Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Зареждане на батерии?
Автор: f1-man   
Дата:   21-05-06 13:17

Здравейте,
Взех си две батерии на Sanyo, 2300mAh. Нямам специално зарядно за тях, но дискмена ми има функция за зареждане на батерии. Та искам да попитам, дали ако си ги зареждам с него ще им стане нещо? Дискмена е Sony D-FJ61. В книжката му дават, че е препоръчително да се използва с акумулаторни батерии на Сони, 700 или 1400mAh и че може да ги зарежда.

Отговори на това съобщение
 Re: Зареждане на батерии?
Автор: crazyman   
Дата:   21-05-06 13:35

От личен опит.. дискмена ги зарежда но за по кратко време и батерийте се скапват бързо, незнам защо. Погледни дисмена, май имаше и един номер с зареждането- не иска да зарежда, ако между батерийте триъгълничето не е натиснато(не при всички модели)

Дата:   21-05-06 14:10

Еми зареди ги за около 5 часа двете[smile]

Автор: asahi   
Дата:   21-05-06 14:28

Ако искаш да използваш пълноценно капацитета и живота н абатериите си вземи зарядно, което разрежда и зарежда. Всичко друго е имитация.

Автор: mario   
Дата:   21-05-06 14:46

asahi написа:

> Ако искаш да използваш пълноценно капацитета и живота н
> абатериите си вземи зарядно, което разрежда и зарежда. Всичко
> друго е имитация.

Не заблуждавай човека, батериите му са NiMh
очевидно !

Автор: holden   
Дата:   21-05-06 16:03

NiMH dokolkoto pomnja njama nuzhda da se razrezhdat?

Автор: ro-tex   
Дата:   21-05-06 16:53

Няма НУЖДА, но все още е препоръчително. Първите батерии, дето наистина няма нужда да се разреждат за литиево-йонните. А за сега май само литиево-полимерните изобщо не им пука как ги зареждаш и разреждаш.

Автор: chiphead   
Дата:   21-05-06 16:56

абе, не се сещам, как зарядно, дето зарежда 700 или 1400, ще напълни до горе 2300?
някой да поясни ?
имаше някъде тема преди около месец и нещо - два, ама ....

айде [beer]

Дата:   21-05-06 20:34

Марио, би ли се аргументирал?

Автор: sen_kn   
Дата:   21-05-06 20:59

Тези батерий доколкото имам опит с тях и доколкото съм чел разни работи е хубаво да се използват до пълен разряд и да се зареждат до пълен заряд, те не търпят дозареждане или не пълно зареждане, защото са злопаметни и след няколко такива цикъла почват да правят проблем, не се зареждат до пълен заряд и бързо се изтощават!
За зарядните то е хубаво да се вземе зарядно с доразреждане на батерията и след това да започне зареждането им, не е проблем и да се използват зарядни с по нисък заряден ток, но при тях времето на зареждане се увеличава, а и не препоръчвам така наречените бързи зарядни те са с по висок заряден ток и направо пържат батерийте и така скъсяват живота им!
Лично позвам батерий Sanyo HR-3U 2100 mА и зарядно AlkaLine ALC 100 1.2V 100mA
и съм много доволен, зарядното бавно зарежда, но пък ми щади батерийте!

Публикацията е редактирана (21-05-06 22:53)

Автор: ROLIK   
Дата:   21-05-06 21:16

sen_kn, интересно как ще използваш батериите на фотоапарата до пълен разряд.това е невъзможно, щото апаратчето каквото и да е ще каже "не" от определен праг на напрежението и това е напълно нормално.няма техника която би работила до пълен разряд. затова вече е зарядно -РАЗРЯДНОТО.
все пак нека не забравяме, че батериите са консуматив и не са нещо вечно.

Дата:   21-05-06 21:23

Да съгласен съм но много масови зарядни нямат тази функция! При пълен заряд батерията при номинал 1,2В трябва да държи 1,3 -1,4В а при изтощена 1,1В мерено лично и консултирано с техник. Моята сапунерка при 1,2В не иска да проработи!!!
п.п. Никои не е съвършен при грешка в цифрите моля за извинение но мисля че са тези!!!

Публикацията е редактирана (21-05-06 21:30)

Автор: de5   
Дата:   21-05-06 22:20

наи-добре е 14часа 230мА

Автор: solo5   
Дата:   21-05-06 22:28

sen_kn даже да намериш начин да ги разредиш май не е добер за батериите [smilie5]

Дата:   21-05-06 22:48

Разреждат се контролирано с ток 1/10 от капацитета всеки елемент до напрежение 1.1 волта.

Нормалното зареждане е с ток 1/10 - 1/5 от капацитета до 140% заряд - изчислява се времето. Не е добре температурата да се повишава с повече от 5 градуса. Това последното никой май не го спазва.

Бърз заряд - 1/5 до 1/3 от капацитета, времето - по горните критерии, температурата - каквото стане. За това се съкращава живота на елемента.

Дата:   22-05-06 16:15

Мерси, значи засега мисля да карам с дискмена, пък ако се скапат бързо вече ще си взема зарядно.
Иначе батериите ги дават 1.2 Волта, заредени ги мерих 1.4, апарата изключи при 1.1. А пък и времето за зареждане(което се оказа повече от 5 часа) влиза в това, което каза asahi, тьй че може и да няма проблем[smile]

Дата:   23-05-06 00:36

sen_kn,интересно как ги докара до 1.4 v тия батерии на пълен заряд.става 30 години се занимавам с електроника и такова чудо сефте чувам.да не мериш нещо погрешно. ако батерията на уредчето ти е заслабнала може и 1.8 волта да премериш, при все че тая грешка важи най вече при замерване на променливо напрежение.

Дата:   23-05-06 00:58

Грешка от паралакса, евентуално.

Автор: bobihot   
Дата:   23-05-06 04:15

Taka e- koгато акумулаторите са напълно заредени и без консумация са ~1.4V . Мисля, че може да слезнат до 0.9V, ако апараурата позволява, но обикновенно им пада и тока та не става...
Продаваха зарядно Санио с батериите, което регулира разряда/заряда и го препоръчваха за целта?

Автор: de5   
Дата:   23-05-06 07:46

ROLIK написа:

> sen_kn,интересно как ги докара до 1.4 v тия батерии на пълен
> заряд.става 30 години се занимавам с електроника и такова чудо
> сефте чувам.да не мериш нещо погрешно. ако батерията на
> уредчето ти е заслабнала може и 1.8 волта да премериш, при все
> че тая грешка важи най вече при замерване на променливо
> напрежение.

може и повече да буде след заряд напр 1.6 без консумация мога да ти дам така заредена батерия да я измериш

Дата:   23-05-06 11:19

de5
ROLIK написа това дето ще ти каже всеки производител на акумулатори .батерия не се мери в момента на изключване от зарядното.ако всеки акумулатор показваше една четвърт повече от номиналното си напрежение какъв е смисъла на надписа върху него.да му даваме направо напрежението на заряд.

Автор: Блясък   
Дата:   23-05-06 13:28

Без да съм капацитет в областта, давам някои параметри, които съм чул или измерил:

разреден Ni-MH елемент : 1.18 v
зареден Ni-MH елемент : 1.44 - 1.45 v
номинален заряден ток : 1/10 от капацитета в продължение на 14-15 часа
ускорен заряд - 1/5 от капацитета - 7 часа.
(ускорен заряд се ползва само в марковите батерии, китайските се скапват на 20-30-ти цикъл окончателно, като симптомите почват от 5-6-тия)
по-бързи (2 hours ultra rapid charge) са извращения със физиката и химията.

По отношението със произволния заряд/разряд на метал-хидридните батерии: те МОГАТ да се зареждат/недозареждат/недоразреждат/подзареждат и т.н. при което обаче се натрупва memory ефект. Когато обаче имате време и мерак, осигурете 1-2 пълни цикъла заряд/разряд по гореописаните волтажи/правила и акумулаторчето 'забравя' за лошото отношение към него. На практика memory ефекта е обратим !!! И аз не вярвах , ама е така.

Автор: mario   
Дата:   24-05-06 00:52

asahi написа:

> Марио, би ли се аргументирал?

Какво да се аргументирам бе Асахи ?
Че няма нужда от разреждане ли ?
Ами чел съм източници на който може да се вярва.
Предполагам, че и ти така.

Освен това снимам от 2000-та година с такива батерии и никога не съм ги разреждал. Някои от тях още работят (казвам някои щото има такива които отидоха с апарата и не са ми в полезрението, но тези които са в мен нямат проблем)

[beer]

Дата:   24-05-06 19:58

<<п.п. Никои не е съвършен при грешка в цифрите моля за извинение но мисля че са тези!!!>>
[ezik] [ezik] [ezik]

първа  назад  1     всички  напред  последна