Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Измислицата във фотографията
Автор: J0R0   
Дата:   20-02-06 13:13

Допустима ли е измислицата във фотографията?
Ако не - защо не е?

Защо в киното, театъра, литературата, живопистта... изобщо в навсякъде в изкуството измислицата е нещо съвсем естествено, а във фотографията да не е?
(Тук не става дума за някои частни случаи на фотография, като научната или репортажната. То и при словото има репортаж, където е недопустима измислицата и в киното има документализъм, но това са все частни случаи)

А ако измислицата не е чак толкова лошо нещо, как да я постигнем освен с Фотошоп?
Трябва ли да търсим непременно други методи - по-остарели? По-старите методи правят ли измислицата по-качествена?

[smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Измислицата във фотографията
Автор: icikonti   
Дата:   20-02-06 13:21

Има много измислици във фотоизкуството....
Една от тях е "постановката" в композицията !!!Има доста фотографи които използат този похват.Включително и в този форум.Няма нищо лошо в това , стига крайния резутат да удовлетворява зрителя.
Лично аз съм добавял някои неща в снимките си - при копирането .Темата е много широка и е интересна.
До колкото съм чувал в изкуството забранени неща-НЯМА!!!

Автор: HopeSpringsEternal   
Дата:   20-02-06 13:21

урок едно за фотографията (и за потребители и за създатели) - тя не е документ, както сме свикнали да я възприемаме

не е фотошопа най-големия "измамник", а режисирана снимка с вид и претенции за документална снимка

Автор: Sidewinder   
Дата:   20-02-06 13:22

Фотографията е изкуство - тук две мнения няма.Значи измислицата е допустима.Няма никакво значение как е "допусната" измислицата - дали по новите или по старите методи. Познаването на старите методи спестява откриването на топлата вода [smile], но също така дава нови идеи, възможни именно благодарение на новите технологии.

Автор: nemchev   
Дата:   20-02-06 13:23

ако успееш да накараш някой да се замисли или да почуства нещо няма значение дали е измислица или не е....повечето измислици свеждат сложни неща до по-прост изказ...според мен

Автор: P_H_V   
Дата:   20-02-06 14:31

Разбира се, че измислицата е допустима. Има само един труден момент - преди да измислиш нещо, трябва да можеш да мислиш.
Затова и най-често фотографията е безсмислена.
За съжаление много често неспособността да се мисли и неспособността да се усеща вървят заедно, така че като добавим и безчуствеността - какво остава? Идеалът на будиста - постигнатото нищо, 800/600 пиксела нирвана. (напоследък - и при по-големи разширения!!! )
Така че имаме все по-голямо нищо и никакво.[smile]
Медитирайте върху това [smilie25] [smilie25] [smilie25]

Автор: dau   
Дата:   20-02-06 14:51

Жоро дефинирай измислица...

Аз ако видя някакъв кадър в съзнанието си хвана 1 таблет и илюстратор и го нарисувам и кажа че е художествена фотография ще мине ли?

Аз съм си видял каъра в главата какъв е проблема не е заснет от апарат ами от съзнанието ми ?

Какво е това според теб?

Дата:   20-02-06 14:53

може да се получи изгъзица[smilie18] а може и шедиовър....

Дата:   20-02-06 14:55

И още нещо, нужно ли е да се измисля?

Каква е целта?
Защо го правиш лично задоволяване на обремененое съзнание ли е?

Мечта за изкривени възприятия?

Интересно представяне пред аудиторията?

Сив и монотонен живот?

Мисля че е по-добре да обясниш гледната си точка после да питаш?

Дата:   20-02-06 14:57

ами питай Толкин...с един измислен свят е разказал за реалния свят по един доста интересен начин според мен....не вярвам да е имал изкривени възприятия или обременено съзнание[smilie24]

Автор: Brummaker   
Дата:   20-02-06 15:00

всяка снимка е измислица [smilie7]

въпросът е кой как я е измислил [smilie3]

[smilie7] [smilie7]

Автор: graphic   
Дата:   20-02-06 15:17

Бруме, интересен поглед [smilie24]

Дата:   20-02-06 15:20

Дау, отговори си сам на въпросите, като ги приложиш към книгите които четеш, филмите, постановките и картините които гледаш и т.н.

Автор: Brummaker   
Дата:   20-02-06 15:21

graphic ,

това е единствения възможен [smilie24] [smilie24]

Автор: niavaah   
Дата:   20-02-06 15:24

JORO: :))))
naistina si prav..za poslednite 2 izre4eniq..
shte ti kaja nqkoi put zashto..
F2F

Дата:   20-02-06 15:29

Според мен е нужно да се измисля.
Измислянето е в основата на изкуството.
Разбира се, животът може да бъде изживян и без изкуство.
Но такъв живот според мен е осакатен, води до оскотяване и не си заслужава твърде да бъде живян.

