Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Дайте съвет за UWA обектив
Автор: frol   
Дата:   04-05-06 09:59

Поръчах си Canon EOS 350D. Обаче ще ми трябва широкоъгълeн обектив за него. Спрял съм се на следните марки и модели UWA обективи:

1. Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm
2. Tamron SP AF11-18mm F/4,5-5,6 Di II LD Aspherical (IF)
3. Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
4. Sigma 12-24mm F4.5-5.6 EX DG ASPHERICAL HSM

Тези съм ги селектирал след ценово проучване на пазара. Канонският 10-22мм не съм го включил, поради финансови съображения. То и Sigma-та от т.4 ми идва малко скъпа, но съм го включил, защото е fullframe (евентуално за в бъдеще).

Та питането ми е: кой от гореизброените да избера, кой бихте ми препоръчали.
Особено ценно би било мнението на някой, който има практически опит с тях.

Отговори на това съобщение
 Re: Дайте съвет за UWA обектив
Автор: hash   
Дата:   04-05-06 15:53

Аз имам Сигма 10-20 съвсем от скоро. Определено изглежда добре направен обектив. Работи се приятно с него. С изключение на капачката, която леко хлопа. И това не е само на моята бройка.

Нямам база за сравнение с някой от другите. Никога не съм ползвал друг UWA обектив. Оптически ми изглежда доста добре, особено като се затвори на 5.6 или 8.

Автор: designwerk   
Дата:   04-05-06 17:07

frol - иди и виж снимки...
тук

тук ( пак там - друга страница )

и

тук

по широките (високите в моят профил) са правени с 12-24 на SIGMA ...

Публикацията е редактирана (04-05-06 17:09)

Дата:   04-05-06 17:10

... и разкарай тая абревиатура...

Автор: Стоев   
Дата:   04-05-06 17:13

(чуди се дизайнверка не беше ли никонианско чадо)

Дата:   04-05-06 17:14

от тях съм колега... ма те СИГМА си правят тапи и за дваете дупки !

Публикацията е редактирана (04-05-06 17:14)

Дата:   04-05-06 17:16

пък и единият от колегите посочени по-горе работи с https://photo-forum.net/static/forum/2006-05/pinx0196.JPG

Публикацията е редактирана (04-05-06 17:16)

Дата:   04-05-06 17:27

designwerk написа:

> пък и единият от колегите посочени по-горе работи с
> https://photo-forum.net/static/forum/2006-05/pinx0196.JPG
>

>
> Публикацията е редактирана (04-05-06 17:16)
Нидей са управдава ами сменяй вярата без бой [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

[beer]

Автор: DESIGNwerk   
Дата:   04-05-06 17:28

Стоев..да не цапаме темата на човека..!?

Знам тъ къде си..довечера ша ти пратя хора!

Дата:   04-05-06 17:31

ОК

(ша ги давим на местно равнище руситата[beer] )

Автор: frol   
Дата:   04-05-06 19:51

Благодаря на отзовалите се и най-вече на споделилите лични впечатления.

Разгледах посочените страници със снимки. Позачетох доста и из нета.

Притеснен съм от противоположните мнения за Sigma обективите и най-вече от качеството на оптиката, вариращо от кристална рязкост - до пълна мъгла, или липса на фокус в някой от ъглите, или дори невъзможност за работа на аутофокуса освен по центъра, и други проблеми по качеството на оптиката. Това доста ме разколебава по отношение на Сигма-та и почти съм се отказал от тях. Доста от споделилите мнения по чуждите форуми и ревюта са сменяли конкретната бройка обектив поради лоша оптика или са имали възможността да го пробват и изберат по време на покупката, което аз не мога да направя. Вероятно ще се насоча към един от другите два.

Там колебанието е между по-лекия Tamron (355g - вероятно изцяло пластмасов) и масивният и доста по-тежък Tokina (570г - с метално тяло). Всеки от двата си има и плюсове и минуси. Tokina-та обаче може да се поръча на по-добра цена.

Та след всичко което изръчках из нета, везните се накланят в полза на Tokina.

Още веднъж благодаря на отзовалите се. [beer]

Автор: onlineivo   
Дата:   04-05-06 21:29

1. Не съм ползвал Сигма
2. Не съм чул някой да се оплаква от Сигма на която пише EX

Автор: Julius   
Дата:   04-05-06 21:31

А някой ползвал ли е тия дето пише ОХ... [smilie2] в смисъл дали има оплаквания... [smilie8]

Автор: onlineivo   
Дата:   05-05-06 00:25

[smilie8] Чувал съм един слух (от тия дето ги пускат конкурентите един за друг) че Канон не давали на Сигма оригиналния протокол за комуникация тяло-обектив и като следствие повечето сигми които нямат HSM имали ултра-бавен-фокус. Как пък са я направили врътката с HSM-a без протокол тогава не става ясно...

Автор: hash   
Дата:   05-05-06 13:07

HSM е просто друг вид мотор в обектива (по-тих и бърз) както УСМ на Канон.
Доколкото знам наистина Сигма ползват системите на Канон с reverse engineering. Честно казано между старите обективи на Канон и не-HSM сигмите не намирам особена разлика като скорост на автофокус.

