Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За името на автора, снимките му и други неща
Автор: emmmo   
Дата:   21-12-03 17:15

По повод споровете под една моя снимка отново се появи идеята да не се вижда името на автора на снимката, преди да е гласувано за нея. Това е една идея, която самият аз подкрепях, но напоследък се позамислих отново и започнах да се чудя доколко принципа, от който тя изхожда, е правилен. (Нека да направя уговорката, че в мислите си не изхождам от собствените си снимки, а въобще. Това, че разгорещено споря с някои особи, не означава, че се мисля за велик.)
И така. Първо, редно ли е да се търси обективност в сфера, в която царува субективното? Второ, що е то обективност на оценката? Трето, не става ли въпрос по-скоро за справедливост на оценката? Четвърто, възможна ли е такава справедливост?
Отговори на тези въпроси можем да намерим, ако преди това си отговорим на други въпроси. А те са: Един автор със всяка своя снимка не работи ли за името си? И ако да, защо името да не работи за снимките му? И най-важният въпрос: Познаването на творчеството на един автор (посоката на търсенията му, идеите, които прокарва, натюрелът му), не спомага ли за по-дълбокото разбиране на новите му творби? Може ли и редно ли е да се извади една снимка от контекста на една по-цялостна концепция, която вече е позната и говореща на зрителя? В този смисъл, как бихте възприели една картина на Пикасо, без да знете нищо за модернизма, ако я изтръгнете от културната ситуация, в която е създадена? (Този въпрос препраща към скоро дискутираната тема за архетипите.)
Едно от основните понятия, с които работят рецептивистите, е "хоризонт на очакването". Става въпрос за начина, по който се възприема и разбира една творба, в зависимост от това дали е над, под или точно на хоризонта на очакване на възприемателя. (Още една препратка, но към друга тема - за изкуството и кича.) Та защо трябва да се лишава творецът от вече създадения от него (за добро или за лошо) хоризонт на очакване? От публиката, която си е създал?
И в този ред на мисли: Допустимо ли е въобще да се коментират, да речем, композиционните особености на една снимка, преди да е направен опит за вникване в смисъла на самата снимка? Не крием ли зад познаването на няколко христоматийни правила липсата на проникновен поглед? Не говорим ли за изкуство със занаятчийски език? Защото мисля, че най-важното в една снимка е идеята, залегнала в нея. Затова и най-смахнатата композиция, и най-необичайното цветово решение, подлежат ли на критика, ако работят за идеята на снимката, ако са в хармония със замисъла и? Щеше ли гореспоменатият Пикасо да направи от картините си изкуство, ако гледащите ги оставаха на ниво ужасение от бруталната му саморазправа с традиционните естетически норми?

Ще ми е интересно да прочета какво мислите по тези въпроси.

Отговори на това съобщение
 Re: За името на автора, снимките му и други неща
Автор: J0R0   
Дата:   21-12-03 18:36

Същото.
Една творба не може да бъде изтръгната от автора си, не може да бъде разделена от цялостното му творчество, от философията, която изповядва.
Всяко дете може да нарисува картина като Хуан Миро.
Но човекът прави цяла философия от този вид виждане на света.

Колко хора биха оценили "обективно" снимка на Ансел Адамс? Може да направим експеримент, да пуснем снимка на един от най-великите фотографи тук и да видим колко точки ще събере.
То всъщност такъв експеримент имаше - на сайта на култа пуснахме преснимани няколко снимки от изложбата Уърлд Прес Фото, обиколила с огромен успех света.
Бяха тотално оплюти.
"Обективно".

Така, че Емо е прав според мен, снимката не може да бъде отделена от автора си, да бъде извадена от контекста на времето и повода по който е била създадена.

Автор: murnau   
Дата:   21-12-03 19:41

ами Жоро, снимките , които пусна са част от серия и бяха логично оплюти (друг е въпросът колко е компетентно дадено жури)
плюс това, като се гласува, ще се види името на автора и като следваш един автор , ще познавасш стила му ;), колкото и да се променя той
стига с тия измислици, че Миро всяко дете може да го имитира...може ама като го е виждало

Емммо, търсим доближаване до обективност ;),не самата обективност.
Ако се скрие името на автора, ще се получи един плюс за безпристрастието (което естествено, познавайки стила на даден автор, ще липсва в един момент, но винаги ще е тръпка, никoй няма да е сигурен за това, за което гласува)
смятам, че предложението е много добро, а и ще е първото такова нета, струва ми се.
Автори, които неперменно държат на името си до снимката им, просто няма да ги разбера и ще са малцинство, предполагам...
Публиката се влияе ужасно много от имена, биография и тем подобни парафотографски данни, които допринасят много малко за отделни снимки; след като се разгледа обстойно творчеството an един автор, считам, че тогава може да се четат и биографии и прочие.

Дата:   21-12-03 20:01

murnau, не става въпрос за биография, става въпрос за разбирането на една снимка.

А знаеш ли какво е казал един от големите дейци на Френската революция: "Мога да бъда справедлив, но не и безпристрастен!" ;-)

Дата:   21-12-03 20:10

abe dobre, kato si ubeden v tvoeto mnenie, izobshto ne puskaj "tema"

i kvo koj e kazal, ne mi puka, ama nikak

Дата:   21-12-03 20:32

Леко, бе, murnau, нещо си нервен. И не съм убеден в мнението си [smilie11] - ЗАТОВА пуснах темата. А ти вместо да се задълбочиш, ми отговаряш, че търсиш доближаване до обективност. Дрън-дрън ярина...
[smilie25]

Дата:   21-12-03 20:37

ne vijdam loshoto v tova da si nerven
sus skrivaneto na imenata celim obektivnost, kakuv e problemut?
ti mi kaji kak shte sum po-subektiven kato glasuvam za snimka , chiito avtor mi e napulno nepoznat?
(pone shte glasluvam za snimkata, a ne shtoto edi-koj si mi e naprail "gadna" zabelejka onia den ili che puk tozi onia den bil naprail kofti snimka)
spiram dotuk bezsmislenia razgovor
napravete edno glasuvane, s imena tozi put(ne anonimno), kato se vzemat predvid glasovete na uchastnici pusnali pone po 2-3 snimki, vmesto da si govorim tuka i da i pokazvame koj kuv retorik e i kolko moje da se prai na orator

Дата:   21-12-03 20:46

Защото мисля, че най-важното в една снимка е идеята, залегнала в нея.
.....

Tvoeto mnenie e zakon za nas.
Ottuka pochvat raznoglasiata ni. ;-)

a e tva e problema mislja az...
Автор: GuruMMX   
Дата:   21-12-03 21:11

opredeleno ne sum suglasen che naj vajnoto neshto v edna snimka e idejata... izpulnenieto e sushto tolkova vajno kolkoto i idejata...
az lichno pochvam da se nerviram kato vijdam gadno izpulneni 'tvorbi'
sigurno za tova horata se zasjagat, makar i da njamam nishto lichno protiv tjah.
zabeljazal sum sushto che kogato napishesh neshto kofti otnosno njakoja snimka, zvuchi po prostashko ot kolkoto ako kajesh sushtoto nehsto na masa s avtora :)

Araki, puk vchera specialno sum minal prez vsichki tvoi snimki i sum markiral koja tochno mi haresva za da vidish che njama smisul da se obijdash.. dosta snimki mi haresvat ako oburnesh vnimanie :)
(stava vupros za snimkite ti kacheni vuv photo cult stranicata)

[beer] [beer] [beer]

Дата:   21-12-03 21:28

Вярно, снимката има много компоненти, но все нещо трябва да е в основата. И аз съм се спрял на идеята, в най-широкия смисъл на думата. Има снимки, на които идеята им е не да те накарат да мислиш, а просто да изпиташ естетическо удоволствие. Но то е същото - това, което те е накарало да вдигнеш апарата и след това да покажеш снимката и на други хора. Разбира се, гадно изпълнената снимка си е гадно изпълнена снимка. Спор няма. Изискването за това една снимка да е изпълнена технически добре си е нещо съвсем различно. То няма нищо общо с относително променливи неща като композиция и т.н.

И, murnau, ако обичаш, по-малко жлъч...

Автор: Miro   
Дата:   21-12-03 22:46

Името на автора трябва да се вижда.
Снимките са част от него и той е част от тях - не могат да се разделят.[smilie3]

Автор: boni   
Дата:   21-12-03 23:06

Аз предложих навремето това със скриването на автора докато се гласува.
Поддържам си мнението ,защото сега има много хора които гласуват според това кой е автора ,а не каква е снимката.Тази система е въведена отдавна във фотографер.ру и мисля че е много успешна.
Твърдо я поддържам.Така наистина ще има по-голяма тръпка.

Автор: vmk   
Дата:   21-12-03 23:13

Миро, нищо няма да се разделя;) ще се вижда, ама след като си гласувал:)))С други думи подкрепям murnau.

Автор: boni   
Дата:   21-12-03 23:20

Понякога като видя някой по-неизвестен автор и особено ако нямам време въобще не отварям тъмбнейла.Когато авторът е много добър задължително отварям снимката...
Това обаче не е много честно.Ще бъде много по-обективно ако не се знае кой е авторът докато не се гласува.Е Авел примерно трудно може да остане анонимен ...

Автор: Miro   
Дата:   21-12-03 23:24

Бони, много си мързелив! :-) Шега бе.
Редактирано:
Сега премислих: Да, би могло авторите да не се виждат за 5 дена, през което време да става гласуването, след което гласуването се прекратява (като в Народното събрание) и имената се показват.
Чиста работа. Няма да могат да се пишат двойки допълнително.

Публикацията е редактирана (22-12-03 00:07)

Дата:   21-12-03 23:41

emmmo, ne obicham :)

Дата:   21-12-03 23:43

Guru, blagodaria, oceniavam jesta :)

Автор: GuruMMX   
Дата:   21-12-03 23:58

molja molja :) [beer]

Автор: martin-dm   
Дата:   22-12-03 00:23

nali se sestate 4e kato ne vijdash avtora ot lubopitsvo ste glasuvash zada razberesh na koi e snimkata ... :)

Автор: feon   
Дата:   22-12-03 02:23

Съгласен съм с Бони, но мисля, че анонимността ще е най-нужна при постването на снимки за конкурс. - Чак на края да се разбира на кого е спечелилата снимка.
Инача ми се струва, че най-добре ще бъде да може да се види кой егласувал за дадена снимка и каква оценка е дал. - в резултат няма да се пишат 2ки така лесно, защото ако са без коментар ще говорят лошо за автора, който е гласувал.[smilie24]

Re:feon
Дата:   22-12-03 03:29

feon, tva za neanonimnostta na oceniavastite niama da e v plus, shtoto posle sha se pochne da se gleda "kva ocenka mi e slojil toia, sega sha mu hakna sushtata"... i tem podobni.
anonimnostta e plus v toia sajt ;)

Публикацията е редактирана (22-12-03 03:30)

Автор: sagittarius   
Дата:   22-12-03 08:57

Има плюсове в това да се скрие името на автора. Основното е "доближаване до обективността", освен това и любопитството да видиш кой е автора ще доведе до повишаване на активността на гласуващите.
Сигурен съм обаче, че има много автори, които държат на имената си. За тях остава възможността да си ги напишат в ъгъла на самата снимка. Те пък ще загубят малко от така търсената обективност.
Избора ще си бъде на автора.

Автор: J0R0   
Дата:   22-12-03 10:47

Хубаво де, ами какво ще става като влезнеш в профила на автора?
Няма да има снимките му там ли?
Ами аз искам да гледам снимките по автори.
Да разгледам всичко от даден автор, да го видя как се развива...
Това ми е по-интересно, отколкото да се крият имена и т.н.

първа  назад  1     всички  напред  последна