Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ISO_12233-reschart
Автор: oldfirehand   
Дата:   08-04-06 23:46

Как да се сдобия с оригинал на резолюшън-чарта или /което е по-реалистично, май.../ по- каква методика да си извадя читаво копие от pdf-файла. Изобщо който има опит с тестването на базата на този чарт нека да сподели... Какви трябва да са размерите на копието? Особености на осветлението, колко лукса и т.н.
God bless you and safe shooting:-)

Отговори на това съобщение
 Re: ISO_12233-reschart
Автор: asahi   
Дата:   11-04-06 09:50

Читаво копие ще си извадиш като го принтираш на посткрипт принтер. Осветлението трябва да е достатъчно за нормална експонация при желаната от теб диафрагма, чувствителност и скорост.

Дата:   13-04-06 08:22

А в случая размерът има ли значение[smilie24] [smilie18] На принтираното копие искам да кажа[ezik]

Дата:   13-04-06 08:37

Не знам.

Автор: джъмбо   
Дата:   13-04-06 08:41

размера е А3
и аз имам на ПДФ такъв чарт но до сега на никакъв принтер не е ставало

може би трябва да пробвам на експонация на филм

Дата:   13-04-06 08:43

Нали ти го печатах, даже почерпи бира? Не ти ли върши работа?

Дата:   13-04-06 09:35

не
финните части са назъбени а където се събират направо се сливат а такива неща на ПДФ не се виждат
тоест резолюцията на печат е била малка

явно не случайно струва 200$

Дата:   13-04-06 14:15

А със експонацията на филма каква ти е идеята?

Дата:   13-04-06 17:30

експонира се върху филм така че емулсията към нас да е четима и го опъваш хубаво върху бяла плоскост

аз поне такава идея имам
все пак експонатора за вилми май е 1600 точки

Дата:   13-04-06 19:09

Добра идея, и както разбрах не било скъпо. Ше трябва да го пробваме и да споделим:-)) Не би трябвало да не става, въпросът е да се намери възмойно най-добър експонатор. Гледам че има и 2400 dpi...

Автор: Affe   
Дата:   13-04-06 19:33

Не мисля, че идеята е добра. Проблемът не е в експонатора! На филм въпросната тестова скала ще се възпроизведе идеално! Но не виждам начин филмът да прилепне абсолютно плътно към белия картон или там каквото е, без да остане въздух между него и основата. Това може да стане само чрез вакуум... Наличието на въздух ще доведе до сливане на най-фините елементи от микрощрихите и тестът няма да бъде коректен. Наистина не напразно оригинална скала е толкова скъпа.

И друго - размерът няма значение, ако микрощрихите са възпроизведени коректно. При тестването е необходимо в кадъра да се вкара определена част от въпросната скала, като за различните съотношения на страните - 2:3, 4:3, 16:9 и т.н. има съответните маркери.

Дано да съм ви бил полезен. [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   13-04-06 19:52

Полезен си. Аз се надявам и да са те разбрали.

Чудех се какъв ще е този страшен никонски обектив, с който Джъмбо вижда назъбването на пикселите по чарта на дистанция 3м при фокусно разстояние 50мм, да речем.

Автор: Affe   
Дата:   13-04-06 19:59

Не знам. :) Това само той може да каже. :)

Според мен проблемът е по-скоро в това, че назъбването води до "запушване" на най-фините елементи от микрощрихите, а от там може да се стигне до грешен извод за разделителната способност на обектива.

първа  назад  1     всички  напред  последна