Автор: shadowhand   
Дата:   17-06-06 09:20

Разбирай, че явно Канон са приценили, че в Новия модел разликата в шума между ISO50 и ISO80 е твърде малка и са го пуснали директно така. Това е в плюс, защото се оказва, че най-безшумния ти кадър може да стане на по-бърза скорост за разлика от предишния модел. В същото време това е и пазарна политика за по-лесно продаване на модела. Видиш ли тук ще щракаш по-бързо. [ezik]

Иначе при DSLR-тата се забелязва тенденция да се изключи и ISO100, защото разликите между 100 и 200 са трудно откриваеми дори и на 100% отсечка.

Публикацията е редактирана (17-06-06 09:21)

Автор: Стоев   
Дата:   17-06-06 09:32

В дпревю се споменава че цанон има с около 1/3 разлика в исо-то, виж тук http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page20.asp

Автор: int_27h   
Дата:   17-06-06 09:51

Маркетинг е причината. Всички преки конкуренти на канон в този клас са с исо 80-800. Най-вероятно ползват и еднакви матрици.. А С3 е малко по-шумен от С2, заради повечето пиксели от същата по размери матрица, така че и по-високото минимално исо е оправдано

Автор: Gen   
Дата:   17-06-06 09:53

Виждам съм тестове където апарат сложен на по-ниско ИСО примерно 80, дава по-лоши резултати от да кажен ИСО 200. Изглежда матрицата си има оптимални стойности и не винаги това са най-малките.

Автор: sandorio   
Дата:   17-06-06 09:57

Ген, можеш ли да пратиш линкове към такива снимки да ги разгледаме....?

Автор: mouser   
Дата:   17-06-06 11:40

В действителност е от това, че матрицата си има някакви оптимални стойности, извън които работи по-зле. В ревюто на канон еос-1д в dpreview има писано по въпроса:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1d/page17.asp

Автор: dhw   
Дата:   17-06-06 12:50

Хмм интересно в С3 са наблъскани повече пиксели на същия размер, т.е. пикселите са по-малки е как оптималното ИСО тогава ще е по-голямо от С2?
При 1д говорим за съвсем други размери и там малкото ИСО може и да е проблем. Бях чувал че качеството на апарата зависило от минималното ИСО [smilie5] ако е дотатъчно разпространено това мнение си е чист пазарен номер да пуснеш мин ИСО80.

Автор: simbon4o   
Дата:   17-06-06 13:09

iso-то на всеки апарат е различно, въпреки еднаквите стойности които дават. При сапунерите има и рекламни трикове, пише 400 а е около 300(по-малко шуми и уж на 400 е по-добро от останалите, но реално и по-малки скорости прави). Сравнявай си в директни сравнения по ревютата, но гледай и колко детайли остават от снимката! Според мен е по-важно да има детайл, от колкото да няма шум.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   18-06-06 01:09

В повече от половината снимки, които съм направил с моя Про1 е използвано ИСО 50 и качеството е било винаги отлично. Не съм правил тест дали това ИСО 50 е наистина 50 , но важен е крайния резултат. За сапунери не препоръчвам повече от ИСО 200-400, защото шумът става невъзможен.

Автор: dsp   
Дата:   18-06-06 01:27

dhw написа:

> Хмм интересно в С3 са наблъскани повече пиксели на същия
> размер, т.е. пикселите са по-малки е как оптималното ИСО тогава
> ще е по-голямо от С2?

Разликата в площа на пикелите на 6МП и 5МП 1/2.5" матрица не е толкова голяма, а и се предполага че това е ново поколение матрица - може примерно да са оптимизирали размера на управляващите електроди и така да са направили пикселите малко по-големи дори и т.н. а освен това се предполагам че новия процесор на Канон се справя по-добре с шумопотискащата си функция (апаратчето няма RAW формат и никога няма да разберем дали това е така, обаче)

Автор: karen   
Дата:   18-06-06 02:19

S2IS и S3IS са с един и същ процесор - DIGIC II [ezik]

Дата:   18-06-06 19:44

матрицата на S3 по нищо не се различава от тази на 2-ката(освен броя и размера на пиксела), шумоподтискането е друго и един малък трик, вижте скоростите коиот прави на една бленда и едни обекти в ревюто спрямо останалите. S3 80-те му не знам ама 400-те са определено по-малко от 400! Трикове, трикове, трикове. На малка матрица винаги шуми!!! Фотошопа е за това. Нови матрици няма, скоро може да има, но за сега болшинството апарати ползват едни матрици. Много от тях са SONY [smilie5], което не значи че сони произвежда най-добрите бройки за техни апарати!!! Всеки производител си настройва и ... щракалото. Като цяло между този канон S3IS и Н2 на сони може би само по корпуса се различават(понеже оптиките подозрително си приличат и като снимане и като външен вид, което ми напомня спора преди време за една LEICA и едно RICOH и ... 5 марки произвели почти един и същ апарат, дори на външен вид). Единствено панасоник може би се различават с това че май че Matsushita им правят матриците, което не съм сигурен, но като цяло нямат разлика от една sony със същите пиксели и размер!

"Автор: karen
Дата: 18-06-06 02:19

S2IS и S3IS са с един и същ процесор - DIGIC II [ezik]"

Процесора само смята, софтуера с алгоритъма на шумоподтискане е различен. Това че и двата са с един процесор няма никакво значение за качеството на картината!!! Процесора влияе върху бързината. Това дето разправят че с новия процесор апарата правел ... снимки това не знам как не ви звучи като маркетингов бълвоч и му вярвате [smilie5].

Автор: Стоев   
Дата:   18-06-06 20:04

(гледа си процесора и алгоритъма на софтвера, да не са го минали онези изедници[smilie21] )

Автор: karen   
Дата:   18-06-06 20:09

Автор: simbon4o
Дата: 18-06-06 19:44

Това за процесорите го казах във връзка с мнението на:
Автор: dsp
Дата: 18-06-06 01:27
"...а освен това се предполагам че новия процесор на Канон..."
Относно останалото съм съгласен с теб [smilie24] [beer]

Дата:   19-06-06 10:55

"Автор: karen
Дата: 18-06-06 20:09

Това за процесорите го казах във връзка с мнението на:
Автор: dsp "

аз заради мненията на много други хора го казах, не твоето. Много хора забелязвам че вярват на тези врели некипели [smilie5].

първа  назад  1     всички  напред  последна