Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Адаптивна оптика във фотографията????
Автор: matasel   
Дата:   12-05-06 10:52

Ще доживеем ли момента, когато това ще стане - аз съм сигурен, че някога ще го има, ама кога е въпросът[smilie11] [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Адаптивна оптика във фотографията????
Автор: ALBIREO   
Дата:   12-05-06 10:55

С каква цел това? :)
Турболенцията в атмосферата не създава проблем на фотографите, до колкото знам... ;)

Автор: Mimic   
Дата:   12-05-06 11:00

Ааааа, не е така - пробвал ли си да изкараш апарата през прозореца на самолета да цъкнеш некой облак, щот прозорците са били омазани ...

Автор: Todd   
Дата:   12-05-06 11:01

Почти съм сигурен че вече го има - но има още много пари да се прибират от сегашните на пазара .
Или е още при военните .

Дата:   12-05-06 11:02

Ама сигурен ли си, че не създава? Ако снимаш със широкоъгълен - нямаш проблем, ама я сложи един обектив с 2 градуса зрителен ъгъл или оня лубим ми 300х зум на Панавижън дето стига до около 0.3 градуса зрителен ъгъл и отиди да снимаш в горещ ден на разстояние 100-200 м и пак ще говорим. При снимане в хоризонтално напражление турбулентностите са много по-силни и по-бързи, отколкото във високите планини, където слагат големите телескопи[beer]

Дата:   12-05-06 11:04

Проблемът с адаптивната оптика във фотографията, според мен, е много по-сложен за решаване, отколкото в астрономията, та няма да е лесно, но много ми се иска да го видя някой ден направено[beer]

Автор: boni   
Дата:   12-05-06 12:46

Ако не се лъжа такава Никон използват още през 1995 в DSLR моделите си , за да трансформират цялото изображение от нормалните обективи върху матриците, които са били 2/3"
Освен ако не съм те разбрал правилно

Дата:   12-05-06 12:51

What's more, it employs with a built-in 2/3-inch CCD provide the same picture angle coverage for every compatible Nikkor lens - from fisheye to telephoto. So unlike many other digital cameras, with the Nikon E2 Series, what you see in the viewfinder is always what you get. Of course, you can also take advantage of a wide array of Nikkor lenses, Speedlights, and other system accessories

http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/specroom98/e3/e2.htm

http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/specroom98/e3/html/spec.htm

Дата:   12-05-06 12:56

Май не си ме разбрал, Бони.
И Минолта и Акфа имат един такъв исторически ДСЛР с три 1/2"ЦЦД. Оня и..от Питанчо беше пуснал преди месец-два тема за това, ама там използват релевска оптика, за да намалят линейния рамер на образа, а не ъгловия обхват на обектива. Това е обратното на задния телеконвертор и се използва доста в астрономическата оптика.
А адпативната оптика е нещо твъде различно. Основното и използване е да компенсира размазването на образа, вследствие на атмосферните турбулентности, чрез променящи формата си огледала. Много интересно нещо е, но няма да е лесно навлизането и във фотографията[smilie2]

Дата:   12-05-06 12:59

Аха, ясно[smilie24]

Дата:   12-05-06 13:01

Ами, какво да ти кажа, дори да се направи обектив, който и да може да се НОСИ с адаптивна оптика, ще струва 6 цифрена сума - забрави ;)
Какъв е този обектив 300х???
Това е телескоп!
За тези 200-300 метра, каква толко торбуленция ще имаш? Мисля, че това е абсурд ;)
На всичко отгоре, обектив с адаптивна оптика, трябва да е задължително огледален, освен, ако не се измисли как да се "адаптира" леща.
Хипер малко фотографи използват фокусни разстояния над 1000 милиметра. Влиянието на турбуленцията при това увеличение е нищожно.
Дай ми конкретен пример за какво би ти трбвало?

Публикацията е редактирана (12-05-06 13:02)

Дата:   12-05-06 13:04

Да, Матасел е прав, аз лично съм забелязал когато снимам в горещ ден на около 400мм фокусно разстояние как се къдрят линиите на далечни сгради, стават малко като надъвкани..

Дата:   12-05-06 13:19

Никоя фирма няма да се впрегне в разработка на толкова сложна техника за единични и частни случаи. В астрономията, това е глобален проблем, затова е и решен. Дори да се направи нещо, ще е ужасно скъпо и НИКОЙ няма да си го купи. А да не говорим, че е абсурд, това да се направи "портативно", за да може да се пренася. Трябва ти изключително бърз компютър, който да следи всички сензори по огледалата и да ги движи "мигновено"... трябват ти много батерии, които ще траят по има няма 5 минути, щото това си харчи здраво ток... абсурд! :)

Дата:   12-05-06 13:20

Скоро гледах един откъс от филм на BBC (HDTV). Снимаха ходещи слонове с телеобктив и контурът на крачката им така шаваше, че направо ми идеше да запея "Тих бял Дунав се вълнува".
А като погледнеш през бинокъл, а и дори с невъоръжено око се вижда назъбването. Скоро гледах как една жица се "вълнуваше" по обяд[smilie5]

Автор: bobihot   
Дата:   12-05-06 15:50

Мисля че го исползват военните, ние плащаме...
Но пък вече пускат и да се гледат от Гоогле и НАСА.

Дата:   12-05-06 16:28

bobihot, можеш ли да кажеш нещо повече по въпроса?
И какво пускат да се гледат от Гоогле и НАСА?[smilie11]

Дата:   17-05-06 14:47

Можеш или не можеш[smilie11] [smile]

Автор: b0bb0   
Дата:   17-05-06 21:56

Вероятно има предвид това:
http://www.flashearth.com/?lat=42.684943&lon=23.319105&z=18.5&r=0&src=0

Дата:   18-05-06 00:45

Доколкото съм чувал я използват при спътниковите снимки на земята- така могат да постигнат разрешение под 0.5 метра.
Но там технологиите са още секретни, иначе и ние щяхме така...

Автор: jester   
Дата:   18-05-06 10:50

Хм, лошото е, че за БГ явно не обновяват кадрите достатъчно често. Тези, които сега излизат са поне отпреди 4 години. Кино "Арена" и то първото още се строи, БИЛЛА и Технополис в Люлин са само заравнен терен, моят блок е само ливада и т.н.

Автор: Julius   
Дата:   18-05-06 11:26

... ама БИЛЛА в Младост 3 е факт... [ezik] [smilie3] [smilie7] [ezik] [smilie6] [smilie18] [beer]

Дата:   18-05-06 12:17

В щатите е още по-зле,
Вашингтон още не е построен...

Дата:   18-05-06 13:01

Виж това за Вашингтон не го знаех, но сега ще го погледна. Но аз лично се съмнявам, че тези снимки са правени с адаптивна оптика. Въобще правенето на адаптивна оптика с голям зрителен ъгъл не е никак лесна работа, ама някой ден сигуро и това ще стане.

Автор: mrge.org   
Дата:   18-05-06 14:02

Това по скоро очаквам да се реализира софтуерно. На принципа на жабешкото зрение: неподвижните обекти се изглаждат, а движещите се - колкото може. [cool]

Дата:   18-05-06 14:06

http://www.inrne.bas.bg/wop/wop_1_2006/nauka_teleskopi.pdf

първа  назад  1     всички  напред  последна