Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвети за използване на FZ-30
Автор: ksuhorukov   
Дата:   29-03-06 11:20

Идеята е в тази тема да се разискват различни съвети и техники на снимане с въпросния Панасоник. Най-подходящи начини на измерване, АФ настройки, бленди, ISO...
Всеки да сподели опита си. Въздържайте се от спам. Нека насочеността е по-скоро практическа, отколкото теоритична. Можете да споделяте опит и с прикачването на различни филтри. Доколко има ефект и т.н. Надявам се да се получи полезна тема.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за използване на FZ-30
Автор: apollo   
Дата:   29-03-06 11:53

То това беше целта и на огромната тема за FZ30.

Ако имаш голяма карта снимай само на RAW!

Убедих се че Бони е прав - всички настройки на картината на LOW!

Аз снимам само на spot/обичам да си целя точно обектите/:-)

Обикновено снимам на бленда от 4 до 5.6/мисля че това е най острият диапазон за оптиката/!

Стабилизатор винаги включен.

Снимам или на manual или на aperture priority.

и т.н...:-)

Дата:   29-03-06 12:39

Аполо, Стабилизатора на Мод 1 или 2?

Автор: Plamss   
Дата:   29-03-06 12:45

Мод 2, стабилизира само в момента на снимане.

Автор: deyo   
Дата:   29-03-06 13:08

Аз по принцип ползвам стабилизатора на мод 2, но при много дълги експозиции включвам на мод 1 - помага ми да си стабилизирам ръката, докато гледам на екрана и да избера точния момент за снимане.
Иначе за настройките - всичко ми е на standart, с изключение на noise reduction, която е на low.
Снимам главно на Р настройки, където апарата сам си експонира, особено при по-ниска осветеност, защото само на Р има ИСО на ауто режим, който регулира плавно ИСО-то от 80-200. Има голяма разлика примерно м/у ИСО на 160 и ИСО на 200. Освен това ако се наложи да ползвам ИСО 400, предпочитам ИСО 200 и недоекспониране с 1 бленда - шума е по-малко. Снимал съм по този начин и на ИСО 800 - приравнено от ИСО 200 и 2 степени недоекспониране. Задоволителни резултати.
Рядко ползвам и А режим, почти никога досега не съм ползвал S.

Автор: myrddraal   
Дата:   29-03-06 15:09

Това за спот меренето е много практично за макро, но ми се струва малко бавно. За слетка на това дава наистина добра рязкост където пожелаеш. Направо не си представам снимките без това. Често ми се налага поради липса на светлина да съм на ф2.8 и много се дразня. Та споделете как компенсирате недоекспонирането. Още се уча на Фотошоп и не съм стигнал до RAW и ми е малко трудно да разбера, но всичко с времето си.
Кажете нещо за светкавицата - много ми е трудно да я настроя за правилно експониране - ако е много близо свети като слунце - намалявал я на мин и е уйасно тъмно дори на 1м. За филтрите - имам само УВ, обикновен, които понякога дава доста слънчеви петна (предполагам че си има име този ефект, но не ми е известно). Надявам се темата да е наистина стегната, понеже ми е много трудно да чета 20 поста глупости и да откривам съдържателното, като нямам мн време. Весело ловуване ви пожелавам!

Автор: dd   
Дата:   29-03-06 19:04

Искам да помоля ползващите УВ и/или ралични видове Пол- филтри да споделят ЛИЧНИте си наблюдения,относно филтрите,които са ползвали или ползват с ФЗ 30(проблеми,успехи-неу­спехи,доволни-недово­лни...).Особено полезни ще бъдат впечатленията на база за сравнение между различни типове и марки.

Автор: oldfirehand   
Дата:   29-03-06 20:53

Съгласен съм абсолютно с Deyo, едно от малкото ми категорични заключения за 30-те дни откакто ползвам апаратчето е, че при късите експозиции по-добър резултат получавам при MODE2 на стабилизатора, а при дългите - обратно - MODE1 ми работи по-добре.
Апропо, голямо браво на ksuhorukow за темата, това е от което се нуждаехме! Нека тук да си говорим само и единствено за възможности, особености, настройки, опит, аксесоари и т.н. КАСАЕЩИ САМО ТОЗИ АПАРАТ. Подкрепям напълно!

