Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 А така става ли?
Автор: юнга   
Дата:   08-02-06 15:36

Чудя се аз защо нощните ми снимки нещо не стават. Тичам вднага по мрежата към Фуджи и какво чета?
За Фуджи Суперия 200, не е необходима крекция на експозицията в границите на 1/4000 до 2 сек.
За по- дълги експзиции от 4 сек,дават корекция както следва:4 сек. +1/3, 16сек +2/3 и 64сек +1.
Та на въпроса. Да речем, меренето ми дава 15 сек. на Ф11. Аз не искам да отварям блендата за да компенсирам както съветва Фуджи, а решавам да увелича времето на експозицията с 10сек и да снимам 25 сек. на Ф11, за да компенсирам тези +2/3.
Правилно ли ще постъпя?

Отговори на това съобщение
 Re: А така става ли?
Автор: nrk   
Дата:   08-02-06 15:41

От друга страна, заради преобладаващото черно, светломерът ти (понеже го мисли за сиво) се стреми да преекспонира, което се налага да компенсираш с намаляване на времето...

Дата:   08-02-06 15:43

Да не говорим пък чия промисъл ще ръководи гениите във фотото, които досега не са успели да ми копират нощна симка два пъти по един и същ (дори приблизително) начин

Дата:   08-02-06 15:54

Добре, решавам да не вярвам на лъжливия светломер, а на опита на фотографите от НГ.
Например. Техния съвет е, с този филм да снимам "Градски пейзажи нощем" на Ф2.8 за 2 сек, което е реципрочна експозиция на Ф11 за 30 сек.
Може ли тази препоръчвана от Фуджи компенсация от 2/3 да бъде във време при запазване на блендата?

Дата:   08-02-06 15:57

Фотото е даденост, която трудно се прескача.

Автор: Julius   
Дата:   08-02-06 16:00

Пробвай на бленда 8 и 8sec!
Аз лично съм получил най-добри резултати при бленда 8 и 15sec последните минути преди смрачаване!

Дата:   08-02-06 16:06

Ами тогава би трябвало да сложиш някакви секунди отгоре, заради нелинейното отклонение И по време на компенсацията.

Според мен, най-добре да да изснимаш един филм с тестови кадри - по 4 - 5 експозиции на сюжет и после да сравняваш (ама по негатива, не по хартиените копия).

Дата:   08-02-06 16:07

Благодаря Ви!
Искам да снимам съвсем слабо осветени улици. Меренето ми дава EV1 или Ev2, а и мякои препоръки които срещнах в мрежата са за същото.
Като тук например:
http://www.brightshiny.org/terran/nightexposure/

Дата:   08-02-06 16:09

Хвани момента, когато небето е още тъмно-синьо, да не се е смрачило съвсем. [smilie24] Успех.

Автор: smarkoff   
Дата:   08-02-06 16:13

Прочети малко учебници!
Там ще намериш за Шварцшилд ефекта, който гласи, че колкото удължаваш експозицията толкова повече трябва да удължаваш. "Закон на Мърфи". За всеки филм фактора е различен и трябва да има таблици. Най-добре е да направиш клин и да си избереш най-доброто според теб. Не пести филмите!

Дата:   08-02-06 16:14

Уффф. Де да можех Julius. По това време ако не съм на масата, то слагам масата или се придвижвам към някоя маса. Към полунощ като се усмирят и захъркат имам пълна свобода да си правя каквото искам и си правя нощни експерименти на балкона.

Дата:   08-02-06 16:17

Колко маси имате?[smilie11] [smilie5]
Ако на всяка сложиш по един апарат и ги заредиш на самоснимачка чувствам, че ще уцелиш това което искаш. [smilie24] [smilie18]

Дата:   08-02-06 16:19

smarkoff, таблицата за Супериа 200 съм я написал по-горе.
4сек +1/3
16сек +2/3
64сек +1
Филми не пестя. По 3 лева са.

Дата:   08-02-06 16:21

Ние имаме само една която издържа тежестта, но и приятелите имат, и в заведенията има.[smile]

Дата:   08-02-06 16:22

[smile] [smilie24] [beer]

Автор: Prakticar   
Дата:   08-02-06 16:52

За щастие от 10-15 сек нагоре точната експонация не е от критично значение.
Говоря за негатив, за диапозитив нямам натрупан достатъчно опит.
Аз получавам добри резултати при диафрагма 11 и времена от порядъка на 30-60 сек.
Ако правиш клин, няма нужда да е много наситно, три кадъра са достатъчни като удвояваш времената.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   08-02-06 17:33

Не е виновен светломера.
Има светломери и за доста тъмно - Lunasix - името му идва от (Луна - мерене..на лунна светлина) [smilie3]
Има си Шварцшилд ефект, (казаха го по-горе).
За всеки филм е различен!
Отделно, има цветни филми, които са напълно непригодни за експозиции по-дълги от 2-4 сек. (не могат да балансират цветовете).

Публикацията е редактирана (08-02-06 17:35)

Автор: navy   
Дата:   08-02-06 17:47

"Снимаш, гледаш на екранчето, ако не става - корекция и си ти!"
[smilie7]

първа  назад  1     всички  напред  последна