Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Пътят на снимката - от апарата до архива!
Автор: aquarius   
Дата:   30-03-06 09:31

Здравейте на всички!

По примера на IDA, и неговата темаза обработка на снимки, бих искал да разширя темата и да Ви попитам, как подяволите се оправяте с толкова снимки! [smilie8]

Питането ми е, през какви етапи минавате, и колко копия правите на една снимка докато я сложите на диск за архив?
Да започнем така:
1. Сваляме в RAW
2. Първо обработвате или първо конвертирате?
3. Минавате ли през някоя програма за конвертиране преди да направите обработка в PS?
4. След обработката, кои файлове архивирате на дискове:
а. RAW необработени
b. RAW обработени
c. TIFF или PSD
d. JPEG ?
e. Всички [smilie8]
5. Кой какви програми използва за правене на фото архиви?

Знам че повечето от тези неща са предъвквани многократно, но ми се искаше да обобщим процеса в тази тема! [beer]

Споделете опит, защото вече се побърквам!
[thankyou] [shtrak] [thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Пътят на снимката - от апарата до архива!
Автор: Avi   
Дата:   30-03-06 12:46

1. сваляне на снимките на диска в директория с име датата и мястото на снимките. ползвам американския начин на изписване на дати, така че месеците винаги да са ми един след друг и поредността да е запазена.

2. запис на файловете на ЦД. (картата ми е 512, така че от едно пълнене пиша едно ЦД - винаги затварям ЦДто и се стремя да е хубаво, а не но-нейм - това е архива).

3. преглед на файловете - отделяне на тез за "семейния албум", тези които смятам, че могат да ми послужат в бъдеще в професията ми на графичен дизайнер, и тези които смятам за "поне малко стойностни като фотография"

4. конвертиране на РОУ-овете според нуждите - ако са за албумчето без много-много дзверене, ако са за професията не ги пипам засега, останалите файл по файл внимателно. Шлаката изтривам.

5. При събиране на няколко директории с обработени снимки, конвертираните и суровите изображения качвам на ДВД - като архивно/работен вариант.

6. При събиране на 4-5 ЦД-та със сурови файлове (архивните) също качвам на едно ДВД за архив - който гледам да не пипам. тия архивните ЦДта и ДВДта седят на тъмно, в хубави кутийки, доколкото могат да бъдат предпазени от външни въздействия.

От там нататък нещата които са ми на харддиска се предполага, че са неща с които ще работя. Мога да правя албуми, бази данни, да вкарвам мета данни и ключови думи и т.н. Това би трябвало и да се отнася за архивните ЦДта, но засега не изпитвам нужда да го правя.

Автор: stoyan_5   
Дата:   30-03-06 12:49

Avi,
Всички снимки ли са ти сполучливи?
Не се ли е случвало да позатриеш някоя друга?
А защо да не се събират и записват на ДВД?

Автор: aquarius   
Дата:   30-03-06 12:52

Благодаря ти Avi! [thankyou]

Може да се разчита не теб! [beer] [beer] [beer]

Дата:   30-03-06 12:58

stoyan_5 написа:

> Avi,
> Всички снимки ли са ти сполучливи?
> Не се ли е случвало да позатриеш някоя друга?
> А защо да не се събират и записват на ДВД?

стояне, странно е да ми задаваш подобни въпроси. все пак се касае за моя си начин, който не е речено да е най-добрия :)

от друга страна съм написал малко по-горе: 4. конвертиране на РОУ-овете според нуждите - ако са за албумчето без много-много дзверене, ако са за професията не ги пипам засега, останалите файл по файл внимателно. Шлаката изтривам.

от трета страна - защо не на ДВД? ами защото от едно пълнене на картата си пиша едно ЦД. и веднага го имам на архив. определено е полезно след като са ми гърмяли 2 харддиска с ценна информация :) след това от 5 Цдта права едно ДВД - така дублирам архива и се застраховам.

Автор: P_A_D_D_G   
Дата:   30-03-06 12:58

1. Проявяване
2. Съхнене
3. Контактни копия
4. Копиране на избраните кадри
5. Сканиране на Негатива
6. Архивиране в Класьор и на ЦД
7. Сканиране на хартиеното копие и обработка в Фотошоп(незедължително)

Автор: stoyan_5   
Дата:   30-03-06 13:01

Avi,
Разбира се, че първо искам да ти благодаря за отговора.
Това за дублирането на ДВД е ценен съвет!
На мен ми е трудно да си намирам снимките на дисковете и затова попитах.
Голяма каша става ...

Дата:   30-03-06 13:07

stoyan_5 написа:

> Avi,
> Разбира се, че първо искам да ти благодаря за отговора.
> Това за дублирането на ДВД е ценен съвет!
> На мен ми е трудно да си намирам снимките на дисковете и затова
> попитах.
> Голяма каша става ...

затова писах по-горе, че е нужно да се направи някакъв вид база данни - примерно с where is it или някоя подобна програма, която да позволява добавянето на мета данни, ключови думи и т.н. които си сигурен че няма да забравиш. аз лично това нещо не го правя сега... но може би скоро ще ми се наложи да отделя няколко дни да вкарам всички снимки там. така че, който сега започва е хубаво да го има предвид. :)

п.с. гледам винаги и самите дискове да са ми коректно надписани - с датите и местата на снимките вътре...
[beer]

Автор: PLAGIATO   
Дата:   30-03-06 13:11

има програмки за архива, които вършат много добра работа

advanced disk catalog например (има го в датата)

Автор: bigdeal   
Дата:   31-03-06 00:07

Наскоро проведох проучване относно софтуер за следене и водене на архив, категоризация, мета данни и прочее.

Най-добрите продукти без да ги класирам:

- Майкрософт Дигитал Имидж Сют 2006 - не е лошо, с добър интерфейс и доста възможности.

- Адоби Елементс 4 - също доста сполучливо решение, съвместимост с Фотошопа

- Никон Пикчър Проджек 1.6 - това си ми върви с Никона, работи с НЕФ

След това открих нов продукт на ММ съвместно с Адоби, който за съжалени е прототип и достъпен само за МАК до момента:

http://labs.macromedia.com/technologies/lightroom/

първа  назад  1     всички  напред  последна