Автор: dani_koev_bg   
Дата:   29-03-06 22:10

Добра идея! [smilie24]
Искам да ви попитам... Нещо не можах да разбера оскъдната табличка в Manual-а. От колко до колко сантиметра и метра да снимам на AF Macro и от колко до колко само на AF? Мерси! [smile]

Автор: royal   
Дата:   29-03-06 23:04

DOBRA IDEQ [smilie7] [smilie24]

Автор: Джоконда   
Дата:   29-03-06 23:20

Искам да попитам след като съм направил снимките по-долу с този апарат и само с UV филтър може ли да му прецакам матрицата? Какво се наблюдава при такава повреда? И въобще кога мога и кога не да снимам с него слънце без нужните филтри? Директно срещу него ми е ясно,че не трябва,но в случайте по-долу пак ли е все така опасно?

[URL=http://img140.imageshack.us/my.php?image=p10109939xg.jpg]https://photo-forum.net/static/forum/2006-05/gkic4385.JPG
http://img140.imageshack.us/img140/3932/p10109939xg.th.jpg
[/URL]
[URL=http://img214.imageshack.us/my.php?image=p10108545sw.jpg]https://photo-forum.net/static/forum/2006-05/ltpp4635.JPG
http://img214.imageshack.us/img214/9947/p10108545sw.th.jpg
[/URL]
[URL=http://img214.imageshack.us/my.php?image=p10109322cj.jpg]https://photo-forum.net/static/forum/2006-05/qvbs5540.JPG
http://img214.imageshack.us/img214/9657/p10109322cj.th.jpg
[/URL]

Дата:   30-03-06 10:06

Относно въпросите за филтри. Имам УВ, което съм сложил пред обектива и не свалям от там. Имам циркулярен филтър, но нещо не съм доволен от него. Нямам никакви претенции за коректното използване на този филтър, но нещо снимките на небе не стават точно така, както ми се иска. Такива резки и контрастни облаци...нещо не е наред. Признавам че практиката ми с него е малка, защото от скоро имам и апарата. Вчера взех и неутален филтър със 25% пропускливост на светлината. Работи много добре и е полезен. Всичко ми е на Bower.

Относно стабилизацията, лично аз ползвам Мод 2.

Настройките на картината са всичко на стандарт, само шума на low. Тези дни ще пробвам по съвета на Бони, всичко на low. Снимам основно в JPEG. Обещавам да пощракам и на RAW, защото казват се получавало определено по-добре.

Аксесоари. Засега съм хвърлил око на широкоъгълен конвертор Бауър 0.45 Макро. Струва 99 лв, на 58мм резба е. Ако някой иска да го коментира, снимки правени през него има в темата "Какво ще кажете за този конвертор, преди 2-3 дни".

Публикацията е редактирана (30-03-06 10:57)

Автор: slavoart   
Дата:   30-03-06 11:15

DJOKONDA, izbegvai da snima6 slance,zavarki i lazeri v no6tni klubove. gorqt qko ccd. patil sam si i ot li4en opit ti kazvam ne prekalqvai!!!! otnosno slanceto, bezopasni sa rejimnite snimki/zalez,izgrev/ no e dobre da ima6 filtri i zatvarqi blendata. mislq si kolko li naivni du6ici sa ostanali bez sapunerki snimaiki slan4evoto zatamnenie v4era:) li4no nabludavah kak hlapeta 6trakat s malki aparat4eta i dsm-i:) xaxaxaxaxa

Дата:   30-03-06 11:23

Джоко:-), не би трябвало да има проблем. Все пак не е за препоръчване да го снимаш когато е най силно. Най добре при изгрев и залез и да внимаваш с настройките на бленда и скорост.

Опасно е да се снима през оптически инструмент и голямо увеличение. Тогава светлинният поток може да увеличи интензитета си 20-30х и без добър слънчев филтър дори и на скорост 2000 белята е сторена...

