Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Аз ли съм дефектен, или има нещо гнило в Дания?
Автор: J0R0   
Дата:   14-03-06 15:15

В България няма много фотографски събития.
Не е трудно при добро желание човек да види почти всичко, което се показва като изложби.
Или поне най-големите.

Аз от няколко години следя доста отблизо фотографските събития. В повечето дори участвам.

Гледам, гледам... и се чудя: в мен ли има някакъв дефект или нищо не разбирам от фотография. Ако е второто - бих се записал на някакъв курс, където да ме научат.

Ето какво имам предвид - само за 2005 година.

ТОВА

най-доброто

най-доброто

най-доброто

най-доброто

най-доброто

И ТОВА:

най-доброто

най-доброто

най-доброто

най-доброто

най-доброто

най-доброто

(всеки може да си направи съпоставките и за 2003 или 2004 година)

За мен разликата в класите, в идеите, във визията, в мащаба на мислeнето, в богатството на изразните средства е толкова очебийна, че направо ще ми избоде очите.

Не знам за вас как е. Затова ви питам.

И моля ви се, нека това да не се превръща в тема за противопоставяне на едни автори на други, защото и едните и другите автори участват и на едните и на другите места.

Нека да поразсъждаваме за начините и методите на оценяване на тези автори. За това как да направим така, че всички ние да гледаме по-добрата фотография.

Отговори на това съобщение
 Re: Аз съм дефектен, или има нещо гнило в Дания?
Автор: alienguru   
Дата:   14-03-06 15:21

По вкус и цвет, товариши нет

или както там беше

Re: Аз ли съм дефектен, или има нещо гнило в Дания?
Автор: IvoZafirov   
Дата:   14-03-06 15:25

Мдааам, и аз много неща не мога да разбера ама .... Особенно това на Хръдличка ли беше пръдличка ли. Кво му е хубавото? Просто информативна снимка на три ствола и то не много ясни. Ама то аз кво ли разбирам от артЪ. Мен пилета ми дай ... пък то тези с пилертата ...

Автор: asahi   
Дата:   14-03-06 15:32

Аз ли съм дефектен, или има нещо гнило в Дания?

В Дания е проблемът.

Автор: Avi   
Дата:   14-03-06 15:32

IvoZafirov написа:

> Мдааам, и аз много неща не мога да разбера ама .... Особенно
> това на Хръдличка ли беше пръдличка ли. Кво му е хубавото?
> Просто информативна снимка на три ствола и то не много ясни.
> Ама то аз кво ли разбирам от артЪ. Мен пилета ми дай ... пък то
> тези с пилертата ...

изключеително тъпо изказване!!!

и що сия няма бан за такива малоумници?

Дата:   14-03-06 15:34

asahi - чувал съм от теб и по-добри анализи...

Дата:   14-03-06 15:35

според мене проблема е в критериите на журиращите. струва ми се, че не успяват да се надбягат със съвременната визия, остават леко "олд фешън". същата работа е и в конкурсите за музика, където тончо русев и компания от 30 години избират едни и същи песни... най-често писани от самите тях.

та... проблема е в дания, да!

Автор: ShaiHulud   
Дата:   14-03-06 15:38

Ъм... без да искам да се бутам в шамарите, имам едно лаишко питане. Първото място от Фотоваканцията ми седи малко странно. Аз ли нещо не я разбирам тази снимка, от размера ли е... Та може ли някой да ми обясни предимствата й, пред тази на Жоро, която според мен цепи мрака, като въздействие, доколкото помня и като качество /мисля че съм виждал по-голяма версия, но може и да се лъжа/.

Автор: special_k   
Дата:   14-03-06 15:38

J0R0, ако разделиш екрана на две половини и сложиш "ТОВА" И "ТОВА" от двете страни, наистина ще избодеш бая очи ![smilie19]
А ако сложиш и имената на "журиращите" спокойно можеш и да си затвориш темата[smilie5][smilie5] [smilie5]

Автор: graphic   
Дата:   14-03-06 15:39

Avi [smilie24]

Дата:   14-03-06 15:42

искам да добавя нещо..

аз лично изключително ценя повечето от професионалистите, журуращи по подобни конкурси. интересувал съм се и съм гледал техни фотографии. в никакъв случай не смятам, че те са "лаици" или нещо подобно. просто... малко олд скуул :)

Автор: asahi   
Дата:   14-03-06 15:43

Аха! Жоро, говориш за нещо такова:

Тъпите старчоци си мислят, че със закостенелите си виждания могат да формират облика на българската фотография? Да налагат мухлясалите си схващания за естетика и изразни средства? По скоро доказват наличието на добре разработен механизъм за разпределение на наградите в тесен приятелски кръг. Практика, научена от техните "учители" в продължение на дълги години сиво безвремие.

И масовата, и елитарната култура битуват и се развиват в нова среда. Хубава или лоша тя е факт и нейното омаловажаване води до темпорални дискомфорти и разминаване на ценностите с няколко обиколки. Не е лошо да се учим от класиците, но не може да сме им подвластни доживот.

Дата:   14-03-06 15:44

Спешъле, ако бяха едни и същи журиращите щеше да е много лесно обяснението.

Автор: special_k   
Дата:   14-03-06 15:47

:))))))))))))
Avi, проблема не е в непрофесионализма на журито.., в съда е същото - мутрите са на свобода, но съдиите са си ПРО отсекъде.....

Автор: IvoZafirov   
Дата:   14-03-06 15:48

Прав си Ави - бан за такива малоумници като мен, ама преди да ме баннат дали ще благоволиш да ми направиш един художествено-фотографски анализ на снимката с трите дървета та да я оценя и аз. Ти явно успяваш да я оцениш, затова открехни и нас малоумните. То явно това с разбирането на арта стана модно. Оказва се че разбирането му е достъпно само за определени хора, които обаче ревниво пазят тайните на разбирането от такива малоумници като мен. И колкото е по извратен тоя арт толкова по-ревностно го защитават и оплюват тези които не го разбират. Е, аз открито си казвам мнението без да засягам никого (изключая Хръдличката, ма него тук го няма и не шпреха булгар), а ти драги ми друже Ави, разбирачо на хубавото вземи ка ми обясниш какво му е хубавото на това кадро, вместо да ми обясняваш колко съм малоумен. Та белким ми налееш малко акъл а?

Автор: sounder   
Дата:   14-03-06 15:49

еми бира [smilie5]
туй ся
въпрос на институция, оценка, визия на журито, самото жури и подобни [smilie5] [smilie24]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   14-03-06 15:50

Сега ако отсея тука Q-то, PR-а, копирацията на идей, пудрата с ФШ ще настане мазало и всеобща галимация и в двете секции.[smilie5] [smilie18]

Цялата Дания е гнила - от феотдалите, та до простите крепостни, затова [beer] и [shtrak]

Дата:   14-03-06 15:52

Може би трябваше да включа и просто безличните неща на определени имена, обикалящи всеки пореден конкурс и тиражирани винаги в избрани [smilie21]

Дата:   14-03-06 15:53

IvoZafirov написа:

> Е, аз открито си казвам мнението без да засягам никого
> (изключая Хръдличката, ма него тук го няма и не шпреха булгар),
> а ти драги ми друже Ави, разбирачо на хубавото вземи ка ми
> обясниш какво му е хубавото на това кадро, вместо да ми
> обясняваш колко съм малоумен. Та белким ми налееш малко акъл а?

Алеш Хръдличка е автор в този форум и много добре си говори български! това имах и предвид под "малоумно изказване" - да обиждаш човек, който не познаваш!

също така не е лошо да внимаваш с езика.

Автор: navy   
Дата:   14-03-06 15:58

JORO, аз затва не претендирам да се наричам ФОТОГРАФ [smilie18]

Автор: n1x0n   
Дата:   14-03-06 15:59

Само да вметна още нещо, половината от най-добрите фотографи в България не пускат снимките си в никой форум и не участват в никакви конкурси. Дори този факт, сам по себе си е достатъчен за да обезмисли квалификациите "най-добро" /които за абсурдни сами по себе си/.

Като се съчетае този фактор със:

1. състава на журито на повечето конкурси
2. състоянието на фотографията в БГ като цяло и на фотографското образование в частност
3. зле дефинирани критерии за журиране

- изобщо не ми е ясно какво искате от тези конкурси?! [cool]

Дата:   14-03-06 16:00

Алеш Хръдличка може да е автор в този форум.
Може да е автор и където и да е.
Може и да е добър, може и не.
Не го познавам.
Снимката му сложена за №1 е слаба, и нищо не ми казва.
Заглавия няма, но съм я гледал дълго, разгеле разбера що е то и какво иска да каже.

Ако някои се смята достатъчно вещ, да вземе вместо да прави празни квалификации, да и направи един естетически анализ - ТУК.[smilie7]
Аз винаги мога да се обоснова, и го правя [beer]

Автор: avela   
Дата:   14-03-06 16:01

J0R0, направете една секция за текущи конкурси.
в менюто горе след зоната например, без да може да се коментира- просто изисквания, срокове и т.н.
предложих го преди време, ок, някои неща тогава минаха в новините. видях, че и сега се пуска информация, но там сякаш не се забелязва добре.
пък темите за конкурси във форума се засипват много лесно.

Дата:   14-03-06 16:02

n1x0n - да, така е [smilie24]
Може би не половината...а 4/3 дори.

Все пак и половината да е, би трябвало да е на достатъчно високо ниво тази половина - все пак е половина, нали [smilie5]

Дата:   14-03-06 16:04

Краси и аз не претендирам да се наричам фотограф.

Никсън - Фотоакадемика, Фотоваканция, Фотофиеста, Снимка на годината на Канон и на Коника-Минолта, това са не просто конкурси, това са най-големите фотографски събития в България. Аз други по-големи и по-представителни не знам.
Ако ти знаеш други, алтернативти събития - където да се показва по-качествена фотография, моля те кажи да идем и ние да ги разгледаме.

Авела - текущите конкурси са обявени на първата страница на сайта.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна