Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос, касаещ воала
Автор: penchev79   
Дата:   05-02-06 11:16

Вчера проявявах някои негативи и получих доста странен резултат.

В JOBO доза проявявам 2 ЧБ негатива - Фуджи неопан 100сс (с изтекъл наскоро срок на годност) и Фомапан 100 (в срок и държана само в хладилник - и като я купих и след това като я снимах). Снимани са по едно и също време - на нова година.

Проявител: Д-76 (собствено производство, като някои от веществата са на 20 години - например метола и хидрохинона, приготвен в началото на ноември 2005 г.),
разреден 1+3 с вода,
температура 20 градуса C,
време за проявяване: 22 мин
стоп баня: 1 мин (вода с малко ледена оц. киселина)
фикс: 15 мин
измиване: 10-15 мин в течаща вода, после смяна на водата на всеки 5 мин, общо около час.

Доста учуден бях като видях резултата:
фомата е воалирала на места и то немалко, според мен
фуджито е бистро, като изворна вода
[smilie10]

каква е логиката?

може би някъде съм допуснал грешка? или проявителя не се е разредил добре с водата или какво?
или дозата да пропуска светлина, ама тва би ме учудило много ?

[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос, касаещ воала
Автор: cooler   
Дата:   05-02-06 13:43

Ами логика няма. Ако дозата ти пропуска светлина Фуджито също щеше да е поело. Това е сигура. Поцеса ти е ок като не смятаме че компонентите са доста стари. Остава да си мислим за производителите и качеството на емулсиите. Аз като човек, които много е снимал и обработвал ч/б мога да ти кажа че откровенно не харесвам Фома защото са ме изненадвали няколко пъти с такива изцепки. Един път даже филма беше с такива ретикулации че не можах да повярвам че аз съм го снимал. Не се учудвай. Фуджи са стандарт, който ще е жалко ако изчезне от пазара. Истината за мен е че Фома-та е добър за учене, но за отговорни неща никога не бих го ползвал. Между другото вчера занесох да ми проявят на наклона при операта един пресно заснет Илфорд HP5 сниман като 3200АСА. Просто ме мързи сега за един филм да бъркам чорби. Те работят с Тетенал ултра фин плюс. По времената посочени в справочниците го обработихме и стана чуден. Просто да споделя. Момичетата там са много прилежни.

Дата:   05-02-06 13:52

cooler благодаря за отговора, просто съм склонен първо да търся проблема в себе си и после в другите (производители и т.н.).

А за Фуджи-то съм напълно съгласен - трябва да ти кажа че онзи ден се разправях с едни Свеми 64 произведени 1989 г. Лентата така се беше стегнала от изсъхването на емулсията че падна жестока и безмилостна борба на тъмно, докато успея да го заредя на ролката на дозата. Иначе го обработвах с една рецепта за стари ленти и стана приемливо. Но както и да е, исках друго да споделя:

когато вчера зареждах Фуджи-то на ролката, ами какво да ти кажа, то само си влезна, врътнах 2 пъти и викам - А?! нима се нави вече? Просто истинско удоволствие [smilie24]

Но какво да се прави.. [smilie6]

Я сподели откаде взимаш Илфорд и на какви пари? [smilie8]
Че аз съм с малко ограничени финанси и наистина снимам с учебни цели, затова и се мъча с тия руски ленти и Фомите.

Но ето това Фуджи го бях взел от Зед за 3 лв., на толко горе долу взимам и Фомата. И ако пак изникне нещо подобно бих се запасил добре.
Ще се радвам ако можеш да споделиш нещо ценно.

email: ramones79(@)mail.bg

[smilie7]

Автор: cooler   
Дата:   05-02-06 13:56

Фуджито го купувам от тоя магазин до Румънското посолство. То е съвсем редовно, но и аз го ползвам за неща дето не искам да са на косъм. Мисля че е около 9 кинта.Става въпрос за филм 120. Ти на какъв формат снимаш?

Автор: dau   
Дата:   05-02-06 13:57

При Деков има Илфорд

Автор: nikolayradev   
Дата:   05-02-06 13:59

mi tawa basi i mazohizma [smilie5]
zemi si digitalka[smilie24]

Автор: mus   
Дата:   05-02-06 14:03

Чак пък мазохизъм...

Публикацията е редактирана (05-02-06 14:12)

Дата:   05-02-06 14:11

nikolayradev руските ленти определено са мазохизъм и като ми свършат вече няма да се занимавам с такива [smilie24]

а за дигиталка - ще си взема в момента, в който с това ще си изкарвам хляба, още е рано.

[smile]

dau - къде се намира Деков ??

cooler - 35mm ("лайка")

Автор: dau   
Дата:   05-02-06 14:40

Пенчев

http://foto-dekov.com/

Дата:   05-02-06 17:52

dau 10x [smilie24]

Намерих нещо интересно, относно воала, в книгата на Курт Фритче "Да фотографираме без грешка". Там той споменава, че воал може да се образува когато се употребяват пресни проявители, при които не е завършил процеса на първичното окисляване. В рецептите пише пресните проявители да се оставят 10-12 часа за да улегнат. Аз още топлия проявител го бутилирам, оставям го да отлежи 1 денонощие и чак тогава го ползвам. Трябва ли тези 10 часа пресния проявител да отлежава на открито (т.е. да се остави да се окислява) или трябва да си е в затворен съд?
Защото от текста ми се струва, че май трябва открит да го оставя. Всъщност точно това казва автора.

