Автор: jester
Дата: 04-07-06 18:32
Такааа, значи аз имам EF-S 10-22 и шма прощавате, ама няма по-добро ултра-уайд енгъл за кроп-факторка! Дори и фанатикът Кен Рокуел си казва в неговата статия, че ако можеше, щеше да си вземе него, вместо никонското 12-24. Аз лично съм снимал и с 10-20 на Сигма и смятам, че не е толкова по-лоша, колкото е по-евтина от Канона - демек заслужава си. Само дето много народ все разправя, че при Сигма ОТК-отдела е странна работа, имало от перфектни бройки, до тотална скръб. Сигмата 12-24 не я препоръчвам поради по-високата цена, и поради неубедителните й качества в краищата. В луминъс лендскейп даже имаше сравнения между нея и 10-22.
За ТОКИНА-та не съм чул нито една лоша дума. Единственото, което мен би ме накарало да взема Сигма 10-20, ако Канон 10-22 не беше в сметките, биха били 2-та мм откъм широката страна. При тези фокусни разстояния всеки милиметър се брои.
Между другото - и Сигмата и Канона са удивително добре коригирани по отношение на бъчва-възглавница изкривяванията. Практически те почти не съществуват. За другите модели не знам, защото не съм ги тествал лично.
|
|