Автор: Mobby_Dick
Дата: 08-08-04 23:03
Вчера гледах един филм - "Клетката"/The cell/.
Беше доста интересен, поне като натрапчив визуализъм, целящ да компенсира идеята (освен ако не приемем, че си е някаква научна фантастика де). Операторската работа е на много високо професионално ниво, няма "празен" кадър, дето се казва, всичко композирано и ефектно въздействащо като цвят,форма и ракурс /дори като саунд, без да съм спец/, дори бих казал - на самоцелно високо ниво, повече от необходимото:). Понеже във филма се разглеждат проблеми свързани с ченгета и психолози, садизъм, доминиране, самият главен герой- болен садист е невинна трагична жертва, а всъщност е запазил доброто по своему /случайните му жертви не са акцентирани, няма нито един труп- профи бих казал:))за да се поражда милосърдието ни само към главния герой, болен от някаква рядка форма на шизофрения/. Визуализацията и в най-вулгарните и ефекти е все на живи или умиращи хора и подобни /с изключение на една вана, ама това което не трябваше да се вижда беше под водата - където се сетих за твойте опити:)/. Доброто пак победи:)
Идеята ми е, че в един филм има много-много разказвателен елемент, много повече отколкото в една снимка....и много работи могат да са допустими, когато не са същността...а една снимка изразява същността си.
В сцените, които сигурно ще те мотивират /ако не си го гледал/ да снимаш по тях, има доста екзотични източни мотиви, може би и японски. Ако филма се разчлени на малки кубчета, се виждат много успешни кадри на изразяване на страх, болка, състрадание, съпричастие, насилие, различност - все неща, които те вълнуват, ми се струва, и са в рамките на човечността и добрата реакция. Безчовечния елемент е представен определено като от друг свят - това е дистанцирането на авторите от сцените на насилие с които човъркат зрителя, успешно ми се струва:) ха-ха, тъпо обяснявам - почти като за "Хищникът 1". Гледай го"/The cell/ .
|
|