Дата:   30-03-06 11:25

Ще се вслушам в съвета ти. Затъмнението не съм снимал. Но можеш ли или някой друг да каже какво се наблюдава при "осветяване" на матрицата? Избеляване на цветовете и картината,пълен мрак или какво? Имам предвид не след снимане на затъмнение и насочване апарата право срещу слънцето,когато е най-интензивно ав случайте като по-горе.

И все пак, понякога е добре когато слънцето попада в кадъра ми - т.е. искам покрай цялата обстановка да включа и него. В този случай как да процедирам? Някакъв филтър или в този случай не е подходящ ?
[smilie11]

Дата:   30-03-06 11:44

https://photo-forum.net/i/259747&USER_ID=9715

Ето един мой опит! Беше страхотен ден и като видях как слънцето се проектира над пътя във вълнението си направо насочих Паналайката и го щракнах в Р режим без да мисля... Добре че апаратът избра подходящи стойности на апертура и скорост! Снимката е с UV филтър на 35мм. и нищо друго!

Автор: dani_koev_bg   
Дата:   31-03-06 02:29

Ще се повторя... От колко разстояние нагоре да превключвам от AF Macro на AF?
Снимам предимно на P и M. ISO 160? Вярно ли е това? Че при режим на ISO на Auto избира и междинни величини, а не само измежду 80, 100, 200 и 400?

Дата:   31-03-06 15:41

Нямам такива впечатления.

Автор: simbon4o   
Дата:   01-04-06 14:23

вярно е :) по-добре да не го ползваш щото избира и 400 понякога ;) няма да ти хареса.

Дата:   01-04-06 14:48

Симбончо, искаш да кажеш, че има вероятност да ми направи снимка на ИСО различно от 80, 100, 200 и 400 ли? Аз в повечето случаи го държа на 100. Само когато снимам на ниска осветеност сменям 200. С 400 не смея, защото от скоро снимам на Роу а в Джепега има бая шум :)

Дата:   01-04-06 20:14

снимам само на 80, освен колгато се вра по храсти, тогава качвам максимум до 200 и 400 го забравям, колкото по-малко апарата мисли вместо мен толкова по-добре ;). На 200 със 1-2 стъпки експонацията надолу е по-малко шум от на 400 на 0.0 експонация. RAW е хубаво нещо ;) от как съм с 1GB + 2GB карти само така стрелям.

Автор: oldfirehand   
Дата:   02-04-06 19:22

Реалното ISO на което е направена снимката може да се види във PS на File->File info->Camera Data 1 а също и File->File info->Advanced->EXIF Properties, както и със Ноис Нинджата на Image info. Прегледах доста снимки правени на Auto mode, но не открих 'нестандарта' стойност на ISO-то...

Публикацията е редактирана (02-04-06 19:23)

Дата:   02-04-06 22:09

Аз там където се вра, и 400 ISO няма да стигне,затова статив и винаги на 80. И светкавицата само в краен случай. Хм, тъкмо се чудя дали да не пусна някоя фотка за гласуване,ама туко-виж сънувате кошмари после.

Един въпрос. Тъй като доста ходя с апарата, но не навсякъде има нещо за снимане,затова проблем ли е ако направя снимка,след което да гася апарата,после като видя нещо пак да го включа. Т.е. да го включвам и изключвам много често,защото улици дълги,път много, често снимам с часове и някак е неоправдано да отива батерията докато не снимам, а апарата стои включен. Та какво мислите - може ли да се повреди от често On/off ?

[beer] [shtrak]

Публикацията е редактирана (02-04-06 22:10)

Автор: CYPER   
Дата:   02-04-06 22:20

Нагласи си от менюто Power Save опцията на 1 минута[smilie8]

Дата:   02-04-06 22:22

Ми не нищо му няма. По-добре обаче го направи на 1мин да изпада в stand by :) аз така и като ще снимам цъкам на спусъка и той се буди и снимам :).

първа  назад  1     всички  напред  последна