Споделете ? [smilie11]

Автор: gembisser   
Дата:   06-02-06 10:38

Бензотриазол! [smilie24] За премахване на воала! Имах някаде рецептата, ама не можах да я открия! [smilie2]

Автор: icikonti   
Дата:   06-02-06 18:14

Бензотриазол е добро решение , мисля , че беше 10% разтвор.Другото решение е Калиев бромид , но не повече от 1,5 гр. на литър проявител , щото сваля и чувствителността.
Иначе при нов проявител/разтворен току-що , пусни една -две отрязани "опашки" на филмите , за да го изтощят.
Иначе - няма логика филма в годност да дава воал , а другия с изтекла - не!!!!
Възможно е да са държали филма на витрината в продължение на години , въпреки , че е в годност???Това е супер порочна практика!
Ако имаш още един такъв , снимай половината и го отрежи-после повтори проявяването!Така поне ще разбереш защо се е получило така.

Дата:   06-02-06 18:17

Впрочем , ако копираш на точков източник , воала няма кой знае какво значение-халогена минава навсякъде!

Дата:   06-02-06 21:24

ми увеличителя ми е някав крокус 66 колор и не е с халоген, за съжаление

иначе наистина ще пробвам с другата Фома - тази беше в касетка, другата е на ролка в кутия, ще заредя малко и ще пробвам

в интерес на истината и Фуджито има едва едва забележим воал, явно при него защитата от такива "ефекти" е по-сериозна

мисля си че наистина може да е от проявителя

Дата:   07-02-06 18:23

Не може от проявителя да се появи воал!От филма е...
А за точковия източник - направо си губиш времето да копираш на обикновен източник-опалова лампа/ако копираш само малък формат/.
Преустрой увеличителя на точка!!!!
Лесно става и не струва кой знае какво.С Крокуса проблема е един, по скоро два - ама втория е решим , докато първия -не!
На Крокуса конденсора е пълен боклук/и аз имам такъв/.Лещите му въобще не са полирани , а вътре в тях има мехурчета.Като пуснеш халогена , отдолу излизат "разни хвърчила".Никак не може да се оправи!
А втория недостатък - от обективите му НЕ СТАВА НИЩО.Те се сменят.Ако копираш на лайкаформат - тайната е ...руския аналог на Тесар 50 мм-Индустар.Колкото по-стар/хромиран , толкова по-добре.Е ако имаш Тесар гууууутттт...
Освен това ти трябва едно трафо на 12V и извод за 6V и точен часовник-прекъсвач през 0,05 сек. за по голяма прецизност/повторяемост на резултата/ .Трябва ти и автомобилна халогенна лампа с една светлина/малък балон/ от около 40-50W в зависимост от размера на копията които ще вадиш.И разбира се фасунга за нея- керамична.
Останалото е напасване и експерименти до постигане на равномерно осветление по целия кадър ! Постигнеш ли го.... от там на татък - само копираш![beer]

Автор: krasi02   
Дата:   07-02-06 18:37

Воал по филма може да остане и ако фиксажът ти е старичък.Щом се забелязва и по двата филма може и да е там причината.

Дата:   07-02-06 18:46

krasi02 - не смятам , че от фиксаж може да се получи воал/тъмен да клони към кафявото или черното!
При фиксажа ефектите са два:недофиксирано-стар фиксаж - наличие на бели облакоподобни петна по филма дори и извън кадъра и прекалено фиксиране- избелване на сенките/ по-слабо осветените места на негатива .

Дата:   08-02-06 00:36

не е от фиксажа сигурен съм

icikonti - според мен е напълно възможно да е от проявителя , за същото говори и Курт Фритче

а за Крокуса - сложил съм му обектив от Зенит Е ако не се лъжа - индустар някакъв, май 1:3,5 се води
нещо такова
дали става?

а за лампата, ще трябва по-подробдно да ме открехнеш
ако си от София ще се радвам да почерпя бира а ти да почерпиш със съвети [smilie3]

[beer]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   08-02-06 00:54

penchev79, 22 мин. проявяване с Д76 ми се струва множко и оттам изглежда и воала.
Фиксажа не прави воал , но ако е изтощен прави мътен филма и създава представа за воалиране.

Автор: bobihot   
Дата:   08-02-06 00:57

Познати разправяха, че воал може да се получи и от хладилника- ако филма не е в херметично станиолено пакетче- има сума ти изпарения от разни амоняци, фреони и др. активни и хранителни съставки, които за дълъг период от време да го завоалират... За това си ги опаковах в пликчета руските, ама пак си имаха по малко...

Дата:   08-02-06 10:02

Да това е обектива!
Но за това да се видим- не съм в София.[beer]

Автор: Caro-anton   
Дата:   08-02-06 10:22

Фомата се проявява по-кратко време от фуджито.

първа  назад  1     всички  напред  последна