Автор: ibk   
Дата:   05-05-06 15:38

onlineivo, никоя фирма не си дава протоколите на Сигма и Тамрон и те си правят reverse engineering, както е рекъл хаш.
Сперед това, което съм чел, Токина и Пентакс 12-24 са с един и същи дизайн на оптиката. А пък скоро гледах резултатите от сериозен тест на "Популар Фотографи" и Пентакса е с най-малки изкривявания и като цяло най-добър от изброените (вкл. и канонския такъв).
Успех!

Автор: opeldjia   
Дата:   04-07-06 10:39

и аз имам някакви размисли по таз тема, та да попитам:
designwerk, твоята Сигма 12-24 - не е ли малко неудобна за работа с нейната издута челна леща - т.е. не е ли малко трудна за опазване - доколото разбрах от ревю-тата из нета май не може да и се завие стандартен УВ филтър. и още нещо - тези "Rear Type (Gelatin Filter)" скъпи ли са ? питам щото без пола определено няма да мина

Дата:   04-07-06 10:52

Колега.

SIGMA-та има капачка от 2 части (второто прилича на сенник, но пък винетира на 35мм).
Нормална, която се слага по стандартният начин с 2 щифтчета, и втората, която се "нахлузва (друга дума не се сещам)" на вградения сенник (сенника не се сваля).

Втората капачка принципно има резба(88мм).
Не е невъзможно да се завие нещо, но се стеснява зрителният ъгъл.

С APS матрица не се усеща присъствието й, но на 35мм винетира под 16мм.(един колега я оприличи на шпионка [smilie5]). ПРИЧИНАТА ДА КУПЯ ТОЗИ ОБЕКТИВ БЕШЕ ТОВА ЧЕ Е КОНСТРУИРАН ЗА 35ММ. По онова време (преди година) само Voigtlander (може и да се лъжа) имаха широка (под 16мм) лупа за 35 мм с Никонски байонет...
Той е MF и е $ 900.00 (Voigtlander Super Wide 12mm f/5.6 SL).

Малко е кофти, ако се вреш по храсти или се катериш по чукарите... за целта - капачката винаги отпред.

Отзад имаш възможност да си режеш желатинчета - ND, ND Grad, Цветни...

... и въпреки този недостатък (единствен за мен) ЛУПАТА Е НЕЩО, КОЕТО КАТО ЗАВИЕШ, НЯМА ДА ТИ СЕ ИСКА ДА СВАЛИШ.

Публикацията е редактирана (04-07-06 11:06)

Дата:   04-07-06 11:43

DESIGNwerk, а поларизационни има ли ?

Дата:   04-07-06 14:02

не знам дали има PL на желатинки [smilie11]

Дата:   04-07-06 15:04

изчетох доста неща из нета по въпроса - няма ! казват, че една от причините да няма е , че ако сложиш пола на такъв обектив потъмняването на небето щяло да е много неравномерно. ама пък полата не е само за това ...
някои си държат поляризиращо фолио пред обектива ама пък не знам дали в БГ може да се намери таквоз.

Дата:   04-07-06 15:20

Не ползвам - доволен съм и така!

Автор: tarzan   
Дата:   04-07-06 16:44

От тестовете в немското FotoMagazine Токината се представя по-добре от значително по-скъпите Канон и Никон стъкла(преди месец два беше 450$). Токина работят заедно с Пентакс както вече някой беше споменал, но май имат разлика в дизайна. Струва ми се добре по обектива да има колкото се може по-малко пластмаса. Вярно че тежи, но усещането е съвсем друго.

Автор: jester   
Дата:   04-07-06 18:32

Такааа, значи аз имам EF-S 10-22 и шма прощавате, ама няма по-добро ултра-уайд енгъл за кроп-факторка! Дори и фанатикът Кен Рокуел си казва в неговата статия, че ако можеше, щеше да си вземе него, вместо никонското 12-24. Аз лично съм снимал и с 10-20 на Сигма и смятам, че не е толкова по-лоша, колкото е по-евтина от Канона - демек заслужава си. Само дето много народ все разправя, че при Сигма ОТК-отдела е странна работа, имало от перфектни бройки, до тотална скръб. Сигмата 12-24 не я препоръчвам поради по-високата цена, и поради неубедителните й качества в краищата. В луминъс лендскейп даже имаше сравнения между нея и 10-22.

За ТОКИНА-та не съм чул нито една лоша дума. Единственото, което мен би ме накарало да взема Сигма 10-20, ако Канон 10-22 не беше в сметките, биха били 2-та мм откъм широката страна. При тези фокусни разстояния всеки милиметър се брои.

Между другото - и Сигмата и Канона са удивително добре коригирани по отношение на бъчва-възглавница изкривяванията. Практически те почти не съществуват. За другите модели не знам, защото не съм ги тествал лично.

Дата:   04-07-06 18:35

Я направо SIGMA 8мм !

първа  назад  1     всички  напред  последна