Автор: emmmo
Дата: 21-12-03 17:15
По повод споровете под една моя снимка отново се появи идеята да не се вижда името на автора на снимката, преди да е гласувано за нея. Това е една идея, която самият аз подкрепях, но напоследък се позамислих отново и започнах да се чудя доколко принципа, от който тя изхожда, е правилен. (Нека да направя уговорката, че в мислите си не изхождам от собствените си снимки, а въобще. Това, че разгорещено споря с някои особи, не означава, че се мисля за велик.)
И така. Първо, редно ли е да се търси обективност в сфера, в която царува субективното? Второ, що е то обективност на оценката? Трето, не става ли въпрос по-скоро за справедливост на оценката? Четвърто, възможна ли е такава справедливост?
Отговори на тези въпроси можем да намерим, ако преди това си отговорим на други въпроси. А те са: Един автор със всяка своя снимка не работи ли за името си? И ако да, защо името да не работи за снимките му? И най-важният въпрос: Познаването на творчеството на един автор (посоката на търсенията му, идеите, които прокарва, натюрелът му), не спомага ли за по-дълбокото разбиране на новите му творби? Може ли и редно ли е да се извади една снимка от контекста на една по-цялостна концепция, която вече е позната и говореща на зрителя? В този смисъл, как бихте възприели една картина на Пикасо, без да знете нищо за модернизма, ако я изтръгнете от културната ситуация, в която е създадена? (Този въпрос препраща към скоро дискутираната тема за архетипите.)
Едно от основните понятия, с които работят рецептивистите, е "хоризонт на очакването". Става въпрос за начина, по който се възприема и разбира една творба, в зависимост от това дали е над, под или точно на хоризонта на очакване на възприемателя. (Още една препратка, но към друга тема - за изкуството и кича.) Та защо трябва да се лишава творецът от вече създадения от него (за добро или за лошо) хоризонт на очакване? От публиката, която си е създал?
И в този ред на мисли: Допустимо ли е въобще да се коментират, да речем, композиционните особености на една снимка, преди да е направен опит за вникване в смисъла на самата снимка? Не крием ли зад познаването на няколко христоматийни правила липсата на проникновен поглед? Не говорим ли за изкуство със занаятчийски език? Защото мисля, че най-важното в една снимка е идеята, залегнала в нея. Затова и най-смахнатата композиция, и най-необичайното цветово решение, подлежат ли на критика, ако работят за идеята на снимката, ако са в хармония със замисъла и? Щеше ли гореспоменатият Пикасо да направи от картините си изкуство, ако гледащите ги оставаха на ниво ужасение от бруталната му саморазправа с традиционните естетически норми?
Ще ми е интересно да прочета какво мислите по тези въпроси.
|
|