Автор: P_A_D_D_G   
Дата:   20-02-06 15:29

Всичко е допустимо стига да е заснето с методите на фотографията...а photoshop е само метод за постигане и оформяне на крайното виждане на автора. Наслагване на кадри, тониране а и много дриги неща се правят и с увеличителя и химията, просто с Photoshop е по-лесно. В края на краищата всеки измисля кадъра си..като се почне от композицията, осветлението и всичко останало.

Така, че мислете на воля

Дата:   20-02-06 15:30

Жоро аз питам теб, каква е твоята гледна точка?

Аз се сещам за книги и за прочие, но не си отговарям на този въпрос...

Не го разбирам интересно ми е да видя другата гледна точка!

С извинения и слона сере по 100 кила на ден, това означава ли че и ние трябав да го правим?

Някой може да има такива желания, но важи ли това за всички?

Дата:   20-02-06 15:35

Жоро ти имаш такова, виждане има измислица във снимките ти, явно се получават добри работи,

защо пускаш тази тема?

Чакаш подкрепа от съмишленици, искаш да разбереш другите какво мислят. окуражаване или разубеждаване?

След като го имаш това виждане, защо търсиш мнението и на другите?

И искам да подчертая че не се заяждам, нямам такива намерения просто искам да разбера какво провикара другите да търсят измислица във фотографията!

Автор: Frida   
Дата:   20-02-06 15:45

Жоро, смислен въпрос и хубава тема. [smilie24]
За мен измислицата е почти задължителна. Любимите ми автори създават свои светове с нещата си било то картини, снимки и каквито и да било произведения.

P_H_V hahahahah [smilie24]

Автор: e-mil   
Дата:   20-02-06 15:55

Из-Мислицата е есенцията на "мислицата". Демек мислил си и си кадрирал мисленето, така, че в 2Х3 да събереш най-важното от мисълта си.
Измислицата е представителна Из-Вадка от мозъка на другия. Така надникваш в света му.

Автор: Phoki   
Дата:   20-02-06 16:10

"Магията на киното"-Казват, че заснемането на битката за Сталинград/обратът във войната е "режисиран"с немски военнопленици, въоръжени с празни автомати и танкове без боеприпаси[smilie2] [smilie2] По National Geographic показваха "изумителните" способности на птици/гълъби/ да се преструват на мъртви/със скрити под крилото глави и легнали по гръб/при прелет на хищна птица над тях[smilie23] Измислици? Да, но художественно представени[smilie24] [smile] [beer] [shtrak]

Автор: vase   
Дата:   20-02-06 16:12

P_A_D_D_G , най-накрая ниакой да го каже ясно и с едно изречение!!! съгласен съм с теб.
Във Форума има много "снимки", които обаче са по-скоро кавалетна графика - тя също ползва фотографията като метод, но вече не е фотография.

... а по темата - ако му се иска на някой да не измисля къде ще застане, кой обектив да сложи, кой филтър, какъв филм и т.н. значи не иска да снима..

""Автор: Brummaker
Дата: 20-02-06 15:00
всяка снимка е измислица
въпросът е кой как я е измислил"" 100% вярно

а в изкуството забрани няма - във визуалното също..
само дето един човек беше казал "Ако можеш да не напишеш една книга, не я пиши."

Дата:   20-02-06 21:34

Интересно е, че така зададен въпросът не предизвиква полемика.
А не мога да разбера, защо тогава, мине не мине и някой подхваща във форума "това сега снимка ли е" или "за или против фотошопа"

Автор: zoomaniak   
Дата:   20-02-06 21:41

Жоро измислицата води след себе си още измислици. Завладява те. Направо ставаш болен. Ти си от можещите - хората те следват - вместо да се стремят да правят по качествена фотография те те питат как и по какъв начин си напарвил това с фотошопа. Движиш се по опасна почва - за мен това са си подвижни пясъци. Много автори потъват - без да правят това по достоен и истински начин. Вместо за 1 ден чрез фотошопа да направиш една измислица действителен свят за теб и околните - можеш да го направиш и за 15-30 дни. Като вплетеш много повече енергия в измислицата и вече хората няма да те питат как се прави това чрез фотошопа а ще казват че си бог - защото ако се опиташ да правиш измислиците си без шопа усещаш как светът те затрупва с трудности и ако се пребориш с тях това вече е оригиналност и индивидуалност на характер - характер на творец и духовен водач...и по този начин такива водачи ще са единици хора - тоест можещи. А сега всеки купил си книга за фотошоп и чел и практикувал поне 2-4 години се мисли за творец и казва "А така е лесно...виж правя нещо..."

Жоро не обръщай внимание на глупостите ми...[smilie2]

първа  назад  1     всички  напред  последна