Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Снимащият енциклопедист
Автор: trap   
Дата:   24-02-06 09:53

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=200484

Отговори на това съобщение
 Re: Снимащият енциклопедист
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   24-02-06 10:06

"Липсва ми това, че всичко стана нули и няма вече атоми, няма молекули", тъгува Иво.

Развитието на дигиталните технологии плаши поколението, към което принадлежи Иво Хаджимишев, защото за тях това значи загуба на различността, на другата гледна точка. "Тези камери гледат по еднакъв начин. И ние, фотографите, без да искаме, започваме да ставаме еднакви." Иво Хаджимишев ми обяснява, че по старите правила всеки сюжет си иска своята камера. "Сега ние сме принудени да влезем в един модул, в една ccd матрица. И аз започвам да се чувствам все повече като част от тази матрица. Понякога едни процеси стават жертва на състезанието, което всички фирми са длъжни да водят помежду си в името на физическото си оцеляване. Докато при предишните камери, ако имаш един механичен Cannon или Nikon, ти имаше с него 15 години гарантирано спокойствие.

[smilie24]

Автор: n1x0n   
Дата:   24-02-06 10:41

Малко са пресилени тези неща според мен, иначе поетично звучат.

Автор: Faber   
Дата:   24-02-06 10:50

[smilie24]

Автор: ejko   
Дата:   24-02-06 10:53

Аз пък ще си цъкам с мойто апаратче докато не се счупи! Кво ми дреме за надпреварата на фирмите! Това че някой се вълнува е субективно, а не обективно! Общо взето....

Публикацията е редактирана (24-02-06 10:56)

Автор: 6traka4a   
Дата:   24-02-06 10:55

[smilie24] [smile]

Дата:   24-02-06 10:58

Ми като ти сопрат консумативите, зачезнат частите, поскъпнат и се сго...т услугите,сложат табута по изложбите и конкурсите, промени се изискването на клиентите...ще му ги отимаш [smilie5] [smilie7]

Дата:   24-02-06 11:01

да де но чак да се обезличава и унифицира изкуството е малко в повече! Ти като снимаш с цифрака и чустваш ли се по безличен и неиндивидуален?

Автор: Julius   
Дата:   24-02-06 11:02

"Надявам се, че никога няма да живеем в свят, в който търговците ще продават
фотоапарати с вградени композиционни схеми в техните визьори!"

...
Henri Cartier-Bresson е имал интересно виждане... и основателен страх!
...
сайта го беше дал icikonti в една друга тема...

Автор: nanapak   
Дата:   24-02-06 11:03

[smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie25]

Дата:   24-02-06 11:04

Абсолютно по-безличен и неиндивидуален се чуствам с цифрака [smilie2]
Е снощи си редих снимки за изложба/конкурс де да давам (и аз реших веднъж да участвам)[smilie5] ....и като гледам, май ще трябва да дам сигурно 30 от филм...и 1-2 най-много цифра.
Мноо си се кефех на филмовите додето ги пипах...а другото малко ...[smilie2]

Дата:   24-02-06 11:09

ами за хора като мен какво е спасението! Аз нецифрак като не съм виждал какво да правя???[smilie2] Докажи ми някак защо би трябвало цифрака да променя гледната точка...?

Автор: simbon4o   
Дата:   24-02-06 11:09

ми и за дигиталките е така, да не би да не може една дигиталка да си я ползваш с години и компютъра към нея също :) работата е там че след 2-3 години на една машина ще си доста назад от останалите ;) това може да плаши старото поколение ама така стоят нещата. Кой превари той зарави или с други думи пазарна икономика.

Дата:   24-02-06 11:13

Мен лично и едно друго виждане на Bresson ми хареса:

"Винаги съм се отнасял с ирония към хората, използващи фотографски технологии, отличаващи се с неутолим стремеж към супер-рязкост на изображението /четкост - не се сещам какво беше/... може би надяващи се с тази оптическа илюзия да направят изображението по-реално?"
Това последното е за тия дето само сънуват за тоя Canon FD/EF 85/1.2L... [smilie18]

Публикацията е редактирана (24-02-06 11:14)

Дата:   24-02-06 11:25

"Кой превари той заВаРи.."
Проблема не е в това, че по-новото "по ши става"...
Проблема е, че тези дето го дебнат и купят, надават такъв вой, че всичко останало потъва на заден план[smilie2]
Дали това определя маркетинга или маркетинга това....е друг въпрос. Важното е, че така се променя пазара...оттам всичко останало.
Вместо към обогатяване, се отива към унифициране, т.е. обедняване.
Къде са тези стотици модели филми със специфичен рисунък, хартии с градации и текстури...хиляди - в една матрица, закачена на 100 модела апарати.
Къде са тези специфични портретни, пейзажни, и т.н. обективи - в един зоом на 20-200/3.5
другото е...ментета на тях, за 100-торни пари, поради малките серии.[smilie7]

Дата:   24-02-06 11:31

Бе те хората и теория му съчиниха на това, че и я приведоха в практика - ГЛОБАЛИЗЪМ [smilie7]

Само , че като се вгледаш в личния живот и детайли на глобалистите, ще видиш един стремеж към индивидуализъм (в ранчото, котката, пурите, лулата...и т.н.)[smilie5]
"Аз...и другите"[smilie3]

Дата:   24-02-06 11:35

Тайната вечеря [smilie5]

Автор: simbon4o   
Дата:   24-02-06 11:37

"Къде са тези стотици модели филми със специфичен рисунък, хартии с градации и текстури...хиляди"

във Photoshop :). Пита се пазара към кое ще е по-добре разположен - примерно поръчка за пейзажна фотография, човека с дигиталката е готов с материалите за 2 дена, човека с лентата за 2 седмицу примерно, ми много ясно че малко клиенти ще чакат 2 седмици, ма лентата било така и така и какво от това.. :) Старите технологии като гледам остават за любители и ценители. Ако сега не то след 1-2 години със сигурност цифровите ще минат по качество лентата с доста. Неизбежно е според мен.

Не съм враг на лентата просто в този забързан живот където се и гледа повече цифрата няма време за нея. Може би ако някой направи 20 мегапикселов филм и така го пусне в продажба повече ще му обърнат внимание от колкото ако пише само ISO-то.[shtrak]

Автор: chavo   
Дата:   24-02-06 11:38

Носталгията на старото поколение... Един ден ще има същата тъга по DSLR-ите.

Автор: джъмбо   
Дата:   24-02-06 11:42

"Надявам се, че никога няма да живеем в свят, в който търговците ще продават
фотоапарати с вградени композиционни схеми в техните визьори!"

на никон сапунерките са с вградени [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

но наистина е пресилено
в данъчното лелките също се оплакват от компютрите [smilie19]

Дата:   24-02-06 11:43

Глобализма е неизменната пътечка по която е тръгнало човечеството, без дори да е искало! Но колкото и да са основателни опасенията на хората, които заема позицията Против, то със сигурност не мисля, че можем да се съгласим с виждането за загубата на идентичноста в глобалния свят! Все пак да не забравяме, че не разделението по нации ражда индижида, а индивидите раждат нацията (в опростен вариант)!!! Така е за мен и с фотографията! Понякога забравяме, че обективи, хартии, апарати, проявители, компютри са само оръжия за постигането на нещо, а ако някой от оръжията изчезват, това не значи, че и Нещото ще изчезне! Защото средствата са заместими, но не и идейте! Не ми пука колко мегапиксела е апарата и колко зум имам,а какво ми е в главата и малко ми е криво когато ми кажат, че средствата определят идейте ми!

Дата:   24-02-06 11:43

simbon4o
Де ги пък видя тия всичките филми във фотошоп.
Ако ти пусна само една снимка, правена на Коника 100 - е да се утрепаш няма да можеш да я направиш дори нея така с ФШ, вервай ми [smilie5]
Де ги видя тия 2 седмици за резултата от лента?
Че на мен още ми е по-лесно и бързо да работя в работата си с филм. 15 минути проявка на...N броя парчета. 15 минути - снимките на хартия.
Като занижа файлове през шопа и принтера...уйде коня у реката...и деня за 50 парчета.
Така, че споко.
А иначе при пейзажа специално, недей слага диги [smilie5]

Дата:   24-02-06 11:44

Като написа тайната вечеря, че ме подсети за нещо отдавна прочетено:

"Тълпата винаги е мразела индивидуалистът, въпреки че той никога не и е навредил. Такива хора само са и показвали това което са и което са могли да станат... [smilie18]... Затова тълпата винаги се е стремяла да унищожи

индивидуалността. Затова хора като Христос... са били разпъвани на кръстта..."

Дата:   24-02-06 11:50

Тълпата, която мрази индивидуалността е метафора, за човека, който се бори срещу себе си! Защото всяко съставно на тълпата е индивид!
Някак много хора защитават инвидуализма като се позовават на изключителността без да се замислят, че тя е неизбежна,а не просто желана! Константна е не се корени в това как сме облечени, какво правим или с какво снимаме! Така че няма страшно всичко е пресилено! И аз някой ден ще цъкам с език и ще казвам че новото поколение за нищо не става, както сега не веднъж са казвали за мен...:)

Публикацията е редактирана (24-02-06 11:54)

Дата:   24-02-06 11:51

Глобализъм...кокунизъм...аз слагам утопиите под общ знаменател [smilie5]
Човек е стадно животно, със силно изразен егоцентризъм и стремеж към индивидуалност - това е голата истина.
Не му дреме дали ще е в Мерцедес, или в трабант ...стига да е пръв в селото с колата си.
Е те на тая струнка го работят всички терикати, като така си чешат собственото Его [smilie3]

От друга страна, такъв преходен период (тоя път към глобализъм) е още по-добре дошъл в краткосрочен план за филмаджиите.
Цените на апаратите паднаха, а още се намират.
Цените и асортимента на материалите - първите се вдигат, второто пада...но още се ядва.
Е сега му е почвата да са още по-индивидуални и уникални [smilie7]

Трябва да се научим да анализираме и себе си, и дори да можем да се смеем над себе си...а не да се правим на ниво "над лелките еди къде си"[smilie7]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна