Автор: mooncow
Дата: 15-06-06 00:50
Имам един малко ламерски въпрос. Четейки из интернет разбрах, че когато една снимка има голяма дълбочина на рязкост по-голяма част от нея е на фокус, а когато има малка дълбочина на рязкост само основния обект е на фокус, а фона е размазан.
Освен това прочетох че за да постигна голяма дълбочина на рязкост трябва фокусното разстояние да е малко, а блендата да е най-затворена.
Обратно за малка дълбочина на рязкост фокусното разстояние трябва да е голямо, а блендата трябва да максимално отворена.
Проблема е че за цифровия ми фотоапарат (Samsung S800) няма как да регулирам поотделно двете настройки. При мен са свързани. Мога да слагам отвора на блендата на минимум и максимум, а фокусното разстояние мога да променям само чрез вариото.
Когато не се използва варио мога да слагам блендата от f2.8 до f7.1, а когато съм зуумнал максимално (3 пъти) настройката е f5.1 до f13.1
Така че едната настройка сякаш противоречи на другата. Ако увелича фокусното разстояние, то минималната ширина на блендата която мога да задам се увеличава и обратното ако намаля фокусното разстояние максималния отвор на блендата намалява.
Така че се чудя ако искам да направя снимка с малка дълбочина на рязкост, т.е размит фон дали е по-добре да използвам максимален зуум (фокусно разстояние) и по затворена бленда (защото минимума ще е 5.1) или е по-добре да използвам максимално широка бленда (2.8), но без зуум (т.е при минимално фокусно разстояние)?
И съответно за да получа голяма дълбочина на рязкост кой ще е най-добрия вариант?
Фокусното разстояние на обектива е 7.4 ~ 22.2mm (35mm film equivalent : 35 ~ 105mm)
Не знам дали бях достатъно ясен, но и на мен ми е малко мътно